Dwa proste dodatki, a filet z kurczaka wygląda, jak z restauracji. Smak i soczystość też pochwalisz

Dwa proste dodatki, a filet z kurczaka wygląda, jak z restauracji. Smak i soczystość też pochwalisz

Dodano: 
Nadziewany filet z kurczaka
Nadziewany filet z kurczaka Źródło: Shutterstock / emrecabuk
Filet z kurczaka wciąż potrafi zaskoczyć. Jak nie smakiem i soczystością, to wyglądem. Tym razem wszystko wyszło na pięć, więc danie warte jest skopiowania. Możesz je przygotować w weekend, a nawet dzisiaj. To bardzo łatwe.

Niektóre dania wyglądają tak apetycznie, że aż trudno uwierzyć, że da się je zrobić raz-dwa. Właśnie tak przygotowuję pyszny, soczysty filet z kurczaka. Po pokrojeniu w plastry każdy od razu ma na niego ochotę, a po zjedzeniu kawałka już myśli o dokładce. A wszystko za sprawą dwóch dodatków.

Jak nadziać filet z kurczaka?

Filet z kurczaka to spory kawałek mięsa, o jednakowej, gładkiej strukturze. Z tego powodu doskonale nadaje się do faszerowania. A w jaki sposób można go nadziać? Mięso to da się naciąć na różne sposoby. Pojedynczy filet z piersi kurczaka można naciąć z jednej strony – z krótszego lub dłuższego boku. Nacięcie można też zrobić od góry na płasko położonym filecie. Dobrym sposobem jest też rozcięcie fileta na płat i uformowanie z niego roladki.

Jak zrobić soczysty, nadziewany filet z kurczaka?

Ten efektowny filet z kurczaka nadziewam dwoma prostymi składnikami. To szpinak i mozzarella. Używam całych, świeżych liści szpinaku i plasterków sera. Wkładam je w dość głębokie nacięcie zrobione w dłuższym boku fileta. Po nadzianiu brzegi mięsa zasklepiam i spinam wykałaczkami, by farsz nie wypłynął. Po obsmażeniu mięso krótko piekę w piekarniku.

Przepis: Faszerowany filet z kurczaka

Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i mozzarellą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 125 g białej mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilety opłucz, osusz. Każdy natnij z grubszej, dłuższej strony. Mięso natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw na pół godziny.
  2. Nadziewanie filetówSzpinak opłucz, osusz. Mozzarellę pokrój w plastry. W każde nacięcie w mięsie włóż 2 plasterki sera obłożone kilkoma warstwami liści szpinaku. Rozcięcie zasklep, zepnij wykałaczkami.
  3. Smażenie i pieczenieNa patelni rozgrzej olej i zrumień na nim filety ze wszystkich stron. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz ok. 22-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać nadziewany filet z kurczaka?

Nadziewany filet z kurczaka po upieczeniu pozostawiam na 5 minut, by soki równomiernie się rozeszły. Potem kroję mięso w plastry i podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie są to zwykle pieczone ziemniaki i surówka z kapusty. Można też jednak sięgnąć po gotowane ziemniaki, frytki czy ryż ugotowany na sypko. Jeśli zaś chodzi o warzywny dodatek, oprócz surówek dobrze sprawdzą się gotowane warzywa, np. kalafior, groszek, marchewka. Do dania można też podać sos. Doskonale będą pasować np. sos musztardowy, pieprzowy.

Czytaj też:
Ten kurczak w aksamitnym sosie schodzi u mnie na pniu. Jego sekretem są trzy składniki
Czytaj też:
Zrobiłem piersi z kurczaka jak zwykle, ale jeden składnik zmienił wszystko. Musisz tego spróbować