Ta zupa jest lekka, ale bardzo pożywna. Robię ją z młodej kapusty i zdrowych dodatków

Ta zupa jest lekka, ale bardzo pożywna. Robię ją z młodej kapusty i zdrowych dodatków

Dodano: 
Zupa kapuściana
Zupa kapuściana Źródło: Shutterstock / teleginatania
Moja rodzina bardzo lubi zupy. I te klasyczne i te bardziej wymyślne. Ostatnio przygotowałam zupę kapuścianą, która zaskoczyła wszystkich domowników smakiem i składnikami. Dwa dodatki sprawiły bowiem, że stała się niezwykle zdrowa i pożywna.

Zupy przygotowuję na tyle często, że niektóre już mi się znudziły. Dlatego szukam nowych pomysłów i nowych rozwiązań. Ich wynikiem jest na przykład oryginalna zupa kapuściana, do przygotowania której użyłam młodą kapustę. Samo warzywo jest lekkie, jednak składniki, którymi wzbogaciłam zupę sprawiły, że stała się niezwykle pożywna.

Na czym ugotować zupę z młodej kapusty?

Młoda kapusta ma delikatny smak i konsystencję. Dlatego po wrzuceniu do wywaru gotujemy ją dosyć krótko. By była pełna smaku można ją ugotować na wywarze drobiowym, np. na skrzydełkach kurczaka czy indyczej szyi. Doskonałego smaku nada jej też wywar z wędzonki, np. na wędzonych żeberkach czy z dodatkiem wędzonego boczku. Nieco lżejsza wersja potrawy powstanie, gdy zupę ugotujemy na wywarze warzywnym.

Jak zrobić pożywną zupę z młodej kapusty?

Moją zupę z młodej kapusty ugotowałam na lekkim wywarze warzywnym. Doskonale pasował on bowiem do dwóch pożywnych dodatków, a mianowicie fileta z pstrąga łososiowego i gotowanego jajka. Składniki te dodały też zupie smaku i atrakcyjnego wyglądu.

Przepis: Pożywna zupa z młodej kapusty

Lekka zupa z młodej kapusty z dodatkiem ryby i jajka

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3–4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1–2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • ok. 250 g fileta z pstrąga łososiowego lub łososia
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie zupyCebulę zeszklij na maśle z czosnkiem, dodaj pokrojone warzywa i chwilę podsmaż. Wlej ok. 1,5 l zimnej wody, dodaj przyprawy i gotuj ok. 15 minut. Młodą kapustę oczyść, grubo poszatkuj, dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut.
  2. Wykańczanie potrawyFilet z pstrąga oczyść, pokrój na 4 porcje. Włóż je do gotującej się zupy i gotuj całość ok. 5 minut na niedużym ogniu. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekaną zieleniną. Podawaj z cząstkami ugotowanego na twardo jajka.

Te dodatki też pasują do zupy z młodej kapusty

Do zupy z młodej kapusty możecie też dorzucić inne pożywne dodatki. Jej smak doskonale podbiją np.: podsmażona kiełbasa, fasola z puszki, kasza jęczmienna albo ryż. Zupę warto zaprawić śmietaną lub dodać do niej trochę koncentratu pomidorowego albo pomidorów. Stanie się bardziej zawiesista i zyska wyraźniejszy, nieco kwaskowy smak.

Czytaj też:
Już nie robię pomidorowej z rosołu. Ta zupa jest 100 razy lepsza
Czytaj też:
Potrzebujesz tylko fileta z kurczaka i trochę warzyw. Ta kremowa zupa jest lepsza od rosołu