Do ciasta na kopytka dodałam łyżkę tego składnika. Kluski wyszły delikatne i smaczne, jak nigdy

Do ciasta na kopytka dodałam łyżkę tego składnika. Kluski wyszły delikatne i smaczne, jak nigdy

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / Przemyslaw Muszynski
Kopytka to jedne z najprostszych klusek, jakie można przyrządzić. Cała rodzina je uwielbia, więc przygotowuję je dosyć często. Ostatnio zaczęłam robić je nieco inaczej, dzięki czemu zyskały nowy wymiar. Stały się delikatniejsze i smaczniejsze.

NIe jestem wielbicielką gotowanych ziemniaków do obiadu. Za to przyrządzonych z nich kopytek już tak. Dlatego zawsze obieram więcej ziemniaków niż trzeba, a następnego dnia raz-dwa przerabiam je na kluski. Ostatnio odkryłam, że warto do nich dodać łyżkę popularnego produktu. Za jego sprawą kluski robią się o wiele smaczniejsze i delikatniejsze.

Czym warto wzbogacić ciasto na kopytka?

By kopytka zyskały na smaku i konsystencji, ciasto można wzbogacić różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu tarty ser żółty, twaróg czy odrobina masła. Niektórzy dodają też trochę skrobi ziemniaczanej lub kaszy manny. Wszystkie te składniki zmieniają nieco potrawę, co pozwala w prosty sposób odmienić jej walory.

Jak zrobić kopytka maślane?

Kopytka maślane robi się niemal tak samo, jak tradycyjne. Wystarczy tylko dodać łyżkę masła do rozdrobnionych, ugotowanych ziemniaków i całość wymieszać. Po wystudzeniu dorzuca się pozostałe składniki, ciasto krótko wyrabia i formuje z niego kluski.

Przepis: Kopytka maślane

Delikatne kopytka z dodatkiem masła

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, przepuść przez praskę, wymieszaj z masłem, wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaDo ziemniaków dodaj jajko, sól, mąkę. Szybko zagnieć w miarę gładkie ciasto. Uformuj z niego wałeczki, lekko je spłaszcz, każdy pokrój na nieduże kluski.
  3. Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej kluski, gotuj na niedużym ogniu, licząc minutę od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, podaj z ulubionymi dodatkami.

Z czym podać kopytka maślane?

Kopytka maślane najlepiej smakują polane stopionym masłem i posypane posiekanymi ziołami. Można też polać je masłem, na którym przesmażono np. listki szałwii czy natkę pietruszki. Dobrym dodatkiem do kopytek będą także: cebulka zrumieniona z boczkiem, sos grzybowy czy szpinak duszony z czosnkiem. Kopytka maślane możecie też zaserwować, jako dodatek do obiadu. Świetnie będą się komponować z gulaszem i innymi mięsami duszonymi w sosie.

Czytaj też:
Spróbowałem tych kluseczek i teraz robię je często. To prosty przepis na tani, sycący obiad
Czytaj też:
Te kluski kładzione robię za grosze. Spróbuj raz, a będziesz gotować je co tydzień