Szaszłyki kojarzą się z latem i grillem. Jednak bez problemu można je upiec w piekarniku. Gdy sięgasz po filet z kurczaka, nie zajmie to dużo czasu, bo dosłownie 25 minut. W czasie, gdy szaszłyki się pieką szykuję dodatki, np. ryż, surówkę i sos. Cała rodzina zajada się tym lekkim daniem.
Co dodać do szaszłyków z kurczaka?
Szaszłyki z piersi kurczaka są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają długiego pieczenia. Podobnie szybko pieką się warzywa, które warto poprzeplatać z kawałkami mięsa. Doskonale będą tu pasować: cebula, papryka, cukinia, bakłażan. Można dorzucić też pieczarki, a nawet duże oliwki.
Jak zrobić kolorowe szaszłyki z kurczaka?
Kolor to istotna kwestia jeśli chodzi o potrawę. Sprawia bowiem, że danie wygląda apetycznie i chce się po nie sięgnąć. W szaszłykach to akurat bardzo łatwe do osiągnięcia. Wystarczy tylko poprzekładać kawałki mięsa, kawałkami kolorowych warzyw. Warzywa przed nadzianiem na patyczki skrapiam oliwą i ziołami i mieszam. Kawałki mięsa doprawiam zaś zwykle czosnkiem, papryką, musztardą i mieszam z odrobiną oleju.
Przepis: Szaszłyki z piekarnika
Szybkie szaszłyki z fileta kurczaka i kolorowych warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 2 kolorowe papryki
- 1 duża cebula
- zioła prowansalskie
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilety z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj z przeciśniętymi ząbkami czosnku, musztardą i 2 łyżkami oleju. Warzywa oczyść, paprykę pokrój w dużą kostkę, a cebulę w szerokie piórka. Warzywa oprósz ziołami, wymieszaj z pozostałym olejem.
- Formowanie i pieczenieNa drewniane szpadki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki kurczaka i warzyw. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Szaszłyki możesz też upiec na grillu – piecz je ok. 15 minut, co jakiś czas obracając.
Jaki sos podać do szaszłyków z kurczaka?
Do szaszłyków warto podać lekki sos, który zwiększy soczystość potrawy i doda jej smaku. Polecam sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku i posiekanych ziół. Możecie też dodać do niego łyżkę majonezu dla wzmocnienia smaku i zwiększenia aksamitności. Dobrze też sprawdzi sięsos tzatziki, czyli jogurtowy z dodatkiem startego ogórka i posiekanej mięty.
Czytaj też:
To najlepszy kurczak, jakiego jadłem w domu. Przepis mojej mamy do dziś robi furoręCzytaj też:
Na filety z kurczaka wrzuć dwa pyszne dodatki. Ten obiad robi się sam