Schabowe natrzyj przed smażeniem. Ten smak zostanie z tobą na zawsze

Schabowe natrzyj przed smażeniem. Ten smak zostanie z tobą na zawsze

Dodano: 
Kotlety schabowe do ziołowej marynaty
Kotlety schabowe do ziołowej marynaty Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Co zrobić, żeby kotlety schabowe wyszły aromatyczne i rozpływały się w ustach? Mój prosty patent sprawia, że mięso kruszeje przed smażeniem i zyskuje wyjątkowy smak.

Niewiele potrzeba, żeby zamienić plaster schabu w wykwintne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy! Kluczem do sukcesu jest ziołowa marynata, którą nacieram mięso przed panierowaniem i smażeniem.

W czym marynować schab na kotlety?

Do marynowania schabu przed smażeniem najczęściej używa się mleka i cebuli (opcjonalnie maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka). Nabiał w połączeniu z cebulą sprawia, że mięso wychodzi soczyste i kruche, ale nie wpływa zbytnio na jego smak. Inne, popularne marynaty do schabu to np. majonez z przyprawami, oliwa i sok z cytryny, czerwone lub białe wino, a także piwo.

Gdy chcę przygotować kotlety z efektem wow, to rezygnuję z popularnych marynat i nacieram mięso ziołową miksturą na bazie oleju, odrobiny soku z cytryny, octu balsamicznego, czosnku i ziół, które nie tylko aromatyzują mięso, ale także usprawniają trawienie. Takie kotlety nigdy nie wychodzą twarde oraz gumowate.

Jak zrobić kotlety schabowe w ziołowej marynacie?

Przygotowanie ziołowej marynaty zajmuje zaledwie 5 minut. Łączę olej rzepakowy (możesz również użyć oliwy z oliwek lub klarowanego masła) z sokiem z cytryny, octem balsamicznym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Składniki ucieram łyżką, aż powstanie jednolita papka i dodaję roztarty w dłoniach tymianek, oregano i rozmaryn. Ponownie ucieram składniki i nacieram rozbite plastry schabu. Wstawiam mięso do lodówki na 1-2 godziny, a następnie panieruję w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smażę.

Przepis: Kotlety schabowe w ziołowej marynacie

Soczysty, aromatyczny schab w chrupiącej panierce to klasyczny obiad na medal.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 godz. 10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
408 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki rozmarynu

Na panierkę:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 6 łyżek bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry schabu rozbij i oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie marynaty i marynowanieUtrzyj przeciśnięty przez praskę czosnek z olejem, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym (polecam użyć moździerza). Dodaj roztarte zioła i ponownie utrzyj. Powstałą papką natrzyj rozbite mięso z obu stron, przykryj zamarynowany schab folią spożywczą i wstaw na 1-2 godziny do lodówki (można również marynować schab przez całą noc).
  3. Panierowanie i smażeniePanieruj kotlety kolejno w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż partiami na klarowanym maśle (opcjonalnie oleju do smażenia, oliwie z oliwek lub smalcu) po 5-7 minut z każdej strony.

Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podawać kotlety schabowe w ziołowej marynacie?

Kotlety schabowe w ziołowej marynacie wyśmienicie smakują z różnymi dodatkami. Podaję je z m.in.:

  • purée ziemniaczanym oraz mizerią, zasmażaną kapustą lub zasmażanymi buraczkami,
  • purée ziemniaczanym i pieczarkami z patelni,
  • posypanymi koperkiem i polanymi masłem ziemniakami z wody oraz smażonymi warzywami,
  • pieczonymi ziemniakami w ziołach oraz sałatą masłową z sosem śmietanowym z musztardą i jajkiem,
  • frytkami z cukinii lub batatów i sałatką z pomidorków koktajlowych,
  • z pieczywem i świeżymi warzywami.

Czytaj też:
Takiego schabowego nie jadłeś! Dwa dodatki, które robią całą robotę
Czytaj też:
Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracji