Rosół to dla wielu z nas synonim niedzielnego obiadu i baza do wielu innych polskich zup, z klasyczną pomidorową na czele, ale nie ma co popadać w kulinarną monotonię. Zupa pomidorowa, choć pyszna, może się znudzić i wówczas pojawia się ona… zupa pieczarkowa z ziemniakami!
Dlaczego warto przygotować zupę pieczarkową z ziemniakami na rosole?
Magia tej zupy tkwi w połączeniu długo gotowanego rosołu z głębokim smakiem i wyjątkowym aromatem pieczarek, cebuli oraz czosnku. Proste dodatki pomagają nie tylko wykorzystać resztki rosołu, ale także znajdujących się w nim warzyw – możesz dodać do zupy pieczarkowej pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz seler. Co więcej, pyszne, sycące danie doskonale smakuje w wersji light, czyli bez dodatku śmietany oraz wzbogacone kwaśną lub słodką śmietaną (opcjonalnie jogurtem lub zagęszczone zasmażką).
Dodanie ziemniaków do zupy pieczarkowej to sprytny trik, dzięki któremu jedno danie może zastąpić cały obiad – porcja pożywnej zupy to świetny sposób na zaspokojenie głodu oraz rozgrzanie organizmu i poprawę nastroju po ciężkim dniu.
Jak zrobić zupę pieczarkową z ziemniakami na rosole?
Przygotowanie zupy z poniższego przepisu jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Zamiast dodawać grzyby bezpośrednio do rosołu, najpierw podsmażam je na klarowanym maśle z cebulką oraz czosnkiem – ten prosty zabieg wydobywa z pieczarek pełnię smaku i nadaje zupie cudowny aromat. W międzyczasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki (najlepiej sałatkowe/ogólnoużytkowe o niewielkiej zawartości skrobi – typ kulinarny A lub B), zalewam je wrzątkiem, dodaję nieco soli i gotuję do miękkości.
Pieczarki podsmażone z dodatkami dodaję do gorącego rosołu i gotuję, aż grzyby zmiękną. Następnie dodaję ugotowane ziemniaki i marchewkę. Zupę podgrzewam jeszcze chwilę, żeby smaki się przegryzły i podaję z dodatkiem koperku lub natki pietruszki.
Przepis: Zupa pieczarkowa z ziemniakami na rosole
Pyszna zupa z wczorajszego rosołu.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 256 w każdej porcji
Składniki
- 2 litry rosołu
- 2 marchewki z rosołu
- 600 g pieczarek
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę lub półplasterki pieczarki oraz posiekany czosnek. Smaż, aż grzyby lekko się przyrumienią.
- Gotowanie zupyZa pomocą łyżki cedzakowej przełóż pieczarki z cebulą i czosnkiem do gorącego rosołu. Gotuj do miękkości grzybów. Następnie dodaj ziemniaki, pokrojoną marchewkę z rosołu, a także sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze chwilę, na małym ogniu, żeby smaki się przegryzły.
Gotową zupę pieczarkową z ziemniakami na rosole podaję udekorowaną koperkiem.
Czytaj też:
Potrzebujesz tylko fileta z kurczaka i trochę warzyw. Ta kremowa zupa jest lepsza od rosołuCzytaj też:
Obłędna zupa z młodej kapusty. Prosty przepis na obiad, który pokocha cała rodzina