Soczyste mielone robię inaczej niż wszyscy. Musisz spróbować tych kotletów z piekarnika

Soczyste mielone robię inaczej niż wszyscy. Musisz spróbować tych kotletów z piekarnika

Dodano: 
Mielone z piekarnika
Mielone z piekarnika Źródło: Shutterstock / from my point of view
Szukasz pomysły na pyszne danie z mięsa mielonego? Klasyczne mielone znają wszyscy, ale te z piekarnika zaskakują smakiem i soczystością. To przepis bez smażenia, bez bałaganu, a z genialnym efektem. Sprawdź, co robię inaczej i dlaczego już nie wracam do patelni.

Moje mielone, które piekę z cebulą i czosnkiem to zdrowsza i bardziej aromatyczna wersja klasycznych kotletów. Mięso wychodzi soczyste i rozpływa się w ustach. Moja rodzina przepada za tym daniem, który zawsze znika ze stołu w kilka minut.

Jak zrobić soczyste mielone z piekarnika zupełnie inne niż klasyczne?

Przygotowanie sycącego i aromatycznego dania jest bardzo proste. Wystarczy zrobić masę mięsną zgodnie z poniższym przepisem lub wedle własnej receptury, uformować kotlety, ułożyć je na blasze do pieczenia i dodać aromatyczne warzywa. Resztę pracy wykona piekarnik, więc można bez stresu zająć się innymi obowiązkami lub w spokoju cieszyć się chwilą relaksu.

Mięso na kotlety doprawiam w nietypowy sposób. Dodaję do niego odrobinę mielonego ziela angielskiego i mielonego liścia laurowego. Liście laurowe dokładam również na blachę, bo doskonale podkreślają smak cebuli i czosnku. Dla kontrastu wybieram cebulę czerwoną, ale dobrze sprawdzi się również cebula biała i cebula żółta. Jeżeli nie przepadasz za intensywnym aromatem cebuli, to polecam użyć bardzo delikatnej w smaku cebuli sałatkowej. Dla wzmocnienia aromatu dania możesz dodać do masy mięsnej drobno posiekane liście czosnku niedźwiedziego lub czosnek niedźwiedzi suszony.

Przepis: Mielone pieczone z cebulą i czosnkiem

Genialne kotlety z piekarnika. Mało pracy, a wiele smaku i soczystości.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
438 w każdej porcji

Składniki

Na masę mięsną:

  • 800 g zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 duże jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonych liści laurowych
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko oraz dodaj namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, paprykę oraz mielone ziele angielskie i liście laurowe. Wyrób masę mięsną dłonią i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Formowanie kotletówNatłuszczonymi oliwą z oliwek dłońmi uformuj podłużne lub okrągłe kotlety i ułóż je na blasze do pieczenia.
  3. Przygotowanie dodatkówCzerwoną cebulę i czosnek obierz. Pokrój cebulę w grube piórka lub ósemki i razem z czosnkiem ułóż pomiędzy kotletami. Dodaj też liść laurowy. Skrop dodatki pozostałą oliwą z oliwek.
  4. PieczeniePiecz mielone z czosnkiem i cebulą w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut lub do miękkości mięsa. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę i przemieszaj dodatki.

Porada: zamiast mielonej szynki możesz użyć umiarkowanie tłustej łopatki, a także mięsa mielonego mieszanego np. wieprzowo-drobiowego lub wieprzowo-wołowego. Kotlety w dietetycznej wersji przygotujesz z mielonego drobiu (polecam użyć udźca z kurczaka lub indyka).

Jak podawać mielone pieczone z czosnkiem i cebulą?

Mielone pieczone z czosnkiem i cebulą doskonale smakują z różnymi dodatkami. Podaję je z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną, a także serwuję na chrupiących grzankach, które wcześniej smaruję upieczonym czosnkiem. Do mięsa podaję również sałatki i surówki np. z kapusty pekińskiej, marchewki oraz pora.

Wskazówka: pieczony czosnek możesz również wykorzystać do przygotowania aromatycznego masła oraz sosu czosnkowego.

Czytaj też:
Mięso mielone to w tych kotletach tylko dodatek. Wychodzą soczyste, pożywne i pełne smaku
Czytaj też:
Tanie mięso zapiekam z jednym składnikiem. To danie to prawdziwa petarda