Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiad. W roli głównej filet z kurczaka

Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiad. W roli głównej filet z kurczaka

Dodano: 
Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Danie jednogarnkowe z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Potrawa jednogarnkowa to doskonałe rozwiązanie, jeśli chodzi o obiad. Jest w stanie zastąpić bowiem dwa dania. Dużą jej zaletą jest też fakt, że doskonale nadaje się do odgrzewania. Taki obiad od razu warto ugotować na dwa dni.

Dania jednogarnkowe są świetnym pomysłem na obiad w tygodniu. Można je bowiem ugotować wcześniej i podgrzać przed podaniem. Są też na tyle sycące, że są w stanie zastąpić cały obiad. Dziś proponuję przygotowanie kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Potrawa nie wymaga długiego gotowania, a zachwyca smakiem.

Jakie mięso przeznaczyć na danie jednogarnkowe?

Danie jednogarnkowe można przygotować z różnych rodzajów mięs. Warto jednak dobrać je pod względem smaku, do pozostałych składników. Dobrze też, by mięso i warzywa wymagały podobnie dlugiego czasu gotowania. Ja często sięgam po filet z piersi kurczaka, bo to delikatne mięso szybko się gotuje. Podobnie szybko miękną też warzywa, z którymi go łączę. Filet z piersi kurczaka można w tym daniu zastąpić filetem z piersi indyka lub indyczym udźcem. W drugim przypadku mięso trzeba jednak będzie nieco dłużej gotować.

Jak przygotować danie jednogarnkowe z kurczaka i warzyw?

Przygotowanie jednogarnkowego dania z kurczaka i warzyw jest dosyć proste. Mięso wystarczy pokoić na kawałki i obsmażyć na patelni. Po przełożeniu do rondla dokłada się do niego warzywa, podlewa wywarem i gotuje do miękkości. Potem całość wystarczy zaprawić, by otrzymać gęsty, aksamitny sos.

Przepis: Jednogarnkowe danie z kurczakiem

Kurczak duszony z warzywami w aksamitnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
335 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 800 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 150 ml bulionu lub wody
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka topionego
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie składnikówFilet opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem, przełóż na talerz. Na patelnię dołóż masło, na tłuszczu przesmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj pokrojoną marchewkę, fasolkę, małe różyczki kalafiora i groszek.
  2. Duszenie potrawyDo warzyw dodaj kurczaka, a także bulion, całość zagotuj. Dodaj śmietankę i serek topiony, duś całość, aż warzywa i mięso będą miękkie, a sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku ziołami i sokiem z cytryny. Przed podaniem całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Z czym podać danie jednogarnkowe z kurczakiem?

Danie jednogarnkowe na bazie kurczaka doskonale będzie smakować podane z ryżem lub kaszą, np. mazurską, pęczak, gryczaną. Można też zaserwować je z gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Dopełnieniem dania może być surówka z marchewki czy kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Z młodych ziemniaków robię sycące danie jednogarnkowe. Cała rodzina się nim zajada
Czytaj też:
Główkę młodej kapusty zamieniam w jednogarnkowe danie. Wystarczy pół godziny i 2 dodatki