Te delikatne mielone są hitem w moim domu. Każdy zjada raz-dwa i prosi o dokładkę

Te delikatne mielone są hitem w moim domu. Każdy zjada raz-dwa i prosi o dokładkę

Dodano: 
Rybne kotlety
Rybne kotlety Źródło: Shutterstock / nelea33
Kotlety mielone zwykle robi się z wieprzowiny lub z mięsa wieprzowo-wołowego. W moim domu hitem stały się jednak lekkie mielone z delikatnego produktu. Są idealne zwłaszcza na ciepłe dni. Zjada się je ze smakiem i przyjemnością.

Kotlety mielone to częste danie obiadowe w moim domu. Od jakiegoś czasu robię je jednak nie z wieprzowiny czy mięsa drobiowego, a z jeszcze delikatniejszego produktu. Zachwycają soczystością i smakiem, a przygotowuje się je naprawdę szybko. Gorąco je polecam zwłaszcza na ciepłe dni.

Jakie ryby najlepiej nadają się na kotlety mielone?

Na kotlety mielone można przeznaczyć różne gatunki ryb. Mogą to być ryby słodkowodne czy morskie, a także ich mieszanka. Dobrze, by nie były zbyt ościste. Ja zwykle przeznaczam na nie tańsze filety rybne bez skóry, np. z mintaja, morszczuka, pstrąga.

Jak zrobić rybne mielone?

Filety rybne po oczyszczeniu ze skóry i ości należy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Potem łączy się je ze składnikami takimi, jak w klasycznych mielonych. Są nimi: namoczona i odciśnięta bułka, jajko, starta cebula i przyprawy. Po wyrobieniu składników z masy formuje się nieduże kotlety, obtacza w tartej bułce i smaży na oleju. Te kotlety nie wymagają długiej obróbki termicznej, bo są bardzo delikatne.

Przepis: Rybne mielone

Delikatne kotlety mielone z mięsa ryb

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g filetów z ryby (bez skóry i ości)
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilety rybne oczyść, opłucz, osusz. Przepuść je przez maszynkę lub drobno posiekaj. Kajzerkę namocz w wodzie, odciśnij, dodaj do ryby. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, odciśnij nadmiar soku.
  2. Łączenie składnikówDo zmielonego mięsa ryby dodaj odciśniętą bułkę, cebulę i jajko. Masę dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Możesz też do niej dodać posiekaną natkę pietruszki.
  3. Formowanie i smażenieZ masy formuj nieduże kotleciki, każdy obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Jak podać rybne kotlety mielone?

Rybne kotlety mielone doskonale będą smakować podane z ugotowanymi ziemniakami, z frytkami lub z ryżem. Warto też do nich podać sos, np. jogurtowo-koperkowy czy pomidorowo-paprykowy. Świetnym dodatkiem będą też warzywa gotowane na parze, np. fasolka szparagowa, brokuły albo surówka, np. surówka z pora czy z kapusty.

Czytaj też:
Odkryłem przepis na kotlety ziemniaczane sprzed 100 lat. Poznaj 2 sekrety, które zmieniają wszystko
Czytaj też:
Za każdym razem słyszę: jak ty to robisz? Te mielone z jajkiem robią furorę