Połączenie delikatnego szpinaku, kremowej, słonej fety i sprężystego makaronu syci na długi czas oraz gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. To mój sposób na lekki obiad, który smakuje u mnie każdemu.
Dlaczego warto wypróbować przepis na spaghetti ze szpinakiem i fetą?
To danie z makaronem wyróżnia się bardzo prostym składem, jest lekkostrawne i ma wysokie wartości odżywcze. Szpinak jest bogaty w witaminy A, C, K oraz minerały m.in. żelazo. Ser feta, choć kaloryczny, dostarcza wapnia i białka, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Spaghetti ze szpinakiem i fetą to smaczna alternatywa dla tradycyjnych past z sosem pomidorowym, a także sosami na bazie śmietanki kremówki i jajek. Dzięki poniższemu przepisowi twoje menu stanie się bardziej urozmaicone i bogatsze o porcję zdrowych warzyw oraz pełnowartościowego białka.
Jaki szpinak dodać do makaronu?
Do makaronu najlepiej sprawdzi się świeży szpinak, który po podsmażeniu nie wychodzi bardzo wodnisty. Ważne jest, żeby przed dodaniem szpinaku na patelnię dokładnie go umyć i starannie osuszyć, a podczas podsmażania na patelni nie przykrywać, co sprawi, że nadmiar wody szybko odparuje.
Jeżeli preferujesz gładkie sosy, możesz wybrać szpinak mrożony. W tym przypadku kluczowe jest jego odpowiednie przygotowanie – najlepiej najpierw rozmrozić szpinak na sitku, a następnie odparować na patelni. W ten sposób unikniesz nadmiernego rozwodnienia sosu.
Jak zrobić spaghetti ze szpinakiem i fetą?
Spaghetti ze szpinakiem i fetą to danie, które jest gotowe ekspresowo. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. W czasie, gdy makaron się gotuje, robię sos. Podsmażam aromatyczny czosnek na klarowanym maśle (dobrze sprawdzi się też oliwa z oliwek), dorzucam umyte i osuszone liście szpinaku, smażę, aż zmiękną i na końcu dodaję pokruszony ser feta, który pod wpływem ciepła zagęszcza sos. Jeśli nie przepadasz za fetą, możesz zastąpić ją serem mozzarella, ricotta lub śmietanką kremówką.
Przepis: Spaghetti ze szpinakiem i fetą
Genialny obiad w 20 minut.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 18 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 554 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu spaghetti
Na sos:
- 500 g świeżych liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 200 g sera feta
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników sosuSzpinak przebierz, umyj, odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ser feta odsącz i pokrusz na małe kawałki lub rozgnieć widelcem. Odłóż 2 łyżki sera do dekoracji potrawy.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło i podsmaż czosnek (uważaj, żeby się nie przypalił, bo sos będzie gorzki). Dodaj na patelnię szpinak i smaż, cały czas mieszając, aż zwiędnie. Odparuj nadmiar wody z patelni, zwiększając moc palnika i często mieszając.
- Dodanie seraWyłącz grzanie i dodaj do miękkiego szpinaku ser feta. Mieszaj, aż się rozpuści i zagęści sos, a następnie dodaj świeżo zmielony pieprz do smaku. Wskazówka: możesz również doprawić szpinak np. sokiem z cytryny, oregano, bazylią, tymiankiem lub rozmarynem. Jeżeli sos wyjdzie bardzo gęsty, to możesz dodać na patelnię nieco wody z gotowania makaronu.
- Gotowanie makaronuMakaron spaghetti umieść w wysokim garnku z osolonym wrzątkiem i poczekaj, aż zmięknie i całkiem się zanurzy, a następnie delikatnie wymieszaj. Gotuj 7-9 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Ugotowany makaron odcedź na sitku.
- Łączenie składnikówZ ugotowanego makaronu uformuj na talerzach małe gniazdka. Dodaj sos i udekoruj danie pokruszonym serem feta.
Spaghetti ze szpinakiem i fetą podaję od razu po przygotowaniu. Wskazówka: wierzch potrawy możesz również posypać startą na tarce mozzarellą lub aromatycznym parmezanem.
Propozycje innych ekspresowych sosów do makaronu
Polecam również wypróbować inne, ekspresowe sosy do makaronu np.:
- sos śmietanowy z cytryną i koperkiem,
- sos jogurtowy z miętą i ogórkiem,
- sos z pieczonej papryki, czosnku i bazylii,
- sos pesto z rukoli.
Czytaj też:
Makaron z kurczakiem jest idealny na lekką kolację. Robi się łatwo i szybkoCzytaj też:
Weź makaron, tuńczyka i proste dodatki. Ta pyszna sałatka jest gotowa w kwadrans