Ziemniaki owijam aromatycznymi plasterkami i wkładam do piekarnika. Cała rodzina się zajada

Ziemniaki owijam aromatycznymi plasterkami i wkładam do piekarnika. Cała rodzina się zajada

Dodano: 
Ziemniaki w boczku
Ziemniaki w boczku Źródło: Shutterstock / zebratomato
Cały rok czekam na młode ziemniaki, bo da się z nich przygotować różne potrawy. Są na tyle smaczne, że można je jeść same, bez żadnych wymyślnych dodatków. Oto jedna z takich banalnych, acz przepysznych propozycji.

Uwielbiam młode ziemniaki, zwłaszcza te nieduże, które można jeść ze skórką. Mają niepowtarzalną konsystencję i najlepiej smakują bez nadmiaru dodatków. Dziś zapraszam was na aromatyczne, pieczone ziemniaki. Mało przy nich pracy, a smak zachwyca. Można je podać do obiadu lub uczynić z nich podstawę dania. Wystarczy dorzucić sos i surówkę.

Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?

Młode ziemniaki przeznaczone do pieczenia wystarczy dokładnie wyszorować i opłukać. Gdy mają cienką, łuszczącą się skórkę, nie trzeba ich obierać. By szybciej się upiekły, warto je obgotować. W tym celu należy je wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut na średnim ogniu, aż zaczną się robić miękkie. Wtedy należy je odcedzić i lekko osuszyć.

Jak zrobić ziemniaki pieczone w boczku?

Obgotowane ziemniaki przeznaczone do pieczenia warto oprószyć pieprzem i ziołami, np. tymiankiem, kminkiem. Potem każdy trzeba owinąć cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku. Tak przygotowane ziemniaki nie wymagają zbyt długiego pieczenia. Wystarczy im około pół godziny spędzone w 200 stopniach Celsjusza. W tym czasie zmiękną, a boczek na ich powierzchni pięknie się przyrumieni.

Przepis: Ziemniaki pieczone w boczku

Młode ziemniaki pieczone w plastrach wędzonego boczku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg młodych, niedużych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • 150-200 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 8-10 minut, aż nieco zmiękną. Odcedź je, lekko osącz.
  2. Pieczenie ziemniakówZiemniaki oprósz pieprzem i tymiankiem. Każdy owiń cienkim plasterkiem wędzonego boczku. Ziemniaki ułóż w pojedynczej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 30 minut, aż będą miękkie i ładnie się zrumienią.

Jak podać ziemniaki pieczone w boczku?

Ziemniaki pieczone w boczku są doskonałe jako dodatek do pieczonego mięsa czy kurczaka. Można też z nich uczynić podstawę obiadu. Wystarczy podać do nich surówkę lub sałatę z dodatkami i ewentualnie jajko sadzone. Podane z sosem czosnkowym czy jogurtowo-ziołowym będą doskonałe na przekąskę.

Czytaj też:
Zalałem ziemniaki tym kremowym sosem i nie mogłem się oderwać. Zrób je koniecznie
Czytaj też:
Zrób tę sałatkę ziemniaczaną raz, a każdy poprosi o dokładkę. Znika szybciej niż karkówka z grilla