Pałki to jedna z ulubionych części kulinarnych z kurczaka. Mają apetyczny wygląd, są soczyste i można je przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadają się do pieczenia, smażenia i duszenia. Ja zazwyczaj przyrządzam je na patelni, bo przetestowałam, że wtedy wychodzą najsmaczniejsze. I co ważne, nie potrzeba na to dużo czasu, dzięki czemu szybko mam obiad i nie zużywam dużo energii.
Jak przygotować pałki z kurczaka do smażenia?
Pałki z kurczaka przeznaczone do smażenia należy przygotować podobnie, jak do pieczenia czy duszenia. Mięso należy w razie potrzeby oczyścić z resztek piór, a potem opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Potem trzeba je oprószyć przyprawami. Oprócz soli i pieprzu warto użyć np. papryki słodkiej i ostrej, czosnku granulowanego czy ziół. Mięso powinno poleżeć w przyprawach przynajmniej pół godziny, by nabrało smaku. Jeszcze lepiej wstawić je na kilka godzin do lodówki.
Jak zrobić pałki z kurczaka z patelni?
Pałki z kurczaka z patelni to danie smaczne i szybkie do przygotowania. Mięso najpierw należy zrumienić ze wszystkich stron na sporym ogniu, a potem zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić 15-20 minut, aż będzie miękkie. W czasie duszenia pałki warto obrócić co jakiś czas, by nie przyrumieniły się zbytnio z jednej strony. Można też podlać je odrobiną płynu, np. bulionu, soku jabłkowego.
Przepis: Pałki z kurczaka z patelni
Soczyste i chrupiące pałki z kurczaka przyrządzane na patelni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka i ostra
- mielona kolendra
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaPałki oczyść, opłucz, osusz. Każdą oprósz czosnkiem, papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj, odstaw na przynajmniej pół godziny.
- Smażenie i duszenie pałekNa patelni rozgrzej pozostały olej. Zrumień na nim pałki z kurczaka ze wszystkich stron. Zmniejsz ogień, na patelnię dodaj masło i duś pałki pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Z czym podać pałki z kurczaka z patelni?
Pałki z kurczaka z patelni najlepiej smakują podane z ryżem ugotowanym na sypko. Dobrze też jednak będą się komponować z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, a także z kaszą bulgur czy kuskus. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będą też warzywa gotowane lub pieczone, a także surówki i sosy, np. musztardowy, czosnkowy.
Czytaj też:
Siekam filet z kurczaka i łączę z kilkoma dodatkami. Tak powstają przepyszne, soczyste kotletyCzytaj też:
Wrzucam wszystko na jedną blachę i idę odpocząć. Najlepszy obiad robi się sam