Proste, pyszne placki z cukinii robię bez użycia tarki. To doskonały obiad na ciepłe dni

Proste, pyszne placki z cukinii robię bez użycia tarki. To doskonały obiad na ciepłe dni

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock / Dev_Maryna
W ciepłe dni moja rodzina lubi jeść lekkie obiady. A ja lubię je przyrządzać, bo zwykle mało przy nich pracy. Doskonałym pomysłem na takie danie są placki z cukinii. Te robię naprawdę błyskawicznie, bo nawet nie sięgam po tarkę.

Cukinia to warzywo, które w temacie placków może konkurować z ziemniakami. Tak naprawdę placki z niej robię równie często, jak te ziemniaczane. A ostatnio poznałam jeszcze jedną jej zaletę – by zrobić placki z cukinii, wcale nie trzeba rozdrabniać jej na tarce. Dzięki temu tą prostą potrawę robię jeszcze szybciej, niż kiedyś.

Co zrobić, by placki z cukinii wyszły chrupiące?

Cukinia to warzywo o delikatnym smaku i konsystencji. Charakteryzuje się sporą zawartością wody, co może wpłynąć na chrupkość placków. By jednak były takie, jak lubimy czyli chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku, warzywo należy odpowiednio przygotować. Po rozdrobnieniu trzeba je oprószyć solą i umieścić na sicie zawieszonym nad miską. Po kilkunastu minutach cukinię należy dość dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu, a dopiero potem połączyć z pozostałymi składnikami ciasta na placki.

Jak zrobić placki z cukinii bez użycia tarki?

Placki z cukinii zaczęłam ostatnio robić bez użycia tarki. To dlatego, że warzywo to jest dość miękkie i delikatne i da się rozdrobnić przy użyciu blendera lub robota kuchennego. W tym celu cukinię tylko myję, wycieram i kroję w plasterki, a potem niezbyt mocno rozdrabniam blenderem. Otrzymaną papkę odsączam z nadmiaru płynu i mieszam z pozostałymi składnikami.

Przepis: Placki z cukinii bez tarcia

Delikatne, chrupiące placki z cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej lub owsianej
  • 2 łyżki startego sera, np. parmezanu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub koperek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCukinię umyj, wytrzyj, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Warzywa umieść w misce, rozdrobnij przy pomocy blendera. Masę przełóż na sito, wymieszaj ją z solą, zawieś nad miską, bo odciekał nadmiar płynu. Po kilkunastu minutach odciśnij ręcznie nadmiar płynu z rozdrobnionych warzyw.
  2. Łączenie składnikówDo rozdrobnionych warzyw dodaj pozostałe składniki, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, starty ser, posiekaną zieleninę, trochę pieprzu i w razie potrzeby soli. Wymieszaj dość gęste ciasto.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je rozpłaszczaj. Smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać placki z cukinii?

Placki z cukinii można podać jako lekkie danie obiadowe. Najlepiej zaserwować do nich sos jogurtowo-czosnkowy, tzatziki lub pomidorowy, a oprócz tego sałatę z dodatkami lub surówkę. Placki te można też podać, jako dodatek do obiadowych mięs czy ryby.

Czytaj też:
Dodaję serek wiejski i jeden sekretny składnik, a placki wychodzą obłędne. Tanie, szybkie i sycące
Czytaj też:
Placki, które zapamiętasz na długo. Kremowe wnętrze, owoce i smak, do którego będziesz wracać