Tanie kluski ziemniaczane podaję tylko z okrasą. Wystarczają za cały obiad

Tanie kluski ziemniaczane podaję tylko z okrasą. Wystarczają za cały obiad

Dodano: 
Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Domowe kluski to przepyszna potrawa, którą ja i moja rodzina możemy jeść codziennie. Zwłaszcza te ziemniaczane, które są nadzwyczaj pożywne. Robi się je z kilku tanich składników i za każdym razem wychodzą doskonałe.

Moja rodzina to prawdziwi kluskożercy. Lubimy je w każdej postaci, ale w szczególności te domowej roboty. Najczęściej robię kopytka, bo to dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Jednak jeszcze ciekawszy smak i strukturę mają kluski z dodatkiem surowych, tartych ziemniaków. Podane z okrasą są w stanie zastąpić cały obiad.

Jak przygotować ziemniaki na kluski?

Te kluski robię z dwóch rodzajów ziemniaków. Część ziemniaków gotuję, a resztę ścieram na tarce. Te ugotowane wystarczy odcedzić, osuszyć i przecisnąć przez praskę. Surowe najlepiej zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nich nadmiar płynu. Na kluski najlepiej przeznaczyć ziemniaki o dużej zawartości skrobi. O tej porze roku lepiej więc wybrać ziemniaki jesienne, niż młode.

Jak zrobić kluski ziemniaczane z pożywną okrasą?

Przygotowując kluski ziemniaczane łączę ziemniaki surowe i ugotowane z kilkoma niewyszukanymi dodatkami. Z powstałego ciasta formuję nieduże kulki i gotuję je w osolonym wrzątku. Kluski, które mają zastąpić cały obiad podaję z pyszną okrasą. Robię ją z cebuli i wędzonego boczku. Do klusek podaję też trochę kwaśnej, gęstej śmietany.

Przepis: Kluski ziemniaczane z okrasą

Kluski z dodatkiem tartych ziemniaków podane z pożywną, aromatyczną okrasą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz. 1/3 ziemniaków ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę, wystudź. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na małych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar soku, zbierz go w misce i odstaw na 10 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie płyn znad osadu, a osad czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do tartych ziemniaków.
  2. Łączenie składnikówDo surowych ziemniaków dodaj ziemniaki ugotowane, a także jajko, mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Wymieszaj składniki. Powstała masa ma być na tyle gęsta i zwarta, by dała się formować.
  3. Formowanie klusekZ masy ziemniaczanej formuj w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć kluski. Gotuj je na wolnym ogniu ok. 3–4 minuty od wypłynięcia. Wyjmij na talerze, polej boczkiem zrumienionym z cebulą. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Jak podać kluski ziemniaczane?

Kluski ziemniaczane można również podać z podsmażoną na oleju cebulką lub zrumienioną słoninką. Dobrze też będą smakować polane sosem grzybowym albo cebulowym. Mogą też stanowić dodatek do obiadu, zamiast gotowanych ziemniaków. Najlepiej będą harmonizować z gulaszem czy mięsem duszonym w sosie.

Czytaj też:
Do ciasta na kopytka dodałam łyżkę tego składnika. Kluski wyszły delikatne i smaczne, jak nigdy
Czytaj też:
Spróbowałem tych kluseczek i teraz robię je często. To prosty przepis na tani, sycący obiad