Kluski to doskonały pomysł na obiad w ciepłe dni. Są lekkie, pożywne i zjada się je z przyjemnością. W moim domu dużym wzięciem cieszą się zawsze leniwe. Ostatnio zasugerowałam się znalezionym w książce przepisem i zmieniłam nieco ich skład. Rodzinie posmakowały, więc dzielę się z wami przepisem.
Z jakich składników robi się kluski leniwe?
Podstawą klusek leniwych jest zwykle twaróg. Najlepszy jest dość zwarty i tłusty. Przed połączeniem z pozostałymi składnikami należy go zemleć lub przepuścić przez praskę. Jeśli chcecie, by kluski były bardziej zwarte, możecie dodać do ciasta trochę ugotowanych ziemniaków. Pozostałe składniki to mąka, jajka, szczypta soli i odrobina cukru lub cukru wanilinowego.
Jak zrobić leniwe z serkiem wiejskim i makiem?
Kluski z serkiem wiejskim i makiem nie tylko apetycznie wyglądają, ale też świetnie smakują. Mają ciekawszą strukturę niż klasyczne, pełniejszy smak i są bardziej wartościowe. Ich przygotowanie jest proste, bo w sumie tylko wzbogaca się nimi klasyczne ciasto.
Przepis: Kluski leniwe z serkiem wiejskim i makiem
Apetyczne kluski leniwe z dodatkiem serka wiejskiego i maku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 400 g twarogu półtłustego
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki maku
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, dodaj odsączony serek wiejski. Składniki rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Dodaj jajka, cukier i mak, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj składniki, a potem zagnieć lekko klejące ciasto.
- Formowanie i gotowanieZ ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kuliste kluski. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, włóż kluski i gotuj je na średnim ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową na talerze, podawaj, jak lubisz.
Jak podać leniwe z serkiem wiejskim i makiem?
Leniwe z serkiem wiejskim i makiem można podać z różnymi dodatkami. Polecam polanie ich stopionym masłem i posypanie cukrem. Jednak dobrze będą też smakować z tartą bułką zrumienioną na maśle, polane miodem i oprószone cynamonem czy polane śmietanką i posypane cukrem wanilinowym. Można je też polać zmiksowanymi owocami, np. truskawkami, malinami.
Czytaj też:
Do ciasta na kopytka dodałam łyżkę tego składnika. Kluski wyszły delikatne i smaczne, jak nigdyCzytaj też:
Spróbowałem tych kluseczek i teraz robię je często. To prosty przepis na tani, sycący obiad