By zachęcić dzieci do ryb, smażę im nuggetsy. W mgnieniu oka schodzi cała miseczka

By zachęcić dzieci do ryb, smażę im nuggetsy. W mgnieniu oka schodzi cała miseczka

Dodano: 
Rybne nuggetsy
Rybne nuggetsy Źródło: Shutterstock / Diego Thomazini
Moje dzieci kurczaka mogłyby jeść na okrągło. Za to na rybę kręcą nosem. Dlatego ostatnio przyrządzam im rybne filety na kształt ulubionego dania z kurczaka, czyli nuggetsów. W tej formie zjadają ją bez problemu.

Nuggetsy to lubiana przez dzieci potrawa przygotowywana z fileta z piersi kurczaka. Zamieniłam go ostatnio na filet rybny i okazało się, że takie wąskie paski ryby idą o wiele lepiej, niż większe, smażone kawałki. Ważne jest jednak, by wybrać dość łagodną w smaku rybę i upewnić się, że nie zawiera resztek ości. Najłatwiej doczyścić ją przy pomocy pęsety.

Jaka ryba jest dobra na nuggetsy?

Na nuggetsy najlepsze są ryby o białym mięsie i łagodnym smaku. Dobrze też, by ich filety były grubsze, nie miały skóry i dały się pokroić w miarę regularne paski. Dobrze sprawdzi się tu więc polędwica z dorsza, a także grubsze filety z dorsza. Można też sięgnąć po morszczuka czy mirunę.

Jak zrobić nuggetsy rybne?

Nuggetsy rybne mogą być mniej lub bardziej chrupiące. Te drugie przygotujecie z zastosowaniem podwójnej panierki. Jak ją się robi? Pokrojone w paski filety rybne trzeba obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku i w tartej bułce i ponownie powtórzyć panierowanie w jajku i w tartej bułce. By panierka nie odpadła od kawałków ryby, trzeba ją lekko docisnąć i smażyć nuggetsy na dość dobrze rozgrzanym oleju.

Przepis: Rybne nuggetsy

Tak usmażone filety rybne posmakują nawet niejadkom

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g filetów rybnych
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie filetówFilety rybne opłucz, osusz, w razie potrzeby doczyść z ości. Pokrój je w paski o szerokości ok. 2 cm. Oprósz solą, pieprzem i papryką.
  2. Przygotowanie panierkiNa jeden talerz wysyp mąkę i wymieszaj ją z odrobiną papryki. W drugim rozkłóć jajka z łyżką wody. Na trzeci wysyp tartą bułkę.
  3. Smażenie nuggetsówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Paski ryb obtocz najpierw w mące, potem w jajku i w tartej bułce. Panierkę dociśnij. Kawałki ryby kładź na gorący tłuszcz i smaż ok. 5 minut, aż się ładnie zrumieni. Zdejmij ją z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać nuggetsy rybne?

Nuggetsy rybne, podobnie jak drobiowe, najlepiej będą smakować podane z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Warto też do nich podać sos, w którym można maczać kawałki ryby. Dobrze tu będzie pasował np. sos tatarski czy czosnkowy. Ten drugi zrobicie na bazie majonezu i jogurtu naturalnego, które wystarczy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czytaj też:
To jeden ze smaczniejszych sposobów na rybę. Nie wychodzi sucha i ma pyszny sos
Czytaj też:
Tak smażony dorsz jest soczysty i nigdy się nie rozpada. Jego smakiem zachwycisz całą rodzinę