Kotlety mielone umie chyba robić każdy, bo nie jest to wielka sztuka. Sztuką jest natomiast przygotowanie tej potrawy w taki sposób, by była smaczna i soczysta. Moja bratowa uzyskała ten efekt po dodaniu jednego składnika. Kotlety tak mi zasmakowały, że teraz też będę je tak przyrządzać.
Co nadaje soczystości mielonym?
Na soczystość kotletów mielonych duży wpływ ma rodzaj mięsa użytego do ich przygotowania. Z mięsa chudego kotlety wyjdą dość suche, dlatego lepiej wybierać nieco tłuściejszą łopatkę czy karkówkę wieprzową. Co ciekawe, na większą soczystość tej potrawy wpływa też namoczona i odciśnięta bułka. Efekt ten można wzmocnić dodatkiem starych warzyw, np. cukinii, marchewki.
Jak zrobić soczyste i aromatyczne kotlety mielone?
Moja bratowa uzyskała soczyste i aromatyczne kotlety mielone dzięki dodatkowi prostego składnika. To wędzony boczek. Pokroiła go w niewielką kostkę, a potem lekko zrumieniła, by wytopił się nadmiar tłuszczu i by mięso zyskało wyraźniejszy aromat. Jego kawałki były lekko wyczuwalne w kotletach, ale to tak naprawdę plus. Zwłaszcza że całość smakowała doskonale.
Przepis: Kotlety mielone z boczkiem
Soczyste i aromatyczne mielone z dodatkiem wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
- 1 czerstwa kajzerka
- 100 g wędzonego boczku
- 1/2 cebuli
- 1 małe jajko
- majeranek
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKajzerkę namocz w wodzie, odciśnij, dodaj do mięsa znajdującego się w misce. Boczek pokrój w niedużą kostkę. Umieść na zimnej patelni i podgrzewaj, aż wytopi się z niego część tłuszczu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż całość, aż składniki lekko się zrumienią. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu, dodaj do mielonego mięsa.
- Łączenie składników i smażenieDo składników znajdujących się w misce dodaj jajko i przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę. Schłodź ją przez pół godziny w lodówce. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w tartej bułce, usmaż na oleju.
Jak podać kotlety mielone?
Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej i lubi dość klasyczne dodatki. Można je podać np. z gotowanymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną albo gryczaną. Dopełnieniem dania będą np.: buraczki na ciepło, marchewka duszona z groszkiem, surówka z marchewki, pora czy kapusty.
Czytaj też:
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce. Poznaj prosty trik na soczyste kotlety, który zmienia wszystkoCzytaj też:
Nie uwierzysz, co dodaję do mielonych. Sekret puszystych kotletów mojej mamy