Moje mielone, które piekę z cebulą i czosnkiem to zdrowsza i bardziej aromatyczna wersja klasycznych kotletów. Mięso wychodzi soczyste i rozpływa się w ustach. Moja rodzina przepada za tym daniem, który zawsze znika ze stołu w kilka minut.
Jak zrobić soczyste mielone z piekarnika zupełnie inne niż klasyczne?
Przygotowanie sycącego i aromatycznego dania jest bardzo proste. Wystarczy zrobić masę mięsną zgodnie z poniższym przepisem lub wedle własnej receptury, uformować kotlety, ułożyć je na blasze do pieczenia i dodać aromatyczne warzywa. Resztę pracy wykona piekarnik, więc można bez stresu zająć się innymi obowiązkami lub w spokoju cieszyć się chwilą relaksu.
Mięso na kotlety doprawiam w nietypowy sposób. Dodaję do niego odrobinę mielonego ziela angielskiego i mielonego liścia laurowego. Liście laurowe dokładam również na blachę, bo doskonale podkreślają smak cebuli i czosnku. Dla kontrastu wybieram cebulę czerwoną, ale dobrze sprawdzi się również cebula biała i cebula żółta. Jeżeli nie przepadasz za intensywnym aromatem cebuli, to polecam użyć bardzo delikatnej w smaku cebuli sałatkowej. Dla wzmocnienia aromatu dania możesz dodać do masy mięsnej drobno posiekane liście czosnku niedźwiedziego lub czosnek niedźwiedzi suszony.
Przepis: Mielone pieczone z cebulą i czosnkiem
Genialne kotlety z piekarnika. Mało pracy, a wiele smaku i soczystości.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 438 w każdej porcji
Składniki
Na masę mięsną:
- 800 g zmielonej szynki wieprzowej
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 duże jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki mielonych liści laurowych
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 duża cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Wbij jajko oraz dodaj namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, paprykę oraz mielone ziele angielskie i liście laurowe. Wyrób masę mięsną dłonią i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie kotletówNatłuszczonymi oliwą z oliwek dłońmi uformuj podłużne lub okrągłe kotlety i ułóż je na blasze do pieczenia.
- Przygotowanie dodatkówCzerwoną cebulę i czosnek obierz. Pokrój cebulę w grube piórka lub ósemki i razem z czosnkiem ułóż pomiędzy kotletami. Dodaj też liść laurowy. Skrop dodatki pozostałą oliwą z oliwek.
- PieczeniePiecz mielone z czosnkiem i cebulą w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 45 minut lub do miękkości mięsa. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę i przemieszaj dodatki.
Porada: zamiast mielonej szynki możesz użyć umiarkowanie tłustej łopatki, a także mięsa mielonego mieszanego np. wieprzowo-drobiowego lub wieprzowo-wołowego. Kotlety w dietetycznej wersji przygotujesz z mielonego drobiu (polecam użyć udźca z kurczaka lub indyka).
Jak podawać mielone pieczone z czosnkiem i cebulą?
Mielone pieczone z czosnkiem i cebulą doskonale smakują z różnymi dodatkami. Podaję je z gotowanymi i pieczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną, a także serwuję na chrupiących grzankach, które wcześniej smaruję upieczonym czosnkiem. Do mięsa podaję również sałatki i surówki np. z kapusty pekińskiej, marchewki oraz pora.
Wskazówka: pieczony czosnek możesz również wykorzystać do przygotowania aromatycznego masła oraz sosu czosnkowego.
Czytaj też:
Mięso mielone to w tych kotletach tylko dodatek. Wychodzą soczyste, pożywne i pełne smakuCzytaj też:
Tanie mięso zapiekam z jednym składnikiem. To danie to prawdziwa petarda