Te kotleciki mielone kryją pyszną niespodziankę. Przepis mam z kulinarnego kalendarza

Te kotleciki mielone kryją pyszną niespodziankę. Przepis mam z kulinarnego kalendarza

Dodano: 
Kotlety z suszonymi pomidorami
Kotlety z suszonymi pomidorami Źródło: Shutterstock / Alesia.Bierliezova
To nie są zwykłe kotlety mielone, bo w środku każdego z nich jest pyszny, pełen aromatu dodatek. To jeden z przepisów zachowanych na kartkach z kalendarza, które przechowuje moja teściowa.

Kartki ze starych kalendarzy kulinarnych, które od lat zbiera moja teściowa to prawdziwa skarbnica inspiracji. Tym razem moją uwagę wśród wielu receptur zwróciły uwagę kotlety mielone. Nie takie tradycyjne, a kotleciki z suszonymi pomidorami. Dlaczego zwróciłam uwagę akurat na ten przepis? Przecież, ktoś mógłby powiedzieć, dodatek suszonych pomidorów do mięsa nie jest niczym nowym. Spodziewałam się jednak, że pomidory będą posiekane i wymieszane z mięsem. Patent okazał się jednak zupełnie inny.

Jak zrobić kotleciki z suszonymi pomidorami?

Kotlety z tego przepisu zaskoczą każdego, kogo poczęstujesz. Z zewnątrz wyglądają jak zwykłe mielone, a pyszny dodatek, czyli suszony pomidor jest ukryty w środku. Dla mnie taka forma była zaskoczeniem i pomysłem, który od razu mi się spodobał.

Przepis jest bardzo prosty: to najzwyklejsze mielone z dodatkiem jajka, namoczonej bułki, doprawione solą, pieprzem i w tym przypadku majerankiem, ale uważam, że do przepisu można wykorzystać też własną, sprawdzoną recepturę na mielone. Gotowe kotleciki z włożonym do środka pomidorem wystarczy tylko wypanierować w bułce tartej i usmażyć na złoto.

Do zrobienia kotletów najlepiej wykorzystać mielone wieprzowe lub wieprzowo-wołowe.

Przepis: Kotleciki z suszonymi pomidorami

Pomysł na mięsne kotlety na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
842 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie kotlecikówWymieszaj mięso, jajko, odciśniętą bułkę, majeranek, sól i pieprz. Pomidorki odsącz z oliwy. Bierz porcje mięsa, formuj kulki, spłaszczaj je, na środku każdej kładź pomidora i oblepiaj mięsem. Tak przygotowane kotleciki panieruj w bułce tartej.
  2. Smażenie kotletówKotleciki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Do czego podawać kotlety mielone z suszonymi pomidorami?

Kotleciki z suszonymi pomidorami można podawać tak, jak klasyczne kotlety mielone, czyli z ziemniakami i surówką (np. mizerią buraczkami na ciepło lub na zimno, czy też dowolną surówką z kapusty pekińskiej). Można je też serwować z ryżem czy kaszą. Takie kotlety, jeśli zrobisz ich więcej lub zostaną z obiadu, są świetnym, mięsnym dodatkiem do kanapek.

Czytaj też:
Pokrój cztery zdrowe składniki i polej oliwą. Ta lekka surówka jest idealna do niedzielnego obiadu
Czytaj też:
Wrzuć spaghetti na patelnię. Dodaj 3 składniki i w 15 minut zrobisz obłędny obiad