To kotlety mielone z dodatkiem prażonych ziarenek słonecznika, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Mięso jednocześnie pozostaje soczyste i aromatyczne, a ziarenka są zaskakującym urozmaiceniem i odmianą dla tradycyjnego dania. Takie kotlety robi się łatwo i szybko.
Jak zrobić kotlety mielone ze słonecznikiem?
Przepis jest bardzo prosty, bo do mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) wystarczy dodać ziarnka słonecznika. Ale nie zwykłe, a wcześniej uprażone. Aby to zrobić, wystarczy łuskane ziarna wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i trzymać, aż zaczną się leciutko rumienić (nie mogą się przypalić).
Rada: gotowe kotleciki również możesz panierować w słoneczniku zamiast w bułce. Wówczas jednak dobrze jest lekko rozdrobnić ziarna (ale nie na piasek) i mocniej je podociskać do kotlecików. Jeśli chcesz panierować kotlety w ziarenkach, rób je niewielkie, ponieważ ziarna szybko się zrumienią, a mięso może pozostać surowe, jeśli kotlety będą zbyt duże i grube.
Jeśli lubisz bardziej pikantne kotleciki, dodaj do masy mięsnej także odrobinę ostrej papryki. Jednocześnie, jeśli masz swój ulubiony, sprawdzony patent na dobre mielone, śmiało z niego skorzystaj, jedyne co zmień, to dorzuć prażone pestki słonecznika. Ze słonecznikiem można zrobić również drobiowe kotleciki, czy to z kurczaka, czy to z indyka.
Przepis: Kotlety mielone ze słonecznikiem
Pomysł na nietypowe kotlety mielone.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 namoczona w mleku bułka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 5 łyżek łuskanych nasion słonecznika
dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Sposób przygotowania
- Robienie masy mięsnejCebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Słonecznik upraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki na kotlety w misce.
- Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron.
Jak podawać kotlety mielone ze słonecznikiem?
Takie kotleciki mielone z ziarnami są doskonałym dodatkiem do obiadu. Podaj je z ziemniakami i ulubioną surówką, np. mizerią, buraczkami albo surówką z marchewki. Takie kotlety świetnie też będą smakowały z ryżem czy kaszą. Jeśli zostaną z obiadu, można je skroić w plasterki i kłaść na kanapki.
Czytaj też:
Kiszone ogórki raz-dwa zamieniam w pyszną sałatkę do obiadu. Jest zdrowa i wyrazista w smakuCzytaj też:
Lekkie bliny gryczane vs tradycyjne pankejki. Odkryj, dlaczego warto je wypróbować