Filet z piersi kurczaka to jedno z najchętniej kupowanych przez nas mięs. Jest niedrogie, delikatne i ma wielkie możliwości kulinarne. Dziś jedna z nich, mało oczywista, ale bardzo smaczna. To kotlety, do których przygotowania wykorzystuje się też warzywa. Ta kompozycja zapewnia soczystość i niepowtarzalny smak. Warto ją przetestować.
Jakie warzywa warto dodać do kotletów siekanych?
Kotlety siekane z kurczaka mogą wyjść jeszcze smaczniejsze dzięki dodatkowi warzyw i zieleniny. A jakie warzywa będą pasować do tej potrawy? Można sięgnąć po: marchewkę, cukinię, cebulę, czosnek, ogórki kiszone czy paprykę. Należy je pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dobrym dodatkiem będzie też zielenina, np. posiekany szczypior, natka pietruszki czy listki bazylii.
Jak zrobić aromatyczne kotlety siekane z kurczaka?
Moje kotlety siekane z kurczaka wychodzą aromatyczne i soczyste dzięki prostym dodatkom. To cebula, czosnek, szczypior i listki bazylii. Mięso siekam w sporą kostkę, za to cebulę w drobniutką. Czosnek przepuszczam przez praskę, a zieleninę drobno siekam. Rozdrobnione składniki łączę z jajkiem i tartą bułką, które doskonale spajają mięso z warzywami. Po usmażeniu kotlety są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
Przepis: Kotlety siekane z warzywami
Kotlety z piersi kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i ziół
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 400–500 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2–3 łyżki tartej bułki lub mąki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- szczypior
- kilka listków bazylii
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówMięso z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierzr, pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w misce. Dodaj do nich jajko, tartą bułkę i przyprawy, wymieszaj masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj nieco więcej tartej bułki lub trochę mąki.
- Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy, lekko je spłaszcz. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać kotlety siekane z kurczaka?
Kotlety siekane z kurczaka warto podać z sosem czosnkowym lub ziołowym. Dobrym dodatkiem do nich będą też ziemniaki gotowane lub pieczone, kasza bulgur, a także surówka, np. z kapusty, marchewki albo sałata z pomidorkami.
Czytaj też:
Z piersi kurczaka ekspresowo robię kotlety lepsze od schabowych. Tajemnicą ich smaku jest panierkaCzytaj też:
Soczyste mielone robię inaczej niż wszyscy. Musisz spróbować tych kotletów z piekarnika