Tarta z warzywami i świeżymi ziołami to prawdziwy hit lata – jest lekka, kolorowa i niewiarygodnie smaczna. Gotowa w krótkim czasie, świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego obiadu w upalne dni, przegryzka pomiędzy posiłkami oraz efektowna kolacja.
Z czego zrobić spód do tarty?
Spód do tarty można przygotować z domowego lub gotowego ciasta. Najczęściej formę wykładam kruchym ciastem na bazie mąki krupczatki (można również użyć mąki pszennej i mąki pszennej oraz mąki krupczatki w proporcji 1:1), masła, żółtka, soli (opcjonalnie innych przypraw i ziół) oraz wody. Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie ciasta, to polecam użyć do wyłożenia formy gotowego ciasta francuskiego, ciasta filo, ciasta drożdżowego lub ciasta kruchego na tartę (warto sprawdzić skład produktów gotowych – im krótszy, tym lepszy smak i wyższe wartości odżywcze potrawy).
Alternatywnym rozwiązaniem jest przygotowanie spodu do tarty z czerstwego pieczywa, np. pszennej bagietki, którą wystarczy pokroić w cieniutkie kromki, posmarować z obu stron masłem (można dodać do masła czosnek oraz zioła), ułożyć w formie i podpiec przed dodaniem nadzienia.
Jak zrobić tartę z warzywami i świeżymi ziołami?
Tartę z warzywami i świeżymi ziołami przygotowuję w dwóch krokach. Najpierw szybko wyrabiam kruche ciasto (masło i woda powinny być zimne, jajko również może być prosto z lodówki), wykładam do formy o średnicy 24-26 cm i podpiekam kruchy spod z obciążeniem (teoretycznie warto schłodzić ciasto przed pieczeniem, ale jeżeli szybko je wyrobisz i nie stanie się bardzo klejące, to można pominąć ten krok). Wskazówka: jeżeli chcesz zrobić tartę z gotowego ciasta, to również trzeba wcześniej podpiec spód.
Na podpieczony spód wlewam masę na kremowe, aromatyczne nadzienie. Przygotowuję ją z jajek, śmietanki kremówki, żółtego sera oraz cukinii, papryki, czerwonej cebuli i czosnku. Nadzienie dosmaczam świeżymi ziołami, które wykorzystuję również do dekoracji gotowej potrawy.
Przepis: Tarta z warzywami i świeżymi ziołami
Harmonijne połączenie kruchego, maślanego spodu z kremowym wnętrzem, wzbogaconym świeżymi warzywami i aromatem ziół. Każdy kęs to pełnia smaku i domowego ciepła.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 541 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 250 g mąki krupczatki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 50 ml zimnej wody
- sól
Na nadzienie:
- 5 dużych jajek
- 150 ml śmietanki kremówki
- 100 g tartego parmezanu
- 1 mała cukinia
- 1 mała papryka czerwona
- 1 średnia cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 gałązka bazylii
- kilka gałązek oregano
- kilka gałązek tymianku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę krupczatkę wsyp do miski lub na stolnicę i wymieszaj z solą. Zrób dołek, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj, aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj żółtko oraz wodę i szybko wyrób jednolite ciasto.
- Podpiekanie spoduRozwałkuj ciasto, wylep nim dno oraz boki posmarowanej masłem formy, przykryj papierem i dodaj obciążenie np. specjalne kulki lub suchą fasolę. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 10 minut, a następnie zdejmij papier z obciążeniem i piecz jeszcze 5 minut – ciasto powinno lekko się przyrumienić.
- Przygotowanie nadzieniaJajka wbij do miski i lekko ubij mikserem z dodatkiem śmietanki kremówki. Dodaj parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, nieco świeżego tymianku, oregano i bazylii (ilość ziół wedle uznania), połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Dopraw masę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlej masę na podpieczony spód i zatop w niej pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię, pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę i pokrojoną w piórka cebulę.
- PieczeniePiecz tartę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut.
Tartę z warzywami i świeżymi ziołami podaję od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypuję wierzch potrawy pozostałą natką pietruszki oraz dekoruję gałązkami tymianku i oregano.
Czytaj też:
Ten makaron robi furorę we Włoszech! Poznaj sekret spaghetti alla NeranoCzytaj też:
Jeden dodatek do farszu sprawia, że pierogi smakują wybitnie. Zawsze robię podwójną porcję