Siekaną kapustę mieszam z jajkami. Spróbuj, a zapomnisz o innych szybkich zapiekankach

Siekaną kapustę mieszam z jajkami. Spróbuj, a zapomnisz o innych szybkich zapiekankach

Dodano: 
Zapiekanka z kapusty
Zapiekanka z kapusty Źródło: Shutterstock / minadezhda
Mam ciekawą propozycję dla wszystkich wielbicieli zapiekanek. Tę robię z niezwykłego składnika, bo z białej kapusty. Poszatkowaną jedynie mieszam z jajkami, odpowiednio doprawiam i wstawiam do piekarnika. Po upieczeniu smakuje doskonale.

Zapiekanki można przygotować z przeróżnych składników. Zwykle jednak sięga się po ziemniaki, makaron czy ryż. I to one stanowią podstawę, którą wzbogaca się różnymi dodatkami. Ja jednak wymyśliłam o wiele prostszą i szybszą zapiekankę. Robię ją w zasadzie z białej kapusty i kilku prostych dodatków.

Z jakiej kapusty zrobić zapiekankę?

Na zapiekankę najlepiej jest użyć zwykłą, białą kapustę. W czasie pieczenia mięknie, ale pozostaje lekko chrupiąca, dzięki czemu potrawa ma ciekawą strukturę i smak. Zapiekanka z kapusty pekińskiej będzie miała bardziej jednolitą konsystencję, bo warzywo to jest delikatne i rozpada się w czasie pieczenia.

Jak zrobić zapiekankę z białej kapusty?

Przygotowanie zapiekanki z białej kapusty jest naprawdę proste. Tak naprawdę wystarczy poszatkować białą kapustę, krótko ją obgotować lub podsmażyć, przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać jajeczną masą. Do kapusty można też dodać podsmażoną cebulę czy kawałki papryki czerwonej. Warzywa te nadadzą potrawie bogatszego smaku.

Przepis: Zapiekanka z kapusty

Biała kapusta zapiekana w masie jajeczno-serowej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • ½ niedużej kapusty białej
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera mozzarella
  • koperek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę oczyść, poszatkuj, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut. Dokładnie odcedź, wystudź. 2 jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówŻaroodporne naczynie natłuść olejem. Kapustę wymieszaj z ugotowanymi jajkami, cebulą i koperkiem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dwa surowe jajka rozkłóć ze śmietanką, dopraw gałką, solą i pieprzem, wymieszaj z tartym serem.
  3. Zapiekanie potrawySosem zalej kapustę przeznaczoną do zapiekania. Naczynie przykryj, wstaw do 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę piecz ok. 40 minut. Po tym czasie usuń pokrywę i piecz zapiekankę jeszcze ok. 10 minut, aż jej powierzchnia ładnie się zrumieni.

Wskazówka: Tę zapiekankę możecie też upiec na cieście kruchym lub francuskim. Bardziej będzie przypominała wtedy tartę, zyska ciekawą strukturę i stanie się o wiele pożywniejsza.

Jak podać zapiekankę z kapusty?

Zapiekanka z kapusty najlepiej smakuje podana na ciepło, choć można ją też zjeść na zimno. Dobrym dopełnieniem tej potrawy będzie prosty sos czosnkowy. Możecie go przygotować mieszając np. 1/2 szklanki jogurtu naturalnego z 1-2 łyżkami majonezu i 2-3 ząbkami rozgniecionego czosnku.

Czytaj też:
Prosta, pożywna zapiekanka jak u mamy. Przygotujesz ją z kilku tanich składników
Czytaj też:
Zrobisz raz i przepadniesz! Ten placek z pieczarkami z piekarnika uratuje każdy wieczór