Do prostego farszu dorzucam dwa składniki. Te pierogi na słodko to prawdziwe niebo w gębie

Do prostego farszu dorzucam dwa składniki. Te pierogi na słodko to prawdziwe niebo w gębie

Dodano: 
Ugotowane pierogi
Ugotowane pierogi Źródło: Shutterstock / New Africa
Pierogi to pyszne danie kuchni polskiej, występujące w wersji wytrawnej i słodkiej. Dziś proponuję tę drugą opcję, bo w moim domu cieszy się dużym powodzeniem. To zasługa dwóch dodatków, które świetnie podbijają smak prostego farszu.

Pierogi to danie, które można przygotować na wiele sposobów i zawsze smakuje wspaniale. Ma też tę zaletę, że jest niedrogie, bo jego podstawę stanowi ciasto, składające się w głównej mierze z mąki. W moim domu bardzo lubiane są pierogi na słodko, a szczególnie te z twarogiem. To dlatego, że dorzucam do farszu dwa niewyszukane dodatki, które doskonale podkręcają jego smak.

Czym nadziać pierogi na słodko?

Jeśli lubicie pierogi na słodko, macie kilka smacznych opcji nadzienia. Tu świetnie sprawdzą się owoce, np. truskawki, jagody, jabłka. Warto je wymieszać z cukrem, cynamonem, twarogiem czy serkiem mascarpone. Nadzienie do pierogów można też przygotować z twarogu, serka mascarpone czy ricotta. Smak nabiałowego farszu można podkreślić rodzynkami, skórką z cytryny czy cukrem waniliowym.

Jak zrobić pierogi z twarogiem i rodzynkami?

Pierogi z twarogiem są słodkie, a przy okazji pożywne. To dlatego, że produkt ten jest bogaty w wartościowe białko, wapń, fosfor i witaminę D. By potrawa była pełna smaku, do twarogu dodaję nie tylko cukier, ale też rodzynki i trochę skórki startej z cytryny. Wszyscy zajadają się tymi pierogami.

Przepis: Pierogi z twarogiem i rodzynkami

Słodkie pierogi nadziewane twarogiem z dodatkiem rodzynek i skórki z cytryny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
625 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 200-250 ml ciepłej wody
  • sól

Na farsz:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 2–3 łyżki cukru
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, odstaw na 20 minut, by ciasto odpoczęło.
  2. Przygotowanie farszuRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej ok. łyżeczkę skórki. Twaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Wymieszaj go ze śmietaną, żółtkiem i cukrem. Połącz z rodzynkami i skórką z cytryny.
  3. Formowanie i gotowanie pierogówCiasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój z ciasta krążki. Nadziej je farszem, dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osoloną, gorącą wodę. Gotuj je 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Z czym podać pierogi z twarogiem i rodzynkami?

Pierogi z twarogiem i rodzynkami zwykle podaję z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem. Jednak można je też polać jogurtem naturalnym, śmietanką albo stopionym masłem. Smaku doda im odrobina cukru i mielonego cynamonu. W roli polewy dobrze też sprawdzą się zblendowane owoce, np. truskawki, maliny. Te mrożone warto najpierw rozmrozić, podgotować, zblendować, a na końcu lekko dosłodzić.

Czytaj też:
Soczyste pierożki z mięsem. Farszu nie smażę, a ciasto rozpływa się w ustach. Efekt zaskakuje
Czytaj też:
Moje leniwe wychodzą miękkie i delikatne. 2 łyżki popularnego składnika robią dużą różnicę