Na przyjęciu weselnym podano soczyste mięso z tymi ziemniaczkami. Mam przepis na całość

Na przyjęciu weselnym podano soczyste mięso z tymi ziemniaczkami. Mam przepis na całość

Dodano: 
Mięso z ziemniakami
Mięso z ziemniakami Źródło: Shutterstock / The Image Party
To danie miałam przyjemność skosztować na przyjęciu weselnym i bardzo mi posmakowało. Dlatego zdobyłam na nie przepis, którym chcę się z wami podzielić. Przy tym zestawie nie ma dużo pracy, a mięso zachwyca soczystością, zaś ziemniaki chrupkością.

Mięso z ziemniakami to klasyczny zestaw, który każdy zje z przyjemnością. Tym razem jednak nie będzie to schabowy, ani gulasz, a pyszne mięso, które zachwyca smakiem i soczystością. Idealnie pasują do niego pieczone ziemniaki. Ten zestaw wygląda bardzo apetycznie i można go podać na uroczystym obiedzie.

Z jakiego mięsa robi się filet mignon?

Soczystym mięsem, które podano na przyjęciu był filet mignon. Przyrządzono go z polędwicy wołowej, która jest najdelikatnieszą częścią wołowej tuszy. Odznacza się soczystością i kruchością i nie zawiera tłuszczu wewnątrz. Mięso to zazwyczaj smaży się krótko lub smaży, a potem chwilę piecze. Należy do najbardziej luksusowych, ale też najdroższych mięs. Możecie je zastąpić np. rostbefem, który jednak jest mniej delikatny albo antrykotem marmurkowo poprzerastanym tłuszczem.

Jak zrobić stek z pieczonymi ziemniakami?

Przygotowanie tego zestawu obiadowego warto zacząć od przyprawienia i nastawienia w piekarniku ziemniaków. Potrzebują ok. 30 minut pieczenia, więc w czasie, gdy się pieką, należy przyrządzić mięso. Stek z polędwicy wołowej robi się dosyć szybko. Mięso wystarczy tylko oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Potem należy je jeszcze piec. Nie trwa to długo, bo na medium rare wystarczy 5-7 minut.

Przepis: Wołowina z pieczonymi ziemniakami

Soczyste mięso podane z pieczonymi ziemniaczkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

Mięso:

  • 4 steki z polędwicy wołowej (ok. 180–200 g każdy)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 2-3 łyżki masła
  • 4 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Pieczone ziemniaki:

  • 800 g ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku
  • papryka słodka mielona
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówPiekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki umyj, pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z przyprawami i oliwą. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. W tym czasie co jakiś czas je przemieszaj.
  2. Przygotowanie mięsaMięso wyjmij z lodówki 30 minut wcześniej. Opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, połóż na niej masło klarowane. Steki smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Dodaj masło, czosnek i zioła, polewaj mięso masłem przez 1-2 minuty. Potem wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 5 minut. Podawaj z ziemniaczkami.

Jak podać stek z pieczonymi ziemniakami?

Stek wołowy z pieczonymi ziemniakami to podstawa pysznego, eleganckiego zestawu obiadowego. Warto do niego podać sos np. sos pieprzowy czy demi-glace. Jeśli zaś chodzi o warzywny, witaminowy dodatek, tu dobrze sprawdzi się rukola z pomidorkami albo grillowane warzywa.

Czytaj też:
Do ciasta na kopytka dodałam łyżkę tego składnika. Kluski wyszły delikatne i smaczne, jak nigdy
Czytaj też:
Młode ziemniaki zawsze wychodzą wodniste? Zrób to inaczej, a wyjdą idealne za każdym razem

Źródło: smaki.pl