Faszerowane, pieczone warzywa to doskonała propozycja na obiad lub sycącą kolację. Robi się je całkiem szybko i łatwo, a nagradzają nas niepowtarzalnym smakiem. Takie danie nie jest nudne, a przy tym zachwyca lekkością i pożywnością. Oczywiście dużo zależy od farszu i samych warzyw, bo te mogą być naprawdę różne.
Jakie warzywa nadają się do faszerowania?
Do faszerowania i zapiekania najlepiej nadają się warzywa, które łatwo jest wydrążyć i dobrze znoszą działanie wysokiej temperatury. Do takich warzyw można zaliczyć np.: paprykę, cukinię, bakłażan, pomidor. Są na tyle delikatne, że nie wymagają wcześniejszej obróbki termicznej. Trzeba je jednak na tyle długo piec, by zmiękły i dobrze poprzenikały się z farszem.
Jak zrobić pieczoną, faszerowaną paprykę?
Do faszerowania najlepiej jest przeznaczyć połówki papryki. Najłatwiej je nadziać i pięknie się prezentują. Jeśli chodzi o farsz, moja rodzina najbardziej lubi ten klasyczny, czyli mięso mielone z ryżem. Po napełnieniu nim warzyw, układam połówki papryki w naczyniu, przykrywam i wstawiam do piekarnika. W czasie, gdy potrawa się piecze zwykle przygotowuję surówkę.
Przepis: Faszerowana papryka z serem
Połówki papryki nadziewane mielonym mięsem i ryżem, zapiekane pod warstwą sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 4 czerwone papryki średniej wielkości
- 300 g mielonego mięsa
- 100 g ryżu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- słodka, mielona papryka
- sól, pieprz
- 100 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuRyż opłucz, ugotuj na sypko, przestudź. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Do dużej miski przełóż mięso mielone, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem, koncentrat pomidorowy, jajko i przyprawy. Składniki dobrze wymieszaj.
- Nadziewanie i pieczeniePapryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazda nasienne. Połówki warzywa napełnij farszem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp startym serem, podlej odrobiną wody, przykryj. Papryki piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jakim innym farszem można nadziać paprykę?
Zamiast mięsem i ryżem paprykę można też nadziać innymi farszami. Dobrze sprawdzi się np. połączenie ugotowanej kaszy gryczanej lub bulgur z warzywami. Wielbicielom ostrych potraw proponuję nadzienie meksykańskie, składające się z mielonej wołowiny i warzyw. Jeśli zaś nie macie ochoty na mięso, nadzienie do papryki możecie zrobić z twarogu lub serka wiejskiego, warzyw i tartego sera.
Czytaj też:
To najsmaczniejsza cukinia do obiadu. Sekretem jest jeden składnik panierkiCzytaj też:
Placki z cukinii z niecodziennym dodatkiem. Tak lekkich i chrupiących jeszcze nie jadłeś