Niewiele potrzeba, żeby zamienić plaster schabu w wykwintne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy! Kluczem do sukcesu jest ziołowa marynata, którą nacieram mięso przed panierowaniem i smażeniem.
W czym marynować schab na kotlety?
Do marynowania schabu przed smażeniem najczęściej używa się mleka i cebuli (opcjonalnie maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka). Nabiał w połączeniu z cebulą sprawia, że mięso wychodzi soczyste i kruche, ale nie wpływa zbytnio na jego smak. Inne, popularne marynaty do schabu to np. majonez z przyprawami, oliwa i sok z cytryny, czerwone lub białe wino, a także piwo.
Gdy chcę przygotować kotlety z efektem wow, to rezygnuję z popularnych marynat i nacieram mięso ziołową miksturą na bazie oleju, odrobiny soku z cytryny, octu balsamicznego, czosnku i ziół, które nie tylko aromatyzują mięso, ale także usprawniają trawienie. Takie kotlety nigdy nie wychodzą twarde oraz gumowate.
Jak zrobić kotlety schabowe w ziołowej marynacie?
Przygotowanie ziołowej marynaty zajmuje zaledwie 5 minut. Łączę olej rzepakowy (możesz również użyć oliwy z oliwek lub klarowanego masła) z sokiem z cytryny, octem balsamicznym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Składniki ucieram łyżką, aż powstanie jednolita papka i dodaję roztarty w dłoniach tymianek, oregano i rozmaryn. Ponownie ucieram składniki i nacieram rozbite plastry schabu. Wstawiam mięso do lodówki na 1-2 godziny, a następnie panieruję w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażę.
Przepis: Kotlety schabowe w ziołowej marynacie
Soczysty, aromatyczny schab w chrupiącej panierce to klasyczny obiad na medal.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 godz. 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 408 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu wieprzowego
- 3 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Na marynatę:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki rozmarynu
Na panierkę:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 6 łyżek bułki tartej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry schabu rozbij i oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie marynaty i marynowanieUtrzyj przeciśnięty przez praskę czosnek z olejem, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym (polecam użyć moździerza). Dodaj roztarte zioła i ponownie utrzyj. Powstałą papką natrzyj rozbite mięso z obu stron, przykryj zamarynowany schab folią spożywczą i wstaw na 1-2 godziny do lodówki (można również marynować schab przez całą noc).
- Panierowanie i smażeniePanieruj kotlety kolejno w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż partiami na klarowanym maśle (opcjonalnie oleju do smażenia, oliwie z oliwek lub smalcu) po 5-7 minut z każdej strony.
Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podawać kotlety schabowe w ziołowej marynacie?
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie wyśmienicie smakują z różnymi dodatkami. Podaję je z m.in.:
- purée ziemniaczanym oraz mizerią, zasmażaną kapustą lub zasmażanymi buraczkami,
- purée ziemniaczanym i pieczarkami z patelni,
- posypanymi koperkiem i polanymi masłem ziemniakami z wody oraz smażonymi warzywami,
- pieczonymi ziemniakami w ziołach oraz sałatą masłową z sosem śmietanowym z musztardą i jajkiem,
- frytkami z cukinii lub batatów i sałatką z pomidorków koktajlowych,
- z pieczywem i świeżymi warzywami.
Czytaj też:
Takiego schabowego nie jadłeś! Dwa dodatki, które robią całą robotęCzytaj też:
Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracji