Polskie przepisy na leczo uwzględniają dodanie cukinii i mięsa (najczęściej jest to kiełbasa). W przepisie węgierskim na próżno szukać tych składników. Jest za to sporo papryki, pomidorów oraz cebuli.
Z czego robi się prawdziwe leczo (Lecsó)?
Lato to czas zbiorów aromatycznych warzyw, wśród których królują soczyste, słodkie pomidory i kolorowa papryka. To właśnie one stanowią podstawę węgierskiego Lecsó. Ich smak wzbogaca dodająca charakteru cebula. Aromatyczna, gęsta potrawka warzywna rodem z Węgier bywa czasami podawana z dodatkiem mięsa lub wędlin, najczęściej z tradycyjną kiełbasą paprykową, która nie jest wcześniej podsmażana. Poniższy przepis nie zawiera mięsnych dodatków, ale doskonale pasuje do niego m.in. boczek, kiełbasa śląska i kiełbasa myśliwska.
Sekret wyjątkowego smaku węgierskiego leczo tkwi w wysokiej jakości składnikach. Smak soczystych pomidorów, mięsistej papryki oraz cebuli podbija skarmelizowana na smalcu papryka mielona (zazwyczaj jest to papryka słodka, ale ja dodaję również nieco papryki wędzonej i ostrej). Mielona papryka powinna być świeża i wysokiej jakości. Ważne: karmelizując mieloną paprykę, zdejmij rondel z palnika i cały czas mieszaj, żeby przyprawa się nie przypaliła. Zbyt mocno przysmażona papryka sprawi, że potrawa będzie miała gorzki smak.
Jak zrobić tradycyjne węgierskie leczo?
Tradycyjne leczo robię z czerwonej papryki (możesz też użyć papryk w różnych kolorach np. czerwonej, zielonej i białej), pomidorów Lima, które nie rozpadają się na malutkie kawałeczki podczas gotowania, a także aromatycznej cebuli czosnkowej. Najpierw podsmażam na smalcu cebulę, dodaję mieloną paprykę, a następnie dorzucam świeżą paprykę oraz obrane ze skórki pomidory i duszę, aż składniki zmiękną.
Wskazówka: warzywa nie powinny być zbyt długo gotowane, bo zamienią się w papkę. Najlepiej smakują, gdy stawiają lekki opór podczas gryzienia. Czasami wystarczy jedynie 15 minut duszenia na niewielkim ogniu, żeby papryka i pomidory zmiękły. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków warzyw.
Przepis: Tradycyjne węgierskie leczo
To aromatyczne, warzywne danie zachwyca intensywnym smakiem i prostotą wykonania. Przepis idealny nie tylko na lato.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Węgierska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 183 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże papryki czerwone
- 6 dużych pomidorów Lima
- 2 średnie cebule czosnkowe
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka smalcu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPaprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne oraz białe błonki i pokrój w dużą kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wskazówka: smak leczo możesz wzbogacić, dodając czosnek oraz zioła suszone lub świeże np. rozmaryn.
- SmażenieRozgrzej w rondlu lub na dużej, głębokiej patelni smalec i zeszklij cebulę. Dodaj mieloną paprykę słodką, wędzoną i ostrą, zdejmij naczynie z ognia, wymieszaj i poczekaj 1 minutę, żeby przyprawy uwolniły aromat. Ustaw rondel na gazie, dodaj paprykę oraz pomidory i smaż, cały czas mieszając, aż pomidory puszczą wodę.
- DuszenieZmniejsz grzanie i duś warzywa do miękkości, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowe leczo dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Węgierskie leczo podaję na ciepło z pieczywem lub ziemniakami. Przed podaniem można posypać potrawę ulubioną zieleniną. Wskazówka: jeżeli leczo jest bardzo gęste, to można dodać nieco warzywnego bulionu z dodatkiem 1-2 łyżeczek koncentratu pomidorowego (opcjonalnie).
Czytaj też:
Połówki papryki napełniam farszem i wstawiam do piekarnika. Tak robię pyszny, lekki obiadCzytaj też:
To najsmaczniejsza cukinia do obiadu. Sekretem jest jeden składnik panierki