Podsmażam mięso i dodaję dwa składniki. Ten szybki obiad wychodzi pyszny i ma kremowy sos

Podsmażam mięso i dodaję dwa składniki. Ten szybki obiad wychodzi pyszny i ma kremowy sos

Dodano: 
Smażenie mięsa
Smażenie mięsa Źródło: Shutterstock / Elena Mansurova
Dania z patelni są smaczne i szybkie do przygotowania. Ten obiad często robię po powrocie z pracy. Przyrządzony na świeżo jest bowiem najsmaczniejszy, a robi się go niecałe pół godziny. Jego wielką zaletą jest sos, który dodaje soczystości.

Na patelni można usmażyć kotlety czy rybę. Jednak szybkie dania z patelni nie mają panierki, więc nie chłoną tak dużo tłuszczu i w związku z tym nie są bardzo kaloryczne. Składniki podsmaża się tu na niewielkiej ilości oleju, dzięki czemu zyskują smak i większą soczystość. Tak właśnie robię rewelacyjne danie składające się z mięsa, popularnego warzywa i śmietanki.

Jakie mięso jest najlepsze na szybkie danie z patelni?

Na szybkie danie z patelni najlepsze jest mięso delikatne, które nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Najlepiej sprawdzą się więc: filet z piersi kurczaka, filet z piersi indyka oraz polędwiczka wieprzowa. Można też sięgnąć po wyfiletowane uda kurczęce, jednak wymagają one nieco dłuższego duszenia.

Jak zrobić polędwiczkę z porem w sosie śmietanowym?

By przygotować to danie, polędwiczkę należy pokroić w plastry, a potem w paski, zaś por w talarki. Przyrządzanie dania zaczynam od podsmażenia pora, którego potem przekładam na talerz. Na tej samej patelni rumienię polędwiczkę i dodaję podsmażonego pora oraz śmietankę. Danie duszę 5-10 minut, doprawiam i jest gotowe do podania. Prawda, że proste?

Przepis: Polędwiczka z porem w sosie śmietanowym

Szybkie danie z patelni, czyli polędwiczka wieprzowa duszona z porem w aksamitnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 średniej wielkości por
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówPolędwiczkę wieprzową opłucz, osusz, pokrój w plasterki, a potem w paski. Por oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Pokrój go w półkrążki. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.
  2. Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej, wsyp por i podsmaż go na średnim ogniu. Przełóż z patelni na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumień pokrojoną polędwiczkę. Dodaj do niej por i czosnek, chwilę przesmaż.
  3. Duszenie składnikówPodsmażone składniki zalej śmietanką, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Danie duś na średnim ogniu 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Dopraw do smaku.

Z czym podać polędwiczkę z porem w sosie śmietanowym?

Polędwiczka z porem w sosie śmietanowym moim zdaniem najlepiej smakuje podana z ugotowanym na sypko ryżem. Można też zaserwować ją z gotowanymi ziemniakami, kaszą jęczmienną czy kuskusem. Do obiadu dobrze jest też podać surówkę. Kolorystycznie i pod względem delikatności doskonale będzie pasować surówka z marchewki.

Czytaj też:
Podsmażam filet z kurczaka i dodaję dwa składniki. Ta szybka potrawka syci, jak mało co
Czytaj też:
Za ten patent na szybki i smaczny obiad ktoś powinien dostać medal. Robię go nawet w tygodniu