To danie znika w 5 minut! Sprawdź mój sposób na chrupiącą cukinię z parmezanem

To danie znika w 5 minut! Sprawdź mój sposób na chrupiącą cukinię z parmezanem

Dodano: 
Cukinia nadziewana bułką tartą i parmezanem
Cukinia nadziewana bułką tartą i parmezanem Źródło: Shutterstock / Salvomassara
Cukinia nadziewana bułką tartą i parmezanem to danie, które kochają u mnie wszyscy. Delikatne, upieczone al dente warzywo i prosty farsz smakują fenomenalnie!

Szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczna – taka właśnie jest cukinia nadziewana parmezanem oraz bułką tartą. Przepis jest inspirowany włoskim plackiem z dodatkiem cukinii (scarpaccią), który równie często gości na naszym stole.

Jak przygotować cukinię nadziewaną bułką tartą i parmezanem?

Faszerowana cukinia z piekarnika nie wymaga wiele pracy. Farsz nie jest poddawany wcześniejszej obróbce termicznej, co dodatkowo przyspiesza i ułatwia przygotowanie dania. Wystarczy wydrążyć cukinię, wymieszać miąższ z parmezanem i bułką tartą, przyprawić, nałożyć farsz i wstawić do piekarnika na 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości warzywa i grubości „łódeczek” po wydrążeniu).

Wskazówka: do faszerowania bułką tartą oraz parmezanem najlepiej nadają się małe, jędrne cukinie, które nie zawiązały pestek. Takie warzywa mają delikatny, soczysty i miękki miąższ, który doskonale nadaje się jako dodatek do farszu. Jeżeli masz „starsze” cukinie z włóknistym miąższem, to do farszu dodaj połowę startej na tarce małej cukinii (po usunięciu gniazda nasiennego).

Bułkę tartą robię własnoręcznie z pszennych bułek, bo produkty ze sklepu często zawierają domieszki np. chleba i pieczywa półsłodkiego, co wpływa na ich smak (zamiast tradycyjnej bułki tartej możesz dodać rozdrobnioną panierkę panko). Smak dania wzbogacam oliwą z oliwek extra vergine, rozmarynem oraz czosnkiem. Zioła i przyprawy łączę z oliwą, smaruję wnętrze wydrążonej cukinii oraz dodaję aromatyczne dodatki do farszu.

Wskazówka: smak dania możesz wzbogacić, posypując wierzch potrawy po upieczeniu uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, orzechami laskowymi, pestkami dyni, pestkami słonecznika oraz ziołami np. natką pietruszki, oregano, tymiankiem, szałwią, bazylią.

Przepis: Cukinia nadziewana bułką tartą i parmezanem

Delikatne cukinie z sycącym i chrupiącym wnętrzem. To proste danie zaskakuje głębią smaku przy każdym kęsie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
405 w każdej porcji

Składniki

  • 6 małych cukinii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku

Na nadzienie:

  • 200 g tartego parmezanu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie przekrój na pół i wydrąż miąższ łyżką. W miseczce umieść oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozmaryn i wymieszaj. Za pomocą pędzelka posmaruj wnętrze wydrążonej cukinii.
  2. Przygotowanie farszuDo miąższu cukinii dodaj 2/3 tartego parmezanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn i 2/3 bułki tartej. Wymieszaj i dopraw farsz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Nadziewanie i pieczenieWypełnij cukinie farszem oraz posyp resztą parmezanu i bułki tartej. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut.

Cukinię nadziewaną bułką tartą i parmezanem podaję od razu po przygotowaniu. Polecam również przepis na włoską scarpaccie, czyli placek, który smakuje lepiej niż pizza.

Czytaj też:
Kroję cukinię w plastry i na 15 minut wstawiam do piekarnika. Ta przekąska to u mnie hit
Czytaj też:
Tarta cukinia i dwa wartościowe dodatki. Te superzdrowe placki możesz podać nawet na obiad