Frytki robię w beztłuszczowej frytkownicy. Jeden dodatek sprawia, że smakują każdemu

Frytki robię w beztłuszczowej frytkownicy. Jeden dodatek sprawia, że smakują każdemu

Dodano: 
Frytki z serem
Frytki z serem Źródło: Shutterstock / New Africa
Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi frytek. Niestety zbyt często sięgamy po nie w popularnych sieciach fastfoodów. Tymczasem łatwo możemy zrobić je sami w domu i smakują wtedy o niebo lepiej. Poznajcie przepis na wyjątkowe frytki z airfryera.

Ze względu na swoją dostępność Air Fryer podbił już wiele kuchni. To proste urządzenie do gotowania bez tłuszczu wyposażone jest w wentylator i grzałkę. Jednym z podstawowych dań, które w nim robimy, są frytki. Poznajcie przepis na frytki z airfryera, który wprowadza jeden wyjątkowy dodatek. Sprawi on, że nawet jeśli ktoś nie jest fanem frytek, to nim zostanie.

Frytki z serem zmieniają wszystko

Frytki traktujemy zwykle, jako dodatek do wszelkich rodzajów dań. Mogą to być kotlety mielone, schabowe, hamburgery lub kurczak. Tutaj wybór jest bardzo duży. Przecież Anglicy jedzą je z rybą, a i nad naszym morzem często serwowane są właśnie w takiej formie. Okazuje się jednak, że same w sobie frytki mogą być smacznym i sycącym daniem. Wystarczy, że dodasz do nich ser i takie połączenie zachwyci każdego. Oczywiście nikt nie zabrania używania mięsnych dodatków, po prostu nie jest to wtedy konieczne.

Jak zrobić frytki z serem z Air Fryer?

Zrobienie tego dania jest dziecinnie proste. Najbardziej pracochłonna część, to obranie ziemniaków i ukształtowanie z nich frytek. Resztę zrobi za nas air fryer. Zwróć jedynie uwagę na to, by frytki były podobnej grubości, wtedy równo się usmażą.

Przepis: Frytki z serem z air fryer

Przepis na obłędnie smaczne i sycące frytki z frytkownicy beztłuszczowej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
682 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g wybranego sera
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówObrane ziemniaki pokrój w paski o szerokości 1 cm, wysusz ręcznikiem papierowym. Całość posyp solą i przyprawami. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
  2. PieczenieRozgrzej urządzenie do 200 stopni Celsjusza i wrzuć ziemniaki na 15 do 20 minut. Podczas pieczenia sprawdź stopień wysmażenia i potrząśnij koszykiem, aby wszystko wymieszać. Dzięki temu wszystko będzie równomiernie wypieczone.
  3. Dodawanie seraWybrany ser dodaj w ostatnim etapie pieczenia. Wystarczą 2-3 minuty, chyba, że lubisz mocniej wysmażony wtedy możesz przetrzymać dłużej.
  4. PodanieCałość wykładamy po zakończeniu pieczenia. Dla ozdoby możesz posypać szczypiorkiem, a jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki polecam papryczki jalapeño. Jako dodatki idealnie sprawdzą się ulubione sosy.

Jakiego sera użyć do frytek z airfryera?

Na to pytanie najłatwiej odpowiedzieć, stwierdzając, że każdy ser jest smaczny, a gdy jest roztopiony, to w szczególności. Zgodzi się z tym każdy fan zapiekanek i pizzy. Możemy dodać różne sery. Oto propozycje:

  • Parmezan – dodaje frytkom wyjątkowego, intensywnego smaku i chrupkości.
  • Cheddar – doskonale się topi, nadając frytkom kremową konsystencję i wyrazisty smak.
  • Mozzarella – topi się w delikatny, ciągnący się sposób, co tworzy przyjemną teksturę.
  • Gouda – ma łagodny, lekko orzechowy smak i dobrze się topi. Ale prawda jest taka, że możemy dowolnie eksperymentować, aby osiągnąć ulubiony efekt.
Czytaj też:
Jak smażyć frytki, by wyszły pyszne i chrupiące? Trzeba pamiętać o 3 szczegółach
Czytaj też:
Tak podane frytki robią u mnie za cały obiad. To sycące danie kochają u mnie wszyscy