Pierwszy raz jadłam tak smaczne i soczyste mielone. Bratowa dodała do nich ciekawy składnik

Pierwszy raz jadłam tak smaczne i soczyste mielone. Bratowa dodała do nich ciekawy składnik

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Kotlety mielone lubią chyba wszyscy. Ja też, choć ostatnio przekonałam się, jak dużo traciłam z ich smaku przez wiele lat. To efekt spróbowania mielonych mojej bratowej. Były soczyste i pyszne, a to za sprawą jednego dodatku.

Kotlety mielone umie chyba robić każdy, bo nie jest to wielka sztuka. Sztuką jest natomiast przygotowanie tej potrawy w taki sposób, by była smaczna i soczysta. Moja bratowa uzyskała ten efekt po dodaniu jednego składnika. Kotlety tak mi zasmakowały, że teraz też będę je tak przyrządzać.

Co nadaje soczystości mielonym?

Na soczystość kotletów mielonych duży wpływ ma rodzaj mięsa użytego do ich przygotowania. Z mięsa chudego kotlety wyjdą dość suche, dlatego lepiej wybierać nieco tłuściejszą łopatkę czy karkówkę wieprzową. Co ciekawe, na większą soczystość tej potrawy wpływa też namoczona i odciśnięta bułka. Efekt ten można wzmocnić dodatkiem starych warzyw, np. cukinii, marchewki.

Jak zrobić soczyste i aromatyczne kotlety mielone?

Moja bratowa uzyskała soczyste i aromatyczne kotlety mielone dzięki dodatkowi prostego składnika. To wędzony boczek. Pokroiła go w niewielką kostkę, a potem lekko zrumieniła, by wytopił się nadmiar tłuszczu i by mięso zyskało wyraźniejszy aromat. Jego kawałki były lekko wyczuwalne w kotletach, ale to tak naprawdę plus. Zwłaszcza że całość smakowała doskonale.

Przepis: Kotlety mielone z boczkiem

Soczyste i aromatyczne mielone z dodatkiem wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1/2 cebuli
  • 1 małe jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKajzerkę namocz w wodzie, odciśnij, dodaj do mięsa znajdującego się w misce. Boczek pokrój w niedużą kostkę. Umieść na zimnej patelni i podgrzewaj, aż wytopi się z niego część tłuszczu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż całość, aż składniki lekko się zrumienią. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu, dodaj do mielonego mięsa.
  2. Łączenie składników i smażenieDo składników znajdujących się w misce dodaj jajko i przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę. Schłodź ją przez pół godziny w lodówce. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w tartej bułce, usmaż na oleju.

Jak podać kotlety mielone?

Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej i lubi dość klasyczne dodatki. Można je podać np. z gotowanymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną albo gryczaną. Dopełnieniem dania będą np.: buraczki na ciepło, marchewka duszona z groszkiem, surówka z marchewki, pora czy kapusty.

Czytaj też:
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce. Poznaj prosty trik na soczyste kotlety, który zmienia wszystko
Czytaj też:
Nie uwierzysz, co dodaję do mielonych. Sekret puszystych kotletów mojej mamy