Do mięsa mielonego dorzuć garść chrupiących ziarenek. Te kotlety biją na głowę zwykłe mielone

Do mięsa mielonego dorzuć garść chrupiących ziarenek. Te kotlety biją na głowę zwykłe mielone

Dodano: 
Robienie kotletów mielonych
Robienie kotletów mielonych Źródło: Shutterstock / oleg_picolli
Kotlety mielone to klasyczny obiad, który lubi wiele osób. My dziś proponujemy, aby nieco podkręcić tradycyjny przepis i dorzucić do mięsa coś jeszcze.

To kotlety mielone z dodatkiem prażonych ziarenek słonecznika, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Mięso jednocześnie pozostaje soczyste i aromatyczne, a ziarenka są zaskakującym urozmaiceniem i odmianą dla tradycyjnego dania. Takie kotlety robi się łatwo i szybko.

Jak zrobić kotlety mielone ze słonecznikiem?

Przepis jest bardzo prosty, bo do mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) wystarczy dodać ziarnka słonecznika. Ale nie zwykłe, a wcześniej uprażone. Aby to zrobić, wystarczy łuskane ziarna wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i trzymać, aż zaczną się leciutko rumienić (nie mogą się przypalić).

Rada: gotowe kotleciki również możesz panierować w słoneczniku zamiast w bułce. Wówczas jednak dobrze jest lekko rozdrobnić ziarna (ale nie na piasek) i mocniej je podociskać do kotlecików. Jeśli chcesz panierować kotlety w ziarenkach, rób je niewielkie, ponieważ ziarna szybko się zrumienią, a mięso może pozostać surowe, jeśli kotlety będą zbyt duże i grube.

Jeśli lubisz bardziej pikantne kotleciki, dodaj do masy mięsnej także odrobinę ostrej papryki. Jednocześnie, jeśli masz swój ulubiony, sprawdzony patent na dobre mielone, śmiało z niego skorzystaj, jedyne co zmień, to dorzuć prażone pestki słonecznika. Ze słonecznikiem można zrobić również drobiowe kotleciki, czy to z kurczaka, czy to z indyka.

Przepis: Kotlety mielone ze słonecznikiem

Pomysł na nietypowe kotlety mielone.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek łuskanych nasion słonecznika

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy mięsnejCebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Słonecznik upraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki na kotlety w misce.
  2. Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron.

Jak podawać kotlety mielone ze słonecznikiem?

Takie kotleciki mielone z ziarnami są doskonałym dodatkiem do obiadu. Podaj je z ziemniakami i ulubioną surówką, np. mizerią, buraczkami albo surówką z marchewki. Takie kotlety świetnie też będą smakowały z ryżem czy kaszą. Jeśli zostaną z obiadu, można je skroić w plasterki i kłaść na kanapki.

Czytaj też:
Kiszone ogórki raz-dwa zamieniam w pyszną sałatkę do obiadu. Jest zdrowa i wyrazista w smaku
Czytaj też:
Lekkie bliny gryczane vs tradycyjne pankejki. Odkryj, dlaczego warto je wypróbować