Szynkę na śniadanie bez problemu można kupić. Jednak tę na obiad wypadałoby upiec. A ja pokażę wam jak prosto zrobić domową szynkę, którą można podać na ciepło na obiadu, a wystuczoną na półmisku mięs i wędlin. Mięso wystarczy tylko dobę wcześniej zamarynować, dzięki czemu idealnie skruszeje i nabierze doskonałego smaku.
W czym zamarynować szynkę?
Szynkę bardzo często marynuje się w solance z dodatkiem przypraw. Trzeba jednak przeznaczyć na to 3-7 dni. Jeśli chcecie szybciej osiągnąć pożądany efekt, szynkę możecie natrzeć zestawem przypraw lub zamarynować na mokro. Do marynowania na mokro polecam np. sok jabłkowy, maślankę czy białe wino, które warto połączyć z przyprawami. Te kwaskowe marynaty doskonale skruszą mięso i dodadzą mu ciekawego smaku.
Jak upiec soczystą szynkę?
Przygotowanie domowej, pieczonej szynki to bardzo prosta sprawa. Mięso wystarczy dzień wcześniej zamarynować, a potem wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Czas pieczenia szynki to mniej więcej godzina na każdy kilogram mięsa, choć można też piec szynkę w niskiej temperaturze, co wydłuży czas pieczenia.
Przepis: Domowa, pieczona szynka
Szynka marynowana w soku jabłkowym i przyprawach idealna na śniadanie i obiad
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 35 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1 kg szynki wieprzowej
- 3-4 ząbki czosnku
- mielona kolendra
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 liście laurowe
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaSzynkę opłucz, osusz, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, kolendrą, solą, pieprzem i oliwą. Umieść ją w pojemniku, podlej sokiem jabłkowym wymieszanym z sosem sojowym, obłóż listkami laurowymi. Przykryj, wstaw na dobę do lodówki. W połowie marynowania szynkę obróć.
- Pieczenie szynkiMięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jeśli chcesz możesz je uformować przy pomocy nici kuchennej czy bawełnianego sznurka. Ułóż mięso w naczyniu do zapiekania, przykryj wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Potem obniż temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz szynkę jeszcze 80 minut.
Jak podać domową, pieczoną szynkę?
Domowa, pieczona szynka idealnie sprawdzi się w dwóch sytuacjach. Po upieczeniu i 10 minutach odpoczynku, można ją pokroić w grube plastry i podać na obiad np. z sosem, ziemniakami i surówką. Jeśli zaś chcecie ją zaserwować w czasie uroczystego śniadania, po upieczeniu wystudźcie ją, a potem dobrze schłodźcie. Wystudzona szynka da się ładnie pokroić w cienkie plasterki.
Czytaj też:
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tej białej kiełbasy. Raz spróbujesz i robisz co rokuCzytaj też:
Świąteczna sałatka z gotowanych buraków. Jest pyszna i zdrowa dzięki wartościowym dodatkom