Nacinam pierś kurczaka i zamieniam ją w danie niczym z restauracji. Rodzina czeka na ten obiad

Nacinam pierś kurczaka i zamieniam ją w danie niczym z restauracji. Rodzina czeka na ten obiad

Dodano: 
Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Danie obiadowe powinno być nie tylko zdrowe i smaczne, ale też apetyczne. Te wymagania spełnia nadziewana pierś kurczaka. Robi się ją naprawdę szybko, a wszystkich wprawia w zachwyt.

To danie zrobiłam już wiele razy i za każdym razem wygląda i smakuje obłędnie. Co ważne, nie ma przy nim dużo pracy i nie jest zbyt kosztowne. Choć wygląda, jak z restauracji, serwuję je często na co dzień. To dlatego, że robi się je naprawdę szybko. A w tygodniu to bardzo ważne.

Jak przygotować pierś kurczaka, by była soczysta?

Pierś kurczaka przed pieczeniem zwykle rumienię na patelni. Tym razem przyrządzam ją nieco inaczej. Najpierw nacinam i napełniam ulubionymi składnikami, a potem wstawiam do piekarnika. Pieczenie zaczynam od dość wysokiej temperatury, czyli 210 stopni Celsjusza. Dzięki temu na powierzchni kurczaka tworzy się skórka, która utrudnia wypływanie soków z wnętrza. Po 10-15 minutach obniżam temperaturę do 180 stopni Celsjusza i dopiekam całość jeszcze ok. 15 minut.

Jak zrobić nadziewaną pierś kurczaka?

Nadziewana pierś kurczaka to danie, które robię ekspresowo – dosłownie 20 minut. Nacinam tylko każdą pierś w kilku miejscach i wciskam w nacięcia plasterki pomidora, sera i paski ostrej papryki. Potem trzeba jednak poczekać ok. pół godziny, by potrawa się upiekła.

Przepis: Nadziewana pierś kurczaka

Pieczone piersi kurczaka nadziewane aromatycznymi plasterkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 100 g sera mozzarella w plasterkach
  • 1-2 ostre papryczki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą natnij dość płytko od góry w 4-5 miejscach. Mięso oprósz solą i pieprzem, natrzyj mieszanką oleju, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku. Odstaw na pół godziny.
  2. Nadziewanie i pieczenieFilety ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. W każde nacięcie w mięsie wciśnij po kawałku plasterka wędzonego boczku, sera i papryczki. Naczynie przykryj, wstaw na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza. Po tym czasie obniż temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso jeszcze ok. 15 minut.

Z czym podać nadziewaną pierś kurczaka?

Do nadziewanej piersi kurczaka serwuję zwykle gotowany ryż. Może być biały, długoziarnisty lub zdrowszy, pełnoziarnisty. Do potrawy warto też podać lekki sos, np. jogurtowo-ziołowy lub jogurtowo-czosnkowy. Doskonałym dopełnieniem tego dania obiadowego będą sałata z dodatkiem warzyw oraz pieczone lub smażone pomidorki koktajlowe. Świetnie tu pasują również lekkie surówki z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Podsmażam filety z kurczaka i zalewam sosem. Ten szybki obiad robi się sam, a smakuje każdemu
Czytaj też:
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce. Poznaj prosty trik na soczyste kotlety, który zmienia wszystko