Dania jednogarnkowe są świetnym pomysłem na obiad w tygodniu. Można je bowiem ugotować wcześniej i podgrzać przed podaniem. Są też na tyle sycące, że są w stanie zastąpić cały obiad. Dziś proponuję przygotowanie kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Potrawa nie wymaga długiego gotowania, a zachwyca smakiem.
Jakie mięso przeznaczyć na danie jednogarnkowe?
Danie jednogarnkowe można przygotować z różnych rodzajów mięs. Warto jednak dobrać je pod względem smaku, do pozostałych składników. Dobrze też, by mięso i warzywa wymagały podobnie dlugiego czasu gotowania. Ja często sięgam po filet z piersi kurczaka, bo to delikatne mięso szybko się gotuje. Podobnie szybko miękną też warzywa, z którymi go łączę. Filet z piersi kurczaka można w tym daniu zastąpić filetem z piersi indyka lub indyczym udźcem. W drugim przypadku mięso trzeba jednak będzie nieco dłużej gotować.
Jak przygotować danie jednogarnkowe z kurczaka i warzyw?
Przygotowanie jednogarnkowego dania z kurczaka i warzyw jest dosyć proste. Mięso wystarczy pokoić na kawałki i obsmażyć na patelni. Po przełożeniu do rondla dokłada się do niego warzywa, podlewa wywarem i gotuje do miękkości. Potem całość wystarczy zaprawić, by otrzymać gęsty, aksamitny sos.
Przepis: Jednogarnkowe danie z kurczakiem
Kurczak duszony z warzywami w aksamitnym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
- ok. 800 g fileta z piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 marchewki
- 200 g fasolki szparagowej
- kilka różyczek kalafiora
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 150 ml bulionu lub wody
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g serka topionego
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- sok z cytryny
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Obsmażanie składnikówFilet opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem, przełóż na talerz. Na patelnię dołóż masło, na tłuszczu przesmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zrumieni, dodaj pokrojoną marchewkę, fasolkę, małe różyczki kalafiora i groszek.
- Duszenie potrawyDo warzyw dodaj kurczaka, a także bulion, całość zagotuj. Dodaj śmietankę i serek topiony, duś całość, aż warzywa i mięso będą miękkie, a sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku ziołami i sokiem z cytryny. Przed podaniem całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Z czym podać danie jednogarnkowe z kurczakiem?
Danie jednogarnkowe na bazie kurczaka doskonale będzie smakować podane z ryżem lub kaszą, np. mazurską, pęczak, gryczaną. Można też zaserwować je z gotowanymi ziemniakami lub chlebem. Dopełnieniem dania może być surówka z marchewki czy kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Z młodych ziemniaków robię sycące danie jednogarnkowe. Cała rodzina się nim zajadaCzytaj też:
Główkę młodej kapusty zamieniam w jednogarnkowe danie. Wystarczy pół godziny i 2 dodatki