Mój mąż uwielbia tę chrupiącą surówkę z marchewki. Żadna inna nie ma tyle smaku

Mój mąż uwielbia tę chrupiącą surówkę z marchewki. Żadna inna nie ma tyle smaku

Dodano: 
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / Karen Grigoryan
Surówka to nieodłączna część obiadu. O tej porze roku warto sięgnąć po młodą, soczystą marchewkę. Można ją przyrządzić w klasyczny sposób lub bardziej wyrazisty, tak jak lubi mój mąż.

Mój mąż jest wielbicielem wyrazistych smaków, więc i surówkę robię dla niego lepiej doprawioną. Gdy przychodzi lato, zawsze pyta o surówkę z marchewki. Tę potrafię bowiem zamienić w prawdziwe arcydzieło. Często z obiadu znika cała surówka, a zostaje trochę mięsa.

Czym doprawić surówkę z marchewki?

Klasyczna surówka z marchewki ma dodatek jabłka, soku z cytryny, cukru i oleju. Jednak dobrze będą pasować też inne składniki. Można dorzucić do niej: tarty chrzan, imbir, musztardę, ocet jabłkowy czy sos sojowy. Surówka z marchewki zyska ciekawy smak, gdy wzbogacimy ją o przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę kuminu, curry, kurkumy, tymianku, oregano, bazyli czy posiekanej zieleniny, np. natki pietruszki, kolendry.

Jak zrobić wyrazistą surówkę z marchewki?

Moja wyrazista surówka z marchewki jest pełna smaku, bo zawiera dodatki kwaśne, słodkie, słone i pikantne. Jak się okazuje, dobrze do niej pasują, bo tę surówkę każdy zjada do samego końca. By surówka była soczysta i wygodnie się ją jadło, najlepiej zetrzeć marchewkę na dużych oczkach tarki.

Przepis: Wyrazista surówka z marchewki

Pełna smaku, chrupiąca surówka z młodej marchewki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub innego
  • 1/2-1 łyżeczki pasty paprykowej, np. chili, sriracha
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • kmin
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie marchewkiMarchewki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Możesz je też pokroić w zapałkę lub w cienkie, długie paski.
  2. Przygotowanie sosuW miseczce wymieszaj olej, przeciśnięty czosnek, sok z limonki, pastę, miód i przyprawy. Sosem polej marchewkę, wymieszaj. Surówkę odstaw na 15 minut, by smaki dobrze się przegryzły. Przed podaniem surówkę posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Do czego podać wyrazistą surówkę z marchewki?

Wyrazista surówka z marchewki jest doskonałym dodatkiem do pieczonych i grillowanych mięs, drobiu oraz ryb. Można ją też podać do potraw kuchni azjatyckiej, wszelkiego rodzaju curry, tofu czy falafela. Zdecydowanie podniesie także smak potraw jarskich np. na bazie ryżu czy makaronu ryżowego.

Czytaj też:
Weź kilka ogórków małosolnych i dwa dodatki. Ekspresowa surówka do obiadu
Czytaj też:
Chrupiąca, zdrowa surówka z 3 warzyw. Szybka do zrobienia, pasuje do wielu dań