Siekam filet z kurczaka i łączę z kilkoma dodatkami. Tak powstają przepyszne, soczyste kotlety

Siekam filet z kurczaka i łączę z kilkoma dodatkami. Tak powstają przepyszne, soczyste kotlety

Dodano: 
Siekanie fileta z kurczaka
Siekanie fileta z kurczaka Źródło: Shutterstock / Len44ik
Macie ochotę na kotlety inne niż zwykle? Możecie je zrobić z fileta z kurczaka i prostych dodatków. Gwarantuję, że ta potrawa na tyle wam posmakuje, że wrócicie do niej jeszcze nie raz. Zachwyca bowiem smakiem i soczystością.

Filet z piersi kurczaka to jedno z najchętniej kupowanych przez nas mięs. Jest niedrogie, delikatne i ma wielkie możliwości kulinarne. Dziś jedna z nich, mało oczywista, ale bardzo smaczna. To kotlety, do których przygotowania wykorzystuje się też warzywa. Ta kompozycja zapewnia soczystość i niepowtarzalny smak. Warto ją przetestować.

Jakie warzywa warto dodać do kotletów siekanych?

Kotlety siekane z kurczaka mogą wyjść jeszcze smaczniejsze dzięki dodatkowi warzyw i zieleniny. A jakie warzywa będą pasować do tej potrawy? Można sięgnąć po: marchewkę, cukinię, cebulę, czosnek, ogórki kiszone czy paprykę. Należy je pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dobrym dodatkiem będzie też zielenina, np. posiekany szczypior, natka pietruszki czy listki bazylii.

Jak zrobić aromatyczne kotlety siekane z kurczaka?

Moje kotlety siekane z kurczaka wychodzą aromatyczne i soczyste dzięki prostym dodatkom. To cebula, czosnek, szczypior i listki bazylii. Mięso siekam w sporą kostkę, za to cebulę w drobniutką. Czosnek przepuszczam przez praskę, a zieleninę drobno siekam. Rozdrobnione składniki łączę z jajkiem i tartą bułką, które doskonale spajają mięso z warzywami. Po usmażeniu kotlety są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Przepis: Kotlety siekane z warzywami

Kotlety z piersi kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i ziół

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 400–500 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki tartej bułki lub mąki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypior
  • kilka listków bazylii
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMięso z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierzr, pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj do nich jajko, tartą bułkę i przyprawy, wymieszaj masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj nieco więcej tartej bułki lub trochę mąki.
  3. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy, lekko je spłaszcz. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać kotlety siekane z kurczaka?

Kotlety siekane z kurczaka warto podać z sosem czosnkowym lub ziołowym. Dobrym dodatkiem do nich będą też ziemniaki gotowane lub pieczone, kasza bulgur, a także surówka, np. z kapusty, marchewki albo sałata z pomidorkami.

Czytaj też:
Z piersi kurczaka ekspresowo robię kotlety lepsze od schabowych. Tajemnicą ich smaku jest panierka
Czytaj też:
Soczyste mielone robię inaczej niż wszyscy. Musisz spróbować tych kotletów z piekarnika