Moja rodzina woli ten obiad od innych. Robię go w 20 minut z prostych, tanich składników

Moja rodzina woli ten obiad od innych. Robię go w 20 minut z prostych, tanich składników

Dodano: 
Makaron z kurczakiem
Makaron z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Enti
Nie masz obiadu, a rodzina jest głodna? Ja w takiej sytuacji zwykle sięgam po makaron i kilka składników. Z nich raz-dwa można wyczarować smaczne i pożywne danie. Dziś to, o które zawsze proszą moi bliscy.

Makaron zawsze mam w swoich zapasach, więc często sięgam po niego w sytuacjach awaryjnych. Gdy wracam po pracy i nie ma obiadu, zwykle to właśnie na bazie makaronu szykuję danie. Dziś smaczny i pożywny makaron z pożywnymi dodatkami i kremowym sosem. Moja rodzina za nim przepada.

Co dodać do makaronu, by był pożywny?

Jeśli chcecie przygotować pożywne danie obiadowe na bazie makaronu, nie możecie zapomnieć o wartościowych, sycących dodatkach. Ja zazwyczaj stawiam na pierś z kurczaka, bo to delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej i smakuje całej rodzinie. Jednak można też sięgnąć np. po szynkę, boczek wędzony czy filet rybny.

Dopełnieniem tych białkowych produktów powinny być warzywa. Wzbogacą danie w ciekawe nuty smakowe, a także w wartościowe składniki. Do najbardziej uniwersalnych warzyw należą: cebula, czosnek, szpinak, papryka, pomidor, cukinia. Składniki w pyszną całość połączy sos. Szybko i prosto można go przygotować na bazie śmietanki, sera, ewentualnie przecieru pomidorowego.

Jak zrobić pożywny makaron z kurczakiem?

Pożywny makaron z kurczakiem robi się raz-dwa. Zwykle najpierw nastawiam makaron, a potem od razu zaczynam przygotowywać sos. Gdy makaron ugotuje się al dente, mój sos też będzie gotowy do podania. Sos do makaronu przyrządzam na dużej patelni. Podsmażam na niej kawałki kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem, a potem całość podlewam śmietanką i doprawiam.

Przepis: Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Pożywny makaron z kurczakiem i szpinakiem w aksamitnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
740 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. penne
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron wsyp do osolonego wrzątku i gotuj, aż będzie jeszcze leciutko twardawy. Filet opłucz, osusz, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Szpinak opłucz. Czosnek obierz, posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni rozgrzej olej, wsyp kawałki kurczaka, przesmaż, często mieszając. Dodaj szpinak i czosnek, podsmaż, by warzywa zmiękły. Dodaj śmietankę, wymieszaj, gotuj kilka minut, dopraw do smaku.
  3. Podawanie daniaNa patelnię z sosem dołóż ugotowany makaron. Całość wymieszaj i podgrzewaj na niedużym ogniu 2-3 minuty. Makaron nałóż na talerze, posyp tartym parmezanem. Możesz ozdobić pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.

Pożywny makaron z kurczakiem – kilka wskazówek

By makaron z kurczakiem wyszedł smaczny, warto pamiętać o kilku wskazówkach.

  • Makaron należy ugotować al dente, czyli na półmiękko, bo wtedy jest najsmaczniejszy i najzdrowszy.
  • Odcedzając makaron, należy zachować trochę wody z gotowania, bo może się przydać do rozrzedzenia sosu.
  • Makaronu po odcedzeniu nie należy przelewać zimną wodą, bo wtedy lepiej pokryje się sosem.
  • Ugotowany makaron należy dodać do sosu znajdującego się na patelni, całość wymieszać i chwilę podgrzać.

Czytaj też:
Spaghetti i 4 składniki, a efekt? Obłędny smak. Ten bezmięsny sos musisz spróbować
Czytaj też:
Robię pyszny sos na patelni i dorzucam surowy makaron. To szybki obiad na medal