Smażenie to popularna technika kulinarna. Dzięki podgrzewaniu produktów na gorącym tłuszczu robią się chrupiące i pełne smaku. Można w ten sposób przyrządzić kotlety, rybę, a nawet ryż. Sposób na ten ostatni przywędrował do nas z Azji i bardzo przypasował mojej rodzinie. Teraz bardzo się starają, by jak najwięcej ryżu zostało na następny dzień.
Jaki ryż jest najlepszy do smażenia?
Do smażenia najlepszy jest ryż ugotowany na sypko. Może to więc być ryż np. jaśminowy, basmati czy biały długoziarnisty. Ważne też, by nie był to świeżo ugotowany ryż, a najlepiej dobrze schłodzony, z poprzedniego dnia. Taki, w odróżnieniu od świeżo ugotowanego, nie skleja się w czasie smażenia i nie zamienia się w papkę.
Jak zrobić ryż smażony z jajkiem sadzonym?
Przygotowanie tej prostej potrawy polega na odsmażeniu ryżu i oddzielnym usmażeniu jajka sadzonego. By ryż był smaczniejszy, warto podsmażyć go z dodatkami. Ja sięgam zwykle po cebulę i sos sojowy. Przed podaniem potrawę posypuję posiekanym szczypiorkiem, który zaostrza smak i dodaje apetycznego wyglądu.
Przepis: Ryż smażony z jajkiem sadzonym
Odsmażany ryż podany z jajkiem sadzonym na tani obiad
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego, schłodzonego ryżu
- 2 jajka
- 1 nieduża cebula
- 1–2 łyżki oleju
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie ryżuNa dużej patelni lub w woku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż chwilę, aż się zeszkli. Dodaj ugotowany, zimny ryż – smaż, mieszając, aż ryż się rozgrzeje i zacznie się lekko rumienić. Dodaj do niego sos sojowy, dopraw solą i pieprzem.
- Podawanie ryżuNa osobnej patelni usmaż jajka sadzone. Zadbaj o to, by ścięły się tylko białka, a żółtka pozostały płynne. Ryż rozłóż na talerze, na każdą porcję połóż jajko sadzone. Całość możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Z czym warto podsmażyć ryż?
By ryż zyskał przyjemniejszy smak i aromat, można go też podsmażyć z innymi dodatkami. Tu świetnie sprawdzą się np.: posiekany czosnek, marchewka, mrożony groszek, kukurydza z puszki, papryka, szparagi czy fasolka szparagowa. Można też sięgnąć po kimchi (azjatycką kiszonkę) albo tofu. Oryginalnego smaku dodadzą ryżowi również ananas oraz mango. Całość warto doprawić np. sosem rybnym albo ostrygowym.
Czytaj też:
Najlepsze pałki z kurczaka robię raz-dwa na patelni. Wychodzą soczyste i pełne smakuCzytaj też:
Wrzucam wszystko na jedną blachę i idę odpocząć. Najlepszy obiad robi się sam