Zapiekanki można przygotować z przeróżnych składników. Zwykle jednak sięga się po ziemniaki, makaron czy ryż. I to one stanowią podstawę, którą wzbogaca się różnymi dodatkami. Ja jednak wymyśliłam o wiele prostszą i szybszą zapiekankę. Robię ją w zasadzie z białej kapusty i kilku prostych dodatków.
Z jakiej kapusty zrobić zapiekankę?
Na zapiekankę najlepiej jest użyć zwykłą, białą kapustę. W czasie pieczenia mięknie, ale pozostaje lekko chrupiąca, dzięki czemu potrawa ma ciekawą strukturę i smak. Zapiekanka z kapusty pekińskiej będzie miała bardziej jednolitą konsystencję, bo warzywo to jest delikatne i rozpada się w czasie pieczenia.
Jak zrobić zapiekankę z białej kapusty?
Przygotowanie zapiekanki z białej kapusty jest naprawdę proste. Tak naprawdę wystarczy poszatkować białą kapustę, krótko ją obgotować lub podsmażyć, przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać jajeczną masą. Do kapusty można też dodać podsmażoną cebulę czy kawałki papryki czerwonej. Warzywa te nadadzą potrawie bogatszego smaku.
Przepis: Zapiekanka z kapusty
Biała kapusta zapiekana w masie jajeczno-serowej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- ½ niedużej kapusty białej
- 4 jajka
- 2-3 łyżki mleka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 100 g sera mozzarella
- koperek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę oczyść, poszatkuj, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut. Dokładnie odcedź, wystudź. 2 jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówŻaroodporne naczynie natłuść olejem. Kapustę wymieszaj z ugotowanymi jajkami, cebulą i koperkiem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dwa surowe jajka rozkłóć ze śmietanką, dopraw gałką, solą i pieprzem, wymieszaj z tartym serem.
- Zapiekanie potrawySosem zalej kapustę przeznaczoną do zapiekania. Naczynie przykryj, wstaw do 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę piecz ok. 40 minut. Po tym czasie usuń pokrywę i piecz zapiekankę jeszcze ok. 10 minut, aż jej powierzchnia ładnie się zrumieni.
Wskazówka: Tę zapiekankę możecie też upiec na cieście kruchym lub francuskim. Bardziej będzie przypominała wtedy tartę, zyska ciekawą strukturę i stanie się o wiele pożywniejsza.
Jak podać zapiekankę z kapusty?
Zapiekanka z kapusty najlepiej smakuje podana na ciepło, choć można ją też zjeść na zimno. Dobrym dopełnieniem tej potrawy będzie prosty sos czosnkowy. Możecie go przygotować mieszając np. 1/2 szklanki jogurtu naturalnego z 1-2 łyżkami majonezu i 2-3 ząbkami rozgniecionego czosnku.
Czytaj też:
Prosta, pożywna zapiekanka jak u mamy. Przygotujesz ją z kilku tanich składnikówCzytaj też:
Zrobisz raz i przepadniesz! Ten placek z pieczarkami z piekarnika uratuje każdy wieczór