Mięso z ziemniakami to klasyczny zestaw, który każdy zje z przyjemnością. Tym razem jednak nie będzie to schabowy, ani gulasz, a pyszne mięso, które zachwyca smakiem i soczystością. Idealnie pasują do niego pieczone ziemniaki. Ten zestaw wygląda bardzo apetycznie i można go podać na uroczystym obiedzie.
Z jakiego mięsa robi się filet mignon?
Soczystym mięsem, które podano na przyjęciu był filet mignon. Przyrządzono go z polędwicy wołowej, która jest najdelikatnieszą częścią wołowej tuszy. Odznacza się soczystością i kruchością i nie zawiera tłuszczu wewnątrz. Mięso to zazwyczaj smaży się krótko lub smaży, a potem chwilę piecze. Należy do najbardziej luksusowych, ale też najdroższych mięs. Możecie je zastąpić np. rostbefem, który jednak jest mniej delikatny albo antrykotem marmurkowo poprzerastanym tłuszczem.
Jak zrobić stek z pieczonymi ziemniakami?
Przygotowanie tego zestawu obiadowego warto zacząć od przyprawienia i nastawienia w piekarniku ziemniaków. Potrzebują ok. 30 minut pieczenia, więc w czasie, gdy się pieką, należy przyrządzić mięso. Stek z polędwicy wołowej robi się dosyć szybko. Mięso wystarczy tylko oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Potem należy je jeszcze piec. Nie trwa to długo, bo na medium rare wystarczy 5-7 minut.
Przepis: Wołowina z pieczonymi ziemniakami
Soczyste mięso podane z pieczonymi ziemniaczkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 550 w każdej porcji
Składniki
Mięso:
- 4 steki z polędwicy wołowej (ok. 180–200 g każdy)
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 2-3 łyżki masła
- 4 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Pieczone ziemniaki:
- 800 g ziemniaków (najlepiej młodych)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku
- papryka słodka mielona
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówPiekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki umyj, pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z przyprawami i oliwą. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. W tym czasie co jakiś czas je przemieszaj.
- Przygotowanie mięsaMięso wyjmij z lodówki 30 minut wcześniej. Opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, połóż na niej masło klarowane. Steki smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Dodaj masło, czosnek i zioła, polewaj mięso masłem przez 1-2 minuty. Potem wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 5 minut. Podawaj z ziemniaczkami.
Jak podać stek z pieczonymi ziemniakami?
Stek wołowy z pieczonymi ziemniakami to podstawa pysznego, eleganckiego zestawu obiadowego. Warto do niego podać sos np. sos pieprzowy czy demi-glace. Jeśli zaś chodzi o warzywny, witaminowy dodatek, tu dobrze sprawdzi się rukola z pomidorkami albo grillowane warzywa.
Czytaj też:
Do ciasta na kopytka dodałam łyżkę tego składnika. Kluski wyszły delikatne i smaczne, jak nigdyCzytaj też:
Młode ziemniaki zawsze wychodzą wodniste? Zrób to inaczej, a wyjdą idealne za każdym razem