Uwielbiam młode ziemniaki, zwłaszcza te nieduże, które można jeść ze skórką. Mają niepowtarzalną konsystencję i najlepiej smakują bez nadmiaru dodatków. Dziś zapraszam was na aromatyczne, pieczone ziemniaki. Mało przy nich pracy, a smak zachwyca. Można je podać do obiadu lub uczynić z nich podstawę dania. Wystarczy dorzucić sos i surówkę.
Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?
Młode ziemniaki przeznaczone do pieczenia wystarczy dokładnie wyszorować i opłukać. Gdy mają cienką, łuszczącą się skórkę, nie trzeba ich obierać. By szybciej się upiekły, warto je obgotować. W tym celu należy je wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut na średnim ogniu, aż zaczną się robić miękkie. Wtedy należy je odcedzić i lekko osuszyć.
Jak zrobić ziemniaki pieczone w boczku?
Obgotowane ziemniaki przeznaczone do pieczenia warto oprószyć pieprzem i ziołami, np. tymiankiem, kminkiem. Potem każdy trzeba owinąć cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku. Tak przygotowane ziemniaki nie wymagają zbyt długiego pieczenia. Wystarczy im około pół godziny spędzone w 200 stopniach Celsjusza. W tym czasie zmiękną, a boczek na ich powierzchni pięknie się przyrumieni.
Przepis: Ziemniaki pieczone w boczku
Młode ziemniaki pieczone w plastrach wędzonego boczku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg młodych, niedużych ziemniaków
- sól, pieprz
- tymianek
- 150-200 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 8-10 minut, aż nieco zmiękną. Odcedź je, lekko osącz.
- Pieczenie ziemniakówZiemniaki oprósz pieprzem i tymiankiem. Każdy owiń cienkim plasterkiem wędzonego boczku. Ziemniaki ułóż w pojedynczej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 30 minut, aż będą miękkie i ładnie się zrumienią.
Jak podać ziemniaki pieczone w boczku?
Ziemniaki pieczone w boczku są doskonałe jako dodatek do pieczonego mięsa czy kurczaka. Można też z nich uczynić podstawę obiadu. Wystarczy podać do nich surówkę lub sałatę z dodatkami i ewentualnie jajko sadzone. Podane z sosem czosnkowym czy jogurtowo-ziołowym będą doskonałe na przekąskę.
Czytaj też:
Zalałem ziemniaki tym kremowym sosem i nie mogłem się oderwać. Zrób je koniecznieCzytaj też:
Zrób tę sałatkę ziemniaczaną raz, a każdy poprosi o dokładkę. Znika szybciej niż karkówka z grilla