Ten pełen smaku sos zamienia polędwiczkę w rewelacyjne danie. Pasuje do wielu dodatków

Ten pełen smaku sos zamienia polędwiczkę w rewelacyjne danie. Pasuje do wielu dodatków

Dodano: 
Polędwiczka w sosie pomidorowym
Polędwiczka w sosie pomidorowym Źródło: Shutterstock / vivooo
Polędwiczka wieprzowa potrafi zachwycić smakiem. Zwłaszcza gdy zestawi się ją z odpowiednimi dodatkami. Wypróbujcie przepis na to delikatne mięso duszone w aromatycznym sosie. Jestem pewna, że będziecie do niego wracać.

Polędwiczkę wieprzową do tej pory zwykle piekłam. Tym razem postanowiłam ją jednak poddusić w sosie. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, bo danie było pełne smaku i aromatu, a mięso wyszło miękkie i soczyste. Wy też możecie je przygotować, bo nie potrzebujecie do niego wymyślnych składników. Wystarczą pieczarki i kilka warzyw.

Czy trzeba rozbijać polędwiczkę wieprzową?

Do tego dania polędwiczkę wieprzową kroję w plastry. Czy trzeba je rozbijać? Nie jest to konieczne, jednak, gdy mięso zostanie rozbite kuchennym tłuczkiem, robi się bardziej kruche i delikatne. Trzeba jednak uważać, by nie porozrywać plasterków. Dlatego najlepiej rozbijać je płaską stroną młotka lub spłaszczyć je dłonią.

Jak zrobić polędwiczkę w aromatycznym sosie?

Przygotowanie tej potrawy zaczęłam od przyrządzenia sosu. Potem wystarczyło zrumienić polędwiczki, włożyć do gorącego sosu i dusić kilka minut, aż mięso zrobi się miękkie i przejdzie aromatem sosu. Sos bazuje na przecierze pomidorowym, jednak dzięki kilku dodatkom wychodzi pełen smaku.

Przepis: Polędwiczka duszona w sosie pomidorowym

Wieprzowa polędwiczka duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki, papryki i pieczarek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 150 g małych pieczarek
  • 1.5 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Marchewkę obierz, pokrój w talarki. Pieczarki oczyść, większe pokrój w plasterki.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj paprykę, marchewkę i pieczarki, smaż 2 minuty. Wlej przecier pomidorowy, zagotuj, gotuj go ok. 10 minut na niedużym ogniu. Dopraw do smaku.
  3. Smażenie polędwiczkiPolędwiczkę opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Każdy lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące, a potem zrumień na drugiej patelni. Obsmażone polędwiczki włóż do gorącego sosu i całość duś ok. 5-7 minut. Sos dopraw do smaku.

Z czym podać polędwiczkę duszoną w aromatycznym sosie?

Polędwiczka duszona w sosie to potrawa, którą można zaserwować z różnymi dodatkami. Mnie najlepiej smakuje, podana z ugotowanym na sypko ryżem. Jednak dobrze będzie też komponować się z ugotowanym pęczakiem, kaszą mazurską czy kuskusem. Wielbiciele ziemniaków wybiorą z pewnością te gotowane z wody i też nie będą zawiedzeni smakiem tego dania obiadowego.

Czytaj też:
Karkówkę i dwa tanie warzywa włóż do naczynia. Ten obiad z piekarnika robi się sam
Czytaj też:
Tani obiad z 3 składników, który zachwyci całą rodzinę. Te ziemniaki z boczkiem to czysta magia