Pierś kurczaka, aromatyczne przyprawy i chrupiąca bułka tarta to przepis na szybkie, tanie i obłędnie pyszne danie z mięsa. Zapraszam po przepis na panierowany kotlet drobiowy, który zawsze wychodzi idealny – mięso nie wysycha podczas smażenia i ma bogaty smak, a panierka obłędnie chrupie.
Czym doprawić panierowany kotlet z kurczaka?
Panierowany kotlet z kurczaka można doprawić na wiele sposobów, dzięki czemu proste danie nigdy się nie znudzi i trafi w różne gusta kulinarne. Ze smakiem drobiu doskonale komponują się podstawowe przyprawy m.in. sól i czarny pieprz, czosnek granulowany, mieszanki przypraw np. pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, a także mielona papryka.
Wskazówka: rozbitą pierś z kurczaka możesz zamarynować w maślance, jogurcie naturalnym, kefirze lub majonezie, dzięki czemu mięso wyjdzie jeszcze bardziej soczyste.
Jak zrobić panierowany kotlet z piersi kurczaka?
Na kotlety wybieram wysokiej jakości pierś kurczaka z wolnego wybiegu. Z jednej piersi wykrawam dwa płaty mięsa, które następnie lekko rozbijam i panieruję. Kotlety powinny mieć grubość około 1 cm, bo bardzo cienki płat mięsa szybko wysycha podczas smażenia oraz staje się twardy. Klasyczna panierka wyjdzie idealna, jeżeli użyjesz domowej, drobno mielonej bułki tartej z pszennych bułek. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji innych panierek do kotleta drobiowego.
Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować duże kotlety drobiowe, to przekrój pierś wzdłuż niemal do końca (żeby powstał większy płat mięsa), a następnie rozbij. Mięso doprawiam solą, pieprzem ziołowym, granulowanym czosnkiem, słodką papryką oraz oregano.
Przepis: Panierowany kotlet z kurczaka
Mięso wychodzi idealnie soczyste, a panierka obłędnie chrupiąca.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 551 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże piersi kurczaka (600 g)
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Do panierowania:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 8 łyżek bułki tartej
Dodatkowo:
- 4 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaMięso oczyść z błon i chrząstek, umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój każdą pierś wzdłuż na dwie części - powinny powstać 4 kotlety. Przykryj mięso folią spożywczą lub papierem do pieczenia i lekko rozbij tłuczkiem. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie panierkiNa osobne talerzyki wsyp mąkę pszenną i bułkę tartą. Jajka wybij do miski lub na głęboki talerz, dodaj granulowany czosnek, słodką paprykę oraz oregano i roztrzep widelcem/rózgą kuchenną.
- PanierowanieObtocz kotlety z obu stron w mące pszennej, roztrzepanym jajku z przyprawami oraz bułce tartej. Jeżeli lubisz kotlety z grubą panierką, to możesz obtoczyć mięso dwukrotnie w jajku i bułce tartej.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło i smaż kotlety drobiowe z obu stron na złoty kolor (po 5-6 minut z każdej strony). Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wskazówka: możesz również ułożyć obtoczone w panierce mięso na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, skropić olejem lub oliwą i upiec – temperatura 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia 25-30 minut.
Panierowane kotlety drobiowe podaję od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie smakują z klasycznymi dodatkami, czyli ziemniakami okraszonymi masłem i posypanymi koperkiem oraz mizerią.
Inne panierki do kotletów z kurczaka
Do panierowania kotletów z piersi kurczaka możesz użyć:
- bardzo chrupiącej panierki panko (japońska bułka tarta),
- całych lub lekko rozdrobnionych płatków kukurydzianych pełnoziarnistych,
- całych lub lekko rozdrobnionych płatków owsianych,
- bardzo drobno posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, makadamia, pistacji),
- migdałów w płatkach,
- bułki tartej z dodatkiem startego na tarce parmezanu lub innego sera, ziół, suszonych pomidorów w płatkach.
Czytaj też:
Soczysty kurczak w kremowym sosie to idealne mięso do obiadu. Robi się łatwo i szybkoCzytaj też:
Obkładam filety z kurczaka kilkoma składnikami i wstawiam do piekarnika. Ten obiad smakuje bosko