Zapomnij o cukinii! Tak zrobisz prawdziwe węgierskie leczo, które zachwyca smakiem

Zapomnij o cukinii! Tak zrobisz prawdziwe węgierskie leczo, które zachwyca smakiem

Dodano: 
Tradycyjne węgierskie leczo
Tradycyjne węgierskie leczo Źródło: Shutterstock / nesavinov
Tradycyjne węgierskie leczo znacznie różni się od polskich wersji tej potrawy. Zapraszam po przepis na sycące danie, w którym aromatyczne warzywa grają pierwsze skrzypce.

Polskie przepisy na leczo uwzględniają dodanie cukinii i mięsa (najczęściej jest to kiełbasa). W przepisie węgierskim na próżno szukać tych składników. Jest za to sporo papryki, pomidorów oraz cebuli.

Z czego robi się prawdziwe leczo (Lecsó)?

Lato to czas zbiorów aromatycznych warzyw, wśród których królują soczyste, słodkie pomidory i kolorowa papryka. To właśnie one stanowią podstawę węgierskiego Lecsó. Ich smak wzbogaca dodająca charakteru cebula. Aromatyczna, gęsta potrawka warzywna rodem z Węgier bywa czasami podawana z dodatkiem mięsa lub wędlin, najczęściej z tradycyjną kiełbasą paprykową, która nie jest wcześniej podsmażana. Poniższy przepis nie zawiera mięsnych dodatków, ale doskonale pasuje do niego m.in. boczek, kiełbasa śląska i kiełbasa myśliwska.

Sekret wyjątkowego smaku węgierskiego leczo tkwi w wysokiej jakości składnikach. Smak soczystych pomidorów, mięsistej papryki oraz cebuli podbija skarmelizowana na smalcu papryka mielona (zazwyczaj jest to papryka słodka, ale ja dodaję również nieco papryki wędzonej i ostrej). Mielona papryka powinna być świeża i wysokiej jakości. Ważne: karmelizując mieloną paprykę, zdejmij rondel z palnika i cały czas mieszaj, żeby przyprawa się nie przypaliła. Zbyt mocno przysmażona papryka sprawi, że potrawa będzie miała gorzki smak.

Jak zrobić tradycyjne węgierskie leczo?

Tradycyjne leczo robię z czerwonej papryki (możesz też użyć papryk w różnych kolorach np. czerwonej, zielonej i białej), pomidorów Lima, które nie rozpadają się na malutkie kawałeczki podczas gotowania, a także aromatycznej cebuli czosnkowej. Najpierw podsmażam na smalcu cebulę, dodaję mieloną paprykę, a następnie dorzucam świeżą paprykę oraz obrane ze skórki pomidory i duszę, aż składniki zmiękną.

Wskazówka: warzywa nie powinny być zbyt długo gotowane, bo zamienią się w papkę. Najlepiej smakują, gdy stawiają lekki opór podczas gryzienia. Czasami wystarczy jedynie 15 minut duszenia na niewielkim ogniu, żeby papryka i pomidory zmiękły. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków warzyw.

Przepis: Tradycyjne węgierskie leczo

To aromatyczne, warzywne danie zachwyca intensywnym smakiem i prostotą wykonania. Przepis idealny nie tylko na lato.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Węgierska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
183 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże papryki czerwone
  • 6 dużych pomidorów Lima
  • 2 średnie cebule czosnkowe
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka smalcu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPaprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne oraz białe błonki i pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wskazówka: smak leczo możesz wzbogacić, dodając czosnek oraz zioła suszone lub świeże np. rozmaryn.
  2. SmażenieRozgrzej w rondlu lub na dużej, głębokiej patelni smalec i zeszklij cebulę. Dodaj mieloną paprykę słodką, wędzoną i ostrą, zdejmij naczynie z ognia, wymieszaj i poczekaj 1 minutę, żeby przyprawy uwolniły aromat. Ustaw rondel na gazie, dodaj paprykę oraz pomidory i smaż, cały czas mieszając, aż pomidory puszczą wodę.
  3. DuszenieZmniejsz grzanie i duś warzywa do miękkości, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowe leczo dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Węgierskie leczo podaję na ciepło z pieczywem lub ziemniakami. Przed podaniem można posypać potrawę ulubioną zieleniną. Wskazówka: jeżeli leczo jest bardzo gęste, to można dodać nieco warzywnego bulionu z dodatkiem 1-2 łyżeczek koncentratu pomidorowego (opcjonalnie).

Czytaj też:
Połówki papryki napełniam farszem i wstawiam do piekarnika. Tak robię pyszny, lekki obiad
Czytaj też:
To najsmaczniejsza cukinia do obiadu. Sekretem jest jeden składnik panierki