Na patelni można usmażyć kotlety czy rybę. Jednak szybkie dania z patelni nie mają panierki, więc nie chłoną tak dużo tłuszczu i w związku z tym nie są bardzo kaloryczne. Składniki podsmaża się tu na niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu zyskują smak i większą soczystość. Tak właśnie robię rewelacyjne danie składające się z mięsa, popularnego warzywa i śmietanki.
Jakie mięso jest najlepsze na szybkie danie z patelni?
Na szybkie danie z patelni najlepsze jest mięso delikatne, które nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Najlepiej sprawdzą się więc: filet z piersi kurczaka, filet z piersi indyka oraz polędwiczka wieprzowa. Można też sięgnąć po wyfiletowane uda kurczęce, jednak wymagają one nieco dłuższego duszenia.
Jak zrobić polędwiczkę z porem w sosie śmietanowym?
By przygotować to danie, polędwiczkę należy pokroić w plastry, a potem w paski, zaś por w talarki. Przyrządzanie dania zaczynam od podsmażenia pora, którego potem przekładam na talerz. Na tej samej patelni rumienię polędwiczkę i dodaję podsmażonego pora oraz śmietankę. Danie duszę 5-10 minut, doprawiam i jest gotowe do podania. Prawda, że proste?
Przepis: Polędwiczka z porem w sosie śmietanowym
Szybkie danie z patelni, czyli polędwiczka wieprzowa duszona z porem w aksamitnym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
- ok. 400 g polędwiczki wieprzowej
- 1 średniej wielkości por
- 2 łyżki oleju
- 1-2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówPolędwiczkę wieprzową opłucz, osusz, pokrój w plasterki, a potem w paski. Por oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Pokrój go w półkrążki. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.
- Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej, wsyp por i podsmaż go na średnim ogniu. Przełóż z patelni na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień pokrojoną polędwiczkę. Dodaj do niej por i czosnek, chwilę przesmaż.
- Duszenie składnikówPodsmażone składniki zalej śmietanką, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Danie duś na średnim ogniu 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku.
Z czym podać polędwiczkę z porem w sosie śmietanowym?
Polędwiczka z porem w sosie śmietanowym moim zdaniem najlepiej smakuje podana z ugotowanym na sypko ryżem. Można też zaserwować ją z gotowanymi ziemniakami, kaszą jęczmienną czy kuskusem. Do obiadu dobrze jest też podać surówkę. Kolorystycznie i pod względem delikatności doskonale będzie pasować surówka z marchewki.
Czytaj też:
Podsmażam filet z kurczaka i dodaję dwa składniki. Ta szybka potrawka syci, jak mało coCzytaj też:
Za ten patent na szybki i smaczny obiad ktoś powinien dostać medal. Robię go nawet w tygodniu