Jeśli chcecie przygotować na niedzielę pyszny, zdrowy obiad sięgnijcie po rybę. I to jedną z najtańszych, a mianowicie pstrąga. Upieczony potrafi zachwycić smakiem i delikatnością. A ponieważ piekę go od razu z ziemniakami, po 20 minutach wyciągam z piekarnika niemal cały zestaw obiadowy.
Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?
Piekąc pstrągi, dokładam od razu ziemniaki, dzięki czemu cały obiad robi się jednocześnie. Ponieważ jednak ryby nie należy piec dłużej niż 20 minut, muszę zadbać o to, by po tym czasie ziemniaki również były miękkie. Dlatego po obraniu przekrawam je wzdłuż na połowę i krótko obgotowuję. Wystarczy dosłownie 5-10 minut, w zależności od wielkości ziemniaków.
Jak upiec pstrągi z ziemniakami?
Pstrągi przeznaczone do pieczenia oczyszczam z łusek, płuczę, osuszam i przyprawiam. Lekko skrapiam je olejem i układam na blasze. Obok kładę też lekko wydrążone połówki ziemniaków. Do każdego wgłębienia wkładam trochę podsmażonego boczku. W czasie pieczenia dodaje to ziemniakom smaku i soczystości.
Przepis: Pieczone pstrągi
Pstrągi pieczone w piekarniku z aromatycznymi ziemniakami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 555 w każdej porcji
Składniki
- 4 świeże, nieduże pstrągi
- 1 cytryna
- 4 gałązki koperku
- 2 łyżki oleju
- 4 spore ziemniaki lub 8 mniejszych
- 150 g wędzonego boczku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, każdy przekrój wzdłuż na połowę. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 5-10 minut, by nieco zmiękły. Odcedź je, osącz, każdego lekko wydrąż. Boczek pokrój w kostkę, delikatnie zrumień na patelni.
- Przygotowanie rybPstrągi opłucz, oczyść z łusek, dokładnie wypłucz. Ryby oprósz solą i pieprzem. Do środka każdej tuszki włóż po 2 plasterki cytryny i gałązkę koperku.
- Pieczenie zestawuRyby i ziemniaki ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ryby skrop olejem, do wgłębień w ziemniakach włóż po trochu podsmażonego boczku. Całość piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać pieczone pstrągi?
Pieczone pstrągi doskonale smakują w zestawie z pieczonymi ziemniakami. By jednak danie było kompletne, serwuję je z lekkim sosem np. ziołowym, czosnkowym. Można też na każdej rybie położyć plasterek masła ziołowego. Doda mięsu wspaniałego smaku i soczystości. Dopełnieniem dania będzie surówka. Bardzo dobrze będzie tu pasować zielona sałata z dodatkami, surówka z pora czy z marchewki. Świetnie też sprawdzą się różnego rodzaju lekkie surówki na bazie kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Filety rybne zalej tym lekkim sosem. Nie uwierzysz, że ryba z piekarnika może być tak soczystaCzytaj też:
Tania ryba, która znika z talerzy w minutę. Robię ją w każdy piątek. Musisz spróbować