Lubię zapiekanki, bo nie tylko są smaczne, ale też prosto i szybko się je robi. A ta, bije inne na głowę. To dlatego, że do jej przygotowania używam samych zdrowych składników. Odpowiednio zestawione i przyrządzone zamieniają się w przepyszną kompozycję, na którą każdy ma ochotę.
Jak przygotować warzywa do zapiekanki?
Tę zapiekankę robię z czterech warzyw. Są to: ziemniaki, cebula, papryka i pomidory. W sumie tylko pierwsze wymagają wcześniejszej obróbki termicznej, bo są najtwardsze. Młode ziemniaki wystarczy tylko dokładnie wyszorować, opłukać i wrzucić na osolony wrzątek. Po ok. 10-12 minutach gotowania należy je odcedzić, lekko przestudzić i pokroić w dużą kostkę. Dzięki takiemu przygotowaniu upieką się w tym samym czasie, co pozostałe składniki. A cebulę, paprykę i pomidory jedynie oczyszczam i kroję na kawałki.
Jak zrobić zapiekankę z warzyw i jajek?
Przygotowanie tej warzywnej zapiekanki z jajkami jest po prostu banalne. Najpierw podgotowuję ziemniaki, a w czasie, gdy stygną, kroję pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroję w piórka, oczyszczoną paprykę w paski, a pomidorki koktajlowe przekrawam na połowę. Warzywa mieszam z oliwą i przyprawami, przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę ok. 10-15 minut. Potem wybijam na nie jajka i całość piekę jeszcze 10-15 minut, do czasu, aż białka się dobrze zetną, a żółtka pozostaną półpłynne.
Przepis: Zapiekanka warzywna z jajkami
Zapiekanka z ziemniaków, cebuli, papryki, pomidorków i jajek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- ok. 800 g małych, młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- ok. 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 2 jajka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 10 minut, aż zaczną mięknąć. Odcedź je, przestudź, każdy przekrój na 2 lub 4 części. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę.
- Podpiekanie warzywWarzywa umieść w misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, zioła prowansalskie, trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, piecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Pieczenie z jajkamiNa podpieczone warzywa wybij ostrożnie dwa jajka. Naczynie przykryj, wstaw na 10-15 minut do piekarnika, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Przed podaniem zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki.
Co jeszcze można dodać do warzywnej zapiekanki z jajkami?
Jeśli chcecie wzbogacić warzywną zapiekankę z jajkami, to możecie sięgnąć jeszcze po wędlinę i sery. Jeśli chodzi o wędliny, doskonale będą tu pasować wędzony boczek i szynka w plasterkach. Z serów można zaś użyć np. mozzarelli, sera pleśniowego krojonych w plastry. Te składniki warto ułożyć na wierzchu razem z jajkami, by wędliny ładnie się zrumieniły, a ser roztopił.
Czytaj też:
Weź makaron i proste dodatki. Genialna zapiekanka w sycylijskim stylu jest idealna na latoCzytaj też:
Zrobiłem raz i przepadli. Zdrowy dodatek do obiadu w 20 minut, który znika ze stołu pierwszy