Niektóre dania wyglądają tak apetycznie, że aż trudno uwierzyć, że da się je zrobić raz-dwa. Właśnie tak przygotowuję pyszny, soczysty filet z kurczaka. Po pokrojeniu w plastry każdy od razu ma na niego ochotę, a po zjedzeniu kawałka już myśli o dokładce. A wszystko za sprawą dwóch dodatków.
Jak nadziać filet z kurczaka?
Filet z kurczaka to spory kawałek mięsa, o jednakowej, gładkiej strukturze. Z tego powodu doskonale nadaje się do faszerowania. A w jaki sposób można go nadziać? Mięso to da się naciąć na różne sposoby. Pojedynczy filet z piersi kurczaka można naciąć z jednej strony – z krótszego lub dłuższego boku. Nacięcie można też zrobić od góry na płasko położonym filecie. Dobrym sposobem jest też rozcięcie fileta na płat i uformowanie z niego roladki.
Jak zrobić soczysty, nadziewany filet z kurczaka?
Ten efektowny filet z kurczaka nadziewam dwoma prostymi składnikami. To szpinak i mozzarella. Używam całych, świeżych liści szpinaku i plasterków sera. Wkładam je w dość głębokie nacięcie zrobione w dłuższym boku fileta. Po nadzianiu brzegi mięsa zasklepiam i spinam wykałaczkami, by farsz nie wypłynął. Po obsmażeniu mięso krótko piekę w piekarniku.
Przepis: Faszerowany filet z kurczaka
Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i mozzarellą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 125 g białej mozzarelli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety opłucz, osusz. Każdy natnij z grubszej, dłuższej strony. Mięso natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na pół godziny.
- Nadziewanie filetówSzpinak opłucz, osusz. Mozzarellę pokrój w plastry. W każde nacięcie w mięsie włóż 2 plasterki sera obłożone kilkoma warstwami liści szpinaku. Rozcięcie zasklep, zepnij wykałaczkami.
- Smażenie i pieczenieNa patelni rozgrzej olej i zrumień na nim filety ze wszystkich stron. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz ok. 22-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać nadziewany filet z kurczaka?
Nadziewany filet z kurczaka po upieczeniu pozostawiam na 5 minut, by soki równomiernie się rozeszły. Potem kroję mięso w plastry i podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie są to zwykle pieczone ziemniaki i surówka z kapusty. Można też jednak sięgnąć po gotowane ziemniaki, frytki czy ryż ugotowany na sypko. Jeśli zaś chodzi o warzywny dodatek, oprócz surówek dobrze sprawdzą się gotowane warzywa, np. kalafior, groszek, marchewka. Do dania można też podać sos. Doskonale będą pasować np. sos musztardowy, pieprzowy.
Czytaj też:
Ten kurczak w aksamitnym sosie schodzi u mnie na pniu. Jego sekretem są trzy składnikiCzytaj też:
Zrobiłem piersi z kurczaka jak zwykle, ale jeden składnik zmienił wszystko. Musisz tego spróbować