To danie robi furorę! Obłędna wołowina z warzywami, którą przygotujesz w jednym garnku

To danie robi furorę! Obłędna wołowina z warzywami, którą przygotujesz w jednym garnku

Dodano: 
Pikantna wołowina z warzywami
Pikantna wołowina z warzywami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Szukasz pomysłu na pyszne i bardzo sycące danie? Pikantna wołowina z warzywami nie wymaga wiele pracy, choć zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Zapraszam po przepis.

Soczyste mięso, zdrowe warzywa oraz gęsty, kremowy sos – czy można chcieć czegoś więcej? Pikantna wołowina z warzywami to przepyszne danie jednogarnkowe, które wymaga odrobiny cierpliwości i uwagi, ale smak w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni. Koniecznie przygotuj podwójną porcję, bo na jednej dokładce na pewno się nie skończy!

Dlaczego warto zrobić ten mięsno-warzywny obiad?

Dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Robiąc aromatyczną, sycącą potrawę, którą można zastąpić dwudaniowy obiad, zyskasz więcej czasu dla siebie lub rodziny. Co więcej, za jednym zamachem możesz przygotować potrawę na 2-3 dni – pikantna wołowina z warzywami oraz inne dania jednogarnkowe zyskują na smaku, gdy dłużej postoją.

Ogromną zaletą dań jednogarnkowych jest brak całej góry naczyń do zmywania – do przygotowania pełnowartościowego posiłku potrzebujesz jedynie patelni i rondla lub brytfanki. Po wstępnej obróbce składników wystarczy jedynie od czasu do czasu pomieszać potrawę, żeby się nie przypaliła.

Jak zrobić pikantną wołowinę z warzywami?

Sekretem dania jest długie duszenie obsmażonej wołowiny. Pod koniec duszenia wystarczy dorzucić warzywa, które po 20-30 minutach gotowania staną się miękkie i przejdą smakiem oraz aromatem mięsa i przypraw. Do duszenia najlepsza jest łopatka, karkówka lub pręga wołowa. Jeżeli chcesz przygotować danie o niskiej zawartości tłuszczu, to polecam wybrać chudy udziec wołowy.

Pokrojone w dużą kostkę mięso obsmażam na oleju roślinnym (doskonale sprawdzi się również gęsi smalec i klarowane masło) z ostrą, słodką i wędzoną papryką, a następnie zalewam aromatycznym bulionem wołowym i duszę niemal do miękkości. Gdy mięso zmięknie, dodaję warzywa, które wzbogacają smak potrawy i sprawiają, że ma wyższe wartości odżywcze. Smak sosu podbijam pikantną pastą chili oraz gęstym przecierem pomidorowym (opcjonalnie wysokiej jakości passatą).

Przepis: Pikantna wołowina z warzywami

Pyszne danie jednogarnkowe idealne na rodzinny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
677 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g chudej wołowiny (np. udźca)
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

Na sos:

  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1 łyżka pasty chili
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaWołowinę umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku 2-3 cm (w poprzek włókiem).
  2. Obsmażanie mięsa, cebuli i czosnkuNa patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Zdejmij naczynie z palnika, dodaj ostrą paprykę, słodką paprykę, wędzoną paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszaj. Obtocz mięso w oleju z papryką i ustaw patelnię na palniku. Smaż, aż wołowina lekko się przyrumieni. Do podsmażonego mięsa dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smaż 1-2 minuty, cały czas mieszając.
  3. Duszenie mięsaPrzełóż zawartość patelni do rondla. Dodaj gorący bulion oraz pastę chili i gotuj na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie niemal miękkie.
  4. Przygotowanie i dodanie warzywZiemniaki obierz (młodych ziemniaków nie musisz obierać) i pokrój na mniejsze kawałki np. w ćwiartki lub dużą kostkę. Marchewkę i paprykę pokrój w dużą kostkę. Na patelni po smażeniu mięsa rozgrzej pozostały olej i smaż warzywa, aż lekko się przyrumienią. Obsmażone warzywa dodaj do rondla z mięsem. Duś na ma małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  5. Dodanie groszku i przecieru pomidorowegoGdy warzywa zmiękną, dodaj przelany wrzątkiem groszek i przecier pomidorowy. Gotuj jeszcze 10-15 minut bez przykrycia, żeby nadmiar płynu odparował i sos zgęstniał. Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie ulubionymi ziołami).

Pikantną wołowinę z warzywami podaję na ciepło.

Czytaj też:
Makaron z mięsem to ekspresowe danie na obiad lub kolację. Syci i rewelacyjnie smakuje
Czytaj też:
Roladki wieprzowe z tym nadzieniem smakują obłędnie. Nie uwierzysz, jak łatwo je zrobić