Marynuję szynkę dobę, a potem wstawiam do piekarnika. Jest idealna jako wędlina i na obiad

Marynuję szynkę dobę, a potem wstawiam do piekarnika. Jest idealna jako wędlina i na obiad

Dodano: 
Pieczona szynka
Pieczona szynka Źródło: Shutterstock / Tatjana Baibakova
Szynka to mięso często serwowane na wielkanocny stół. Pokrojoną w plasterki można podać na śniadanie, a w grube plastry na obiad. Dziś pokażę wam, jak prosto zrobić domową szynkę w piekarniku. Jest o niebo lepsza od kupnej.

Szynkę na śniadanie bez problemu można kupić. Jednak tę na obiad wypadałoby upiec. A ja pokażę wam jak prosto zrobić domową szynkę, którą można podać na ciepło na obiadu, a wystuczoną na półmisku mięs i wędlin. Mięso wystarczy tylko dobę wcześniej zamarynować, dzięki czemu idealnie skruszeje i nabierze doskonałego smaku.

W czym zamarynować szynkę?

Szynkę bardzo często marynuje się w solance z dodatkiem przypraw. Trzeba jednak przeznaczyć na to 3-7 dni. Jeśli chcecie szybciej osiągnąć pożądany efekt, szynkę możecie natrzeć zestawem przypraw lub zamarynować na mokro. Do marynowania na mokro polecam np. sok jabłkowy, maślankę czy białe wino, które warto połączyć z przyprawami. Te kwaskowe marynaty doskonale skruszą mięso i dodadzą mu ciekawego smaku.

Jak upiec soczystą szynkę?

Przygotowanie domowej, pieczonej szynki to bardzo prosta sprawa. Mięso wystarczy dzień wcześniej zamarynować, a potem wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Czas pieczenia szynki to mniej więcej godzina na każdy kilogram mięsa, choć można też piec szynkę w niskiej temperaturze, co wydłuży czas pieczenia.

Przepis: Domowa, pieczona szynka

Szynka marynowana w soku jabłkowym i przyprawach idealna na śniadanie i obiad

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 35 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • mielona kolendra
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaSzynkę opłucz, osusz, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, kolendrą, solą, pieprzem i oliwą. Umieść ją w pojemniku, podlej sokiem jabłkowym wymieszanym z sosem sojowym, obłóż listkami laurowymi. Przykryj, wstaw na dobę do lodówki. W połowie marynowania szynkę obróć.
  2. Pieczenie szynkiMięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jeśli chcesz możesz je uformować przy pomocy nici kuchennej czy bawełnianego sznurka. Ułóż mięso w naczyniu do zapiekania, przykryj wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Potem obniż temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz szynkę jeszcze 80 minut.

Jak podać domową, pieczoną szynkę?

Domowa, pieczona szynka idealnie sprawdzi się w dwóch sytuacjach. Po upieczeniu i 10 minutach odpoczynku, można ją pokroić w grube plastry i podać na obiad np. z sosem, ziemniakami i surówką. Jeśli zaś chcecie ją zaserwować w czasie uroczystego śniadania, po upieczeniu wystudźcie ją, a potem dobrze schłodźcie. Wystudzona szynka da się ładnie pokroić w cienkie plasterki.

Czytaj też:
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tej białej kiełbasy. Raz spróbujesz i robisz co roku
Czytaj też:
Świąteczna sałatka z gotowanych buraków. Jest pyszna i zdrowa dzięki wartościowym dodatkom