Moja ciocia nadziewa pierogi ciekawym farszem. To najlepsza letnia wersja, jaką jadłam

Moja ciocia nadziewa pierogi ciekawym farszem. To najlepsza letnia wersja, jaką jadłam

Dodano: 
Gotowanie pierogów
Gotowanie pierogów Źródło: Shutterstock / New Africa
Pierogi to potrawa, która smakuje o każdej porze roku. W ciepłe dni wolimy jednak nieco lżejsze nadzienia. Dobrze, by farsz zawierał letnie przysmaki. Moja ciocia wie to najlepiej, bo jej pierogi to istny majstersztyk.

Z jakim farszem kojarzą wam się letnie pierogi? Jak dla mnie są to owoce, np. truskawki, morele, śliwki. Może być jeszcze nadzienie z twarogu, a pierogi polane zmiksowanymi owocami lub posypane świeżymi owocami czy ich kawałkami. Moja ciocia ma podobne zdanie, choć jej farsz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

Jak zrobić elastyczne ciasto do pierogów?

Dobre ciasto to podstawa udanych pierogów. Czym się powinno charakteryzować? Jak dla mnie miękkością i elastycznością. Miękkość jest gwarancją, że po ugotowaniu pierogowe ciasto będzie delikatne. Elastyczność sprawi, że pierogi łatwo będzie formować i nie rozpadną się w czasie gotowania.

By uzyskać taki efekt, ważne jest, żeby użyć właściwej mąki i dodać do niej dobrze ciepłą wodę. Na pierogi najlepsza jest mąka typu 500. Zawiera ona dużo glutenu, który daje ciastu pożądaną elastyczność. Woda użyta zaś do zarabiania ciasta powinna mieć dość wysoką temperaturę. Uaktywni ona gluten, ułatwiając jego pęcznienie.

Jak przygotować pyszne, letnie pierogi?

Latem pierogi nadziewam zwykle truskawkami lub morelami. Jednak uważam, że pomysł mojej cioci, jest o wiele lepszy. Ostatnio przygotowała farsz twarogowy i dodała do niego kawałki owoców. Były to pokrojone morele, które dodały nadzieniu ciekawego smaku i wyglądu. Moje dzieci, które nie lubią eksperymentów, zjadły je jednak ze smakiem. I wcale im się nie dziwię.

Przepis: Pierogi z twarogiem i morelami

Pierogi na słodko z farszem z twarogu i moreli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
525 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli

Na farsz:

  • ok. 350 g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 morele
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je miseczką, pozostaw na 15-20 minut, by odpoczęło.
  2. Przygotowanie farszuMorele umyj, usuń pestki, owoce pokrój w niewielką kostkę. Twaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Rozmieszaj go z jajkiem i cukrem wanilinowym. Dodaj morele, dosłodź do smaku.
  3. Formowanie i gotowanieCiasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, lekko podsypując mąką. Szklanką wykrój krążki, nadziej je farszem. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Wskazówki: Jeśli twaróg jest dość zwarty i suchy, można dodać do niego też 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany. Do aromatyzowania farszu można użyć odrobiny cynamonu albo skórki startej z cytryny.

Jak podać letnie pierogi?

Lekkie, słodkie pierogi najbardziej lubię podane z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można je też jednak polać słodką śmietanką albo stopionym masłem. W razie potrzeby posypuję je lekko cukrem. Dodatkowo można je też posypać kawałkami świeżych owoców albo polać podduszonymi lub zblendowanymi owocami.

Czytaj też:
Sezonowy farsz do tych pierogów to czysta poezja. Jest leciutki i pełen smaku
Czytaj też:
To ciasto na pierogi jest elastyczne i nie pęka. Przepis jest banalnie prosty

Źródło: smaki.pl