Kotlety mielone to obiadowy klasyk. Tym bardziej polecamy spróbować naszej wersji, czyli kotletów nadziewanych masłem. Ta jedna zmiana wystarczy, aby wynieść je na zupełnie nowy poziom: zamknięte w środku masełko topi się, łączy smaki i sprawia, że kotlety nie są suche.
Jak zrobić kotlety mielone nadziewane?
Do przygotowania tego dania wystarczy chude mięso mielone wieprzowo-wołowe, tradycyjne dodatki, czyli jajko i namoczona w mleku kajzerka (bułka idealnie spulchnia mięso) i proste przyprawy: sól, pieprz i odrobina natki pietruszki dla świeżości. Do mięsa można również dodać posiekaną drobno cebulkę czy czosnek.
Cały sekret tkwi jednak w dodaniu masła: kawałeczek tłuszczu należy otulić mięsem, a potem smażyć kotlety jak zawsze.
Rada: masło, którym nadziewasz kotlety, możesz również wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem czy też świeżymi ziołami, np. koperkiem czy pietruszką. Jednocześnie pomysł na to, aby zamknąć pyszny dodatek w środku mięsnego kotleta, może być inspiracją do tworzenia innych kompozycji smaków: do kotletów można też włożyć kawałek żółtego sera, wędzonego boczku czy nawet parówki.
Przepis: Kotlety mielone nadziewane
Pyszne kotlety z masłem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 572 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy mięsnejDo mięsa dodaj jajko, natkę pietruszki, odciśniętą kajzerkę, przyprawy. Wyrób dokładnie masę na kotlety.
- Formowanie kotletówPorcję mięsa formuj w placuszki, kładź na każdym porcję masła i zawijaj, formując kotleciki.
- Smażenie kotletówKotlety panieruj w bułce tartej i kładź na gorący tłuszcz. Kiedy się zrumienią z obu stron, można zmniejszyć ogień i jeszcze je dogrzać.
Jak podawać kotlety mielone nadziewane?
Mielone nadziewane podaje się na ciepło. Są doskonałym dodatkiem do tradycyjnych obiadów z ziemniakami i sezonową surówką. Podaj je np. z mizerią albo surówką z rzodkiewki. Do kotletów pasuje także ogórek kiszony lub kapusta kiszona. Kotlety można podać także z ryżem albo kaszą. Dodaj wówczas do obiadu nie tylko surówkę, ale np. prosty sos pieczarkowy.
Czytaj też:
Obkładam filety z kurczaka kilkoma składnikami i wstawiam do piekarnika. Ten obiad smakuje boskoCzytaj też:
Cukinia faszerowana mięsem znika błyskawicznie. Zawsze robię ją na obiad