Kotlety mielone to obiadowy klasyk, choć w każdym domu przepis na ten mięsny przysmak może wyglądać nieco inaczej. My dziś proponujemy kotlety mielone pikantne, które mogą zaskoczyć smakiem. Przepis jest bardzo prosty, a sekret to jedna popularna przyprawa.
Jak zrobić pikantne kotlety mielone?
Pikantne kotlety swój smak zawdzięczają dodatkowi papryki ostrej. My dorzucamy do tego jeszcze paprykę słodką, która podkręci nietypowy smak kotlecików. Jeśli chodzi o ilość papryki ostrej, możesz ją modyfikować, w zależności o tego, jak pikantne potrawy lubisz. Dodatek papryki zmieni też nieco kolor kotletów, co sprawi, że będą nie tylko inaczej smakować niż tradycyjne, ale i inaczej wyglądać. Jeśli chcesz, aby kotlety były bardzo ostre, dorzuć na patelnię do cebuli drobno posiekaną papryczkę chili i przesmaż wszystko razem, a potem dodaj do kotletów.
Do kotletów najlepiej wykorzystać mięso mielone wieprzowe (np. z łopatki wieprzowej), ale może być to również mieszanka mięsa wieprzowego z wołowym.
Przepis: Pikantne kotlety mielone
Pomysł na mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 643 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotletyCebulę posiekaj drobno i przesmaż na maśle na patelni. Do miski wrzuć mięso, przesmażoną cebulę, namoczoną bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszaj dobrze wszystko.
- Smażenie kotletówFormuj kotleciki w dłoniach, panieruj w bułce tartej i kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron.
Gotowe kotlety to idealny dodatek do tradycyjnych obiadów. Zaserwuj je np. z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej albo mizerią. Zimne kotlety mielone można pokroić na plasterki i kłaść zamiast wędliny na kanapki.
Inne dodatki do kotletów mielonych
Smak tradycyjnych mielonych można modyfikować na wiele sposobów. Do mięsnej masy można dorzucić np. tarty, żółty ser, przesmażone tarte pieczarki, przyprawy ziołowe (od majeranku, przez oregano, tymianek, po ziołowe mieszanki, takie jak np. zioła prowansalskie). Ciekawą opcją jest też dodanie zamiast kajzerki płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej. Do kotletów mona dodawać też zieleninę: posiekany koperek, szczypior, czosnek niedźwiedzi czy natkę pietruszki.
Czytaj też:
Nie uwierzysz, co dodaję do mielonych. Sekret puszystych kotletów mojej mamyCzytaj też:
To najlepsze placki ziemniaczane, jakie jadłam. Podano je inaczej niż zwykle