Polędwiczkę wieprzową do tej pory zwykle piekłam. Tym razem postanowiłam ją jednak poddusić w sosie. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, bo danie było pełne smaku i aromatu, a mięso wyszło miękkie i soczyste. Wy też możecie je przygotować, bo nie potrzebujecie do niego wymyślnych składników. Wystarczą pieczarki i kilka warzyw.
Czy trzeba rozbijać polędwiczkę wieprzową?
Do tego dania polędwiczkę wieprzową kroję w plastry. Czy trzeba je rozbijać? Nie jest to konieczne, jednak, gdy mięso zostanie rozbite kuchennym tłuczkiem, robi się bardziej kruche i delikatne. Trzeba jednak uważać, by nie porozrywać plasterków. Dlatego najlepiej rozbijać je płaską stroną młotka lub spłaszczyć je dłonią.
Jak zrobić polędwiczkę w aromatycznym sosie?
Przygotowanie tej potrawy zaczęłam od przyrządzenia sosu. Potem wystarczyło zrumienić polędwiczki, włożyć do gorącego sosu i dusić kilka minut, aż mięso zrobi się miękkie i przejdzie aromatem sosu. Sos bazuje na przecierze pomidorowym, jednak dzięki kilku dodatkom wychodzi pełen smaku.
Przepis: Polędwiczka duszona w sosie pomidorowym
Wieprzowa polędwiczka duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki, papryki i pieczarek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 470 w każdej porcji
Składniki
- ok. 500 g polędwiczki wieprzowej
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 150 g małych pieczarek
- 1.5 szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Marchewkę obierz, pokrój w talarki. Pieczarki oczyść, większe pokrój w plasterki.
- Przygotowanie sosuNa patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj paprykę, marchewkę i pieczarki, smaż 2 minuty. Wlej przecier pomidorowy, zagotuj, gotuj go ok. 10 minut na niedużym ogniu. Dopraw do smaku.
- Smażenie polędwiczkiPolędwiczkę opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Każdy lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące, a potem zrumień na drugiej patelni. Obsmażone polędwiczki włóż do gorącego sosu i całość duś ok. 5-7 minut. Sos dopraw do smaku.
Z czym podać polędwiczkę duszoną w aromatycznym sosie?
Polędwiczka duszona w sosie to potrawa, którą można zaserwować z różnymi dodatkami. Mnie najlepiej smakuje, podana z ugotowanym na sypko ryżem. Jednak dobrze będzie też komponować się z ugotowanym pęczakiem, kaszą mazurską czy kuskusem. Wielbiciele ziemniaków wybiorą z pewnością te gotowane z wody i też nie będą zawiedzeni smakiem tego dania obiadowego.
Czytaj też:
Karkówkę i dwa tanie warzywa włóż do naczynia. Ten obiad z piekarnika robi się samCzytaj też:
Tani obiad z 3 składników, który zachwyci całą rodzinę. Te ziemniaki z boczkiem to czysta magia