Z kiszonej kapusty i prostych dodatków robię pełną smaku surówkę. Jest tania i zdrowa

Z kiszonej kapusty i prostych dodatków robię pełną smaku surówkę. Jest tania i zdrowa

Dodano: 
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty Źródło: Shutterstock / OlegD
Jeśli tak, jak ja lubicie wyraziste w smaku surówki, zapraszam na tę z kiszonej kapusty. Nie jest ostra, a jedynie kwaskowa, co dość skutecznie balansują proste dodatki. Tę surówkę możecie podać do wielu dań mięsnych, rybnych i jarskich.

Kiszona kapusta to samo zdrowie. A gdy przygotujecie z niej surówkę, będzie jeszcze bardziej wartościowa. Do surówki dodacie bowiem także inne, zdrowe dodatki. A wiadomo warzywa i owoce jedzone na surowo są najcenniejsze. Dziś zapraszam was na dodatek do obiadu, który nie tylko świetnie smakuje, ale też apetycznie wygląda. Jestem pewna, że nikt mu się nie oprze.

Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?

Kiszenie to bardzo zdrowa metoda utrwalania żywności. To dlatego, że w jej wyniku namnażają się pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Korzystnie wpływają one na nasz przewód pokarmowy, a także zwiększają odporność organizmu. Niestety w sprzedaży można też znaleźć kapustę kwaszoną, która jak sama nazwa wskazuje, jest sztucznie zakwaszana. Tak robię często producenci, którzy chcą szybciej otrzymać kwaśną kapustę. W tym celu dodają do niej trochę octu, co nie tylko nie pomaga pożytecznym bakteriom, ale wręcz je niszczy. Taka kapusta niestety nie jest zbyt zdrowa.

A jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Kiszona ma zwykle żółtawy kolor, podczas gdy kwaszona jest biała. Kapusta kiszona ma też charakterystyczny, przyjemny zapach. W kwaszonej można będzie wyczuć zapach octu.

Jak zrobić apetyczną surówkę z kiszonej kapusty?

Większość osób do surówki z kiszonej kapusty dodaje marchewkę. Ja jednak wzbogacam ją też innymi składnikami. Sięgam bowiem po czerwoną paprykę, która jest soczysta i chrupiąca, a także po żurawinę. Tę ostatnią można kupić świeżą lub ewentualnie zastąpić suszoną. Z tymi dodatkami surówka z kiszonej kapusty ma doskonały smak.

Przepis: Surówka z kiszonej kapusty z żurawiną

Apetyczna surówka z kiszonej kapusty, marchewki, papryki i żurawiny

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 łyżki żurawiny świeżej lub suszonej
  • koperek
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę kiszoną w razie potrzeby lekko przepłucz, odciśnij i posiekaj. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Świeżą żurawinę umyj. Koperek opłucz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Polej olejem, dopraw solą, pieprzem i cukrem, ponownie wymieszaj. Posyp żurawiną.

Do jakich dań pasuje surówka z kiszonej kapusty?

Surówka z kiszonej kapusty dzięki swojemu wyrazistemu smakowi, pasuje do wielu dań obiadowych. Ja zwykle podaję ją do dań z wieprzowiny, np. do gulaszu, bitek wieprzowych czy kotletów schabowych. Dobrze też jednak będzie pasować do smażonych ryb, a także do dań z dodatkiem ziemniaków.

Czytaj też:
Kroję dwa popularne warzywa i ekspresowo robię soczystą surówkę. Zawsze schodzi pełna miska
Czytaj też:
Do soczystej kapusty dodaj dwa zielone składniki. Ta surówka pasuje nie tylko do mięsnych dań