Zupy przygotowuję na tyle często, że niektóre już mi się znudziły. Dlatego szukam nowych pomysłów i nowych rozwiązań. Ich wynikiem jest na przykład oryginalna zupa kapuściana, do przygotowania której użyłam młodą kapustę. Samo warzywo jest lekkie, jednak składniki, którymi wzbogaciłam zupę sprawiły, że stała się niezwykle pożywna.
Na czym ugotować zupę z młodej kapusty?
Młoda kapusta ma delikatny smak i konsystencję. Dlatego po wrzuceniu do wywaru gotujemy ją dosyć krótko. By była pełna smaku można ją ugotować na wywarze drobiowym, np. na skrzydełkach kurczaka czy indyczej szyi. Doskonałego smaku nada jej też wywar z wędzonki, np. na wędzonych żeberkach czy z dodatkiem wędzonego boczku. Nieco lżejsza wersja potrawy powstanie, gdy zupę ugotujemy na wywarze warzywnym.
Jak zrobić pożywną zupę z młodej kapusty?
Moją zupę z młodej kapusty ugotowałam na lekkim wywarze warzywnym. Doskonale pasował on bowiem do dwóch pożywnych dodatków, a mianowicie fileta z pstrąga łososiowego i gotowanego jajka. Składniki te dodały też zupie smaku i atrakcyjnego wyglądu.
Przepis: Pożywna zupa z młodej kapusty
Lekka zupa z młodej kapusty z dodatkiem ryby i jajka
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3–4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1–2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- ok. 250 g fileta z pstrąga łososiowego lub łososia
- 2 jajka gotowane na twardo
- natka pietruszki lub koperek
Sposób przygotowania
- Gotowanie zupyCebulę zeszklij na maśle z czosnkiem, dodaj pokrojone warzywa i chwilę podsmaż. Wlej ok. 1,5 l zimnej wody, dodaj przyprawy i gotuj ok. 15 minut. Młodą kapustę oczyść, grubo poszatkuj, dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut.
- Wykańczanie potrawyFilet z pstrąga oczyść, pokrój na 4 porcje. Włóż je do gotującej się zupy i gotuj całość ok. 5 minut na niedużym ogniu. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekaną zieleniną. Podawaj z cząstkami ugotowanego na twardo jajka.
Te dodatki też pasują do zupy z młodej kapusty
Do zupy z młodej kapusty możecie też dorzucić inne pożywne dodatki. Jej smak doskonale podbiją np.: podsmażona kiełbasa, fasola z puszki, kasza jęczmienna albo ryż. Zupę warto zaprawić śmietaną lub dodać do niej trochę koncentratu pomidorowego albo pomidorów. Stanie się bardziej zawiesista i zyska wyraźniejszy, nieco kwaskowy smak.
Czytaj też:
Już nie robię pomidorowej z rosołu. Ta zupa jest 100 razy lepszaCzytaj też:
Potrzebujesz tylko fileta z kurczaka i trochę warzyw. Ta kremowa zupa jest lepsza od rosołu