Przetestowałam ostatnio te kluski z serkiem wiejskim i makiem. To najlepsze leniwe, jakie jadłam

Przetestowałam ostatnio te kluski z serkiem wiejskim i makiem. To najlepsze leniwe, jakie jadłam

Dodano: 
Kluski z makiem
Kluski z makiem Źródło: Shutterstock / krolikova
Moja rodzina uwielbia domowe kluski. Chętnie zjada je na obiad lub kolację. Do ulubionych należą leniwe, na które ostatnio zmodyfikowałam przepis. Znalazłam go w książce kucharskiej i bardzo dobrze, że tak się stało.

Kluski to doskonały pomysł na obiad w ciepłe dni. Są lekkie, pożywne i zjada się je z przyjemnością. W moim domu dużym wzięciem cieszą się zawsze leniwe. Ostatnio zasugerowałam się znalezionym w książce przepisem i zmieniłam nieco ich skład. Rodzinie posmakowały, więc dzielę się z wami przepisem.

Z jakich składników robi się kluski leniwe?

Podstawą klusek leniwych jest zwykle twaróg. Najlepszy jest dość zwarty i tłusty. Przed połączeniem z pozostałymi składnikami należy go zemleć lub przepuścić przez praskę. Jeśli chcecie, by kluski były bardziej zwarte, możecie dodać do ciasta trochę ugotowanych ziemniaków. Pozostałe składniki to mąka, jajka, szczypta soli i odrobina cukru lub cukru wanilinowego.

Jak zrobić leniwe z serkiem wiejskim i makiem?

Kluski z serkiem wiejskim i makiem nie tylko apetycznie wyglądają, ale też świetnie smakują. Mają ciekawszą strukturę niż klasyczne, pełniejszy smak i są bardziej wartościowe. Ich przygotowanie jest proste, bo w sumie tylko wzbogaca się nimi klasyczne ciasto.

Przepis: Kluski leniwe z serkiem wiejskim i makiem

Apetyczne kluski leniwe z dodatkiem serka wiejskiego i maku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki maku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, dodaj odsączony serek wiejski. Składniki rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Dodaj jajka, cukier i mak, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj składniki, a potem zagnieć lekko klejące ciasto.
  2. Formowanie i gotowanieZ ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kuliste kluski. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, włóż kluski i gotuj je na średnim ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, podawaj, jak lubisz.

Jak podać leniwe z serkiem wiejskim i makiem?

Leniwe z serkiem wiejskim i makiem można podać z różnymi dodatkami. Polecam polanie ich stopionym masłem i posypanie cukrem. Jednak dobrze będą też smakować z tartą bułką zrumienioną na maśle, polane miodem i oprószone cynamonem czy polane śmietanką i posypane cukrem wanilinowym. Można je też polać zmiksowanymi owocami, np. truskawkami, malinami.

Czytaj też:
Do ciasta na kopytka dodałam łyżkę tego składnika. Kluski wyszły delikatne i smaczne, jak nigdy
Czytaj też:
Spróbowałem tych kluseczek i teraz robię je często. To prosty przepis na tani, sycący obiad