Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce. Poznaj prosty trik na soczyste kotlety, który zmienia wszystko

Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce. Poznaj prosty trik na soczyste kotlety, który zmienia wszystko

Dodano: 
Panierowany kotlet z kurczaka
Panierowany kotlet z kurczaka Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Panierowany kotlet z kurczaka to ulubione mięso wszystkich członków mojej rodziny. To mięso idealnie sprawdzi się nie tylko na szybki obiad, ale także jako dodatek do pieczywa.

Pierś kurczaka, aromatyczne przyprawy i chrupiąca bułka tarta to przepis na szybkie, tanie i obłędnie pyszne danie z mięsa. Zapraszam po przepis na panierowany kotlet drobiowy, który zawsze wychodzi idealny – mięso nie wysycha podczas smażenia i ma bogaty smak, a panierka obłędnie chrupie.

Czym doprawić panierowany kotlet z kurczaka?

Panierowany kotlet z kurczaka można doprawić na wiele sposobów, dzięki czemu proste danie nigdy się nie znudzi i trafi w różne gusta kulinarne. Ze smakiem drobiu doskonale komponują się podstawowe przyprawy m.in. sól i czarny pieprz, czosnek granulowany, mieszanki przypraw np. pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, a także mielona papryka.

Wskazówka: rozbitą pierś z kurczaka możesz zamarynować w maślance, jogurcie naturalnym, kefirze lub majonezie, dzięki czemu mięso wyjdzie jeszcze bardziej soczyste.

Jak zrobić panierowany kotlet z piersi kurczaka?

Na kotlety wybieram wysokiej jakości pierś kurczaka z wolnego wybiegu. Z jednej piersi wykrawam dwa płaty mięsa, które następnie lekko rozbijam i panieruję. Kotlety powinny mieć grubość około 1 cm, bo bardzo cienki płat mięsa szybko wysycha podczas smażenia oraz staje się twardy. Klasyczna panierka wyjdzie idealna, jeżeli użyjesz domowej, drobno mielonej bułki tartej z pszennych bułek. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji innych panierek do kotleta drobiowego.

Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować duże kotlety drobiowe, to przekrój pierś wzdłuż niemal do końca (żeby powstał większy płat mięsa), a następnie rozbij. Mięso doprawiam solą, pieprzem ziołowym, granulowanym czosnkiem, słodką papryką oraz oregano.

Przepis: Panierowany kotlet z kurczaka

Mięso wychodzi idealnie soczyste, a panierka obłędnie chrupiąca.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
551 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże piersi kurczaka (600 g)
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Do panierowania:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek bułki tartej

Dodatkowo:

  • 4 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaMięso oczyść z błon i chrząstek, umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój każdą pierś wzdłuż na dwie części - powinny powstać 4 kotlety. Przykryj mięso folią spożywczą lub papierem do pieczenia i lekko rozbij tłuczkiem. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie panierkiNa osobne talerzyki wsyp mąkę pszenną i bułkę tartą. Jajka wybij do miski lub na głęboki talerz, dodaj granulowany czosnek, słodką paprykę oraz oregano i roztrzep widelcem/rózgą kuchenną.
  3. PanierowanieObtocz kotlety z obu stron w mące pszennej, roztrzepanym jajku z przyprawami oraz bułce tartej. Jeżeli lubisz kotlety z grubą panierką, to możesz obtoczyć mięso dwukrotnie w jajku i bułce tartej.
  4. SmażenieRozgrzej klarowane masło i smaż kotlety drobiowe z obu stron na złoty kolor (po 5-6 minut z każdej strony). Gotowe kotlety odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wskazówka: możesz również ułożyć obtoczone w panierce mięso na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, skropić olejem lub oliwą i upiec – temperatura 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia 25-30 minut.

Panierowane kotlety drobiowe podaję od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie smakują z klasycznymi dodatkami, czyli ziemniakami okraszonymi masłem i posypanymi koperkiem oraz mizerią.

Inne panierki do kotletów z kurczaka

Do panierowania kotletów z piersi kurczaka możesz użyć:

  • bardzo chrupiącej panierki panko (japońska bułka tarta),
  • całych lub lekko rozdrobnionych płatków kukurydzianych pełnoziarnistych,
  • całych lub lekko rozdrobnionych płatków owsianych,
  • bardzo drobno posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, makadamia, pistacji),
  • migdałów w płatkach,
  • bułki tartej z dodatkiem startego na tarce parmezanu lub innego sera, ziół, suszonych pomidorów w płatkach.

Czytaj też:
Soczysty kurczak w kremowym sosie to idealne mięso do obiadu. Robi się łatwo i szybko
Czytaj też:
Obkładam filety z kurczaka kilkoma składnikami i wstawiam do piekarnika. Ten obiad smakuje bosko