To danie zrobiłam już wiele razy i za każdym razem wygląda i smakuje obłędnie. Co ważne, nie ma przy nim dużo pracy i nie jest zbyt kosztowne. Choć wygląda, jak z restauracji, serwuję je często na co dzień. To dlatego, że robi się je naprawdę szybko. A w tygodniu to bardzo ważne.
Jak przygotować pierś kurczaka, by była soczysta?
Pierś kurczaka przed pieczeniem zwykle rumienię na patelni. Tym razem przyrządzam ją nieco inaczej. Najpierw nacinam i napełniam ulubionymi składnikami, a potem wstawiam do piekarnika. Pieczenie zaczynam od dość wysokiej temperatury, czyli 210 stopni Celsjusza. Dzięki temu na powierzchni kurczaka tworzy się skórka, która utrudnia wypływanie soków z wnętrza. Po 10-15 minutach obniżam temperaturę do 180 stopni Celsjusza i dopiekam całość jeszcze ok. 15 minut.
Jak zrobić nadziewaną pierś kurczaka?
Nadziewana pierś kurczaka to danie, które robię ekspresowo – dosłownie 20 minut. Nacinam tylko każdą pierś w kilku miejscach i wciskam w nacięcia plasterki pomidora, sera i paski ostrej papryki. Potem trzeba jednak poczekać ok. pół godziny, by potrawa się upiekła.
Przepis: Nadziewana pierś kurczaka
Pieczone piersi kurczaka nadziewane aromatycznymi plasterkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka oleju
- 100 g wędzonego boczku w plasterkach
- 100 g sera mozzarella w plasterkach
- 1-2 ostre papryczki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą natnij dość płytko od góry w 4-5 miejscach. Mięso oprósz solą i pieprzem, natrzyj mieszanką oleju, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku. Odstaw na pół godziny.
- Nadziewanie i pieczenieFilety ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. W każde nacięcie w mięsie wciśnij po kawałku plasterka wędzonego boczku, sera i papryczki. Naczynie przykryj, wstaw na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza. Po tym czasie obniż temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso jeszcze ok. 15 minut.
Z czym podać nadziewaną pierś kurczaka?
Do nadziewanej piersi kurczaka serwuję zwykle gotowany ryż. Może być biały, długoziarnisty lub zdrowszy, pełnoziarnisty. Do potrawy warto też podać lekki sos, np. jogurtowo-ziołowy lub jogurtowo-czosnkowy. Doskonałym dopełnieniem tego dania obiadowego będą sałata z dodatkiem warzyw oraz pieczone lub smażone pomidorki koktajlowe. Świetnie tu pasują również lekkie surówki z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Podsmażam filety z kurczaka i zalewam sosem. Ten szybki obiad robi się sam, a smakuje każdemuCzytaj też:
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce. Poznaj prosty trik na soczyste kotlety, który zmienia wszystko