Pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem. To mój prosty przepis na obiad dla całej rodziny

Pyszne danie jednogarnkowe z kurczakiem. To mój prosty przepis na obiad dla całej rodziny

Dodano: 
Danie jednogarnkowe z kurczakiem
Danie jednogarnkowe z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Dania jednogarnkowe są pożywne i proste do przygotowania. Na dodatek doskonale nadają się do odgrzewania. Warto więc ułatwić sobie czasami życie i przyrządzić garnek obiadu na dwa dni.

Danie jednogarnkowe to wspaniały wynalazek. Wystarczy wrzucić do garnka kilka składników w odpowiedniej kolejności, by po ugotowaniu otrzymać w zasadzie pełne danie obiadowe. Do jego przygotowania można użyć przeróżnych składników: mięsa, warzyw, warzyw strączkowych, owoców, kasz, klusek. Dzięki temu powstaje kompozycja, którą bez problemu można się nasycić. Taki obiad z jednego naczynia jest doskonałym rozwiązaniem na każdą porę roku. Dziś proponujemy wam lekką potrawę jednogarnkową na bazie kurczaka. W połączeniu z warzywami zamienia się w pyszną kompozycję.

Najlepsze pomysły na dania jednogarnkowe

Pomysłów na dania jednogarnkowe jest naprawdę dużo. Jednym z przykładów jestgulasz, czyli mięso duszone z dodatkiem warzyw korzeniowych i ziemniaków. Można też do niego dorzucić kluseczki typu zacierki, a danie stanie się jeszcze bardziej pożywne. Bardzo smaczne są też dania jednogarnkowe na bazie warzyw strączkowych. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku, która ma dodatek wędlin i sosu pomidorowego, dzięki czemu jest smaczna i sycąca. Pyszne danie jednogarnkowe można też wyczarować z ciecierzycy czy soczewicy. Dodatek wędlin czy mięs nie jest tu konieczny, bo same te warzywa zawierają dużo białka. A gdy połączy się je z innymi warzywami i przyprawami, zamienią się w smaczne danie obiadowe.

Przepis na danie jednogarnkowe z kurczakiem

Użycie kurczaka do przygotowania dania jednogarnkowego jest bardzo dobrym pomysłem. Mięso to jest bowiem chude, wartościowe, łatwo dostępne i tanie. Można tu wykorzystać mięso z udźca czy piesi kurczaka, ale równie dobrze sprawdzą się kawałki kurczaka z kością, np. udka.

Przepis: Danie jednogarnkowe z kurczakiem

Udka kurczaka duszone z warzywami w sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ud kurczaka lub mięsa z ud kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego albo gorącej wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPorcje kurczaka opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Cebule obierz, pokrój w piórka. Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz (młode możesz tylko wyszorować i opłukać), pokrój w cząstki.
  2. Podsmażanie składnikówW garnku rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka i zrumień je ze wszystkich stron. Przełóż na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj masło i pozostałe warzywa i chwilę je przesmaż. Oprósz papryką, smaż pół minuty.
  3. Duszenie składnikówDo warzyw dodaj obsmażone mięso, listki laurowe, ziarna ziela, trochę soli i pieprzu. Całość zalej gorącym bulionem. Zagotuj, duś na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Potrawę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki.

Co jeszcze można dodać do dania jednogarnkowego z kurczakiem?

Jeśli chcecie, by danie jednogarnkowe z kurczakiem miało bardziej wyrazisty smak, możecie dodać do niego pomidory. Mogą to być pomidory świeże, z puszki lub w formie przecieru albo koncentratu pomidorowego. Dodatek ten świetnie zakwasi potrawę i nada jej apetycznego koloru. Dobrym pomysłem jest też dodatek do tej potrawy innych warzyw, np.: fasolki szparagowej, papryki czy cukinii. Tę potrawę warto też wzbogacić w orientalne przyprawy, takie jak: kumin, kolendra, kurkuma, anyż, kardamon, imbir. Dzięki temu potrawa zyska niepowtarzalny smak.

Czytaj też:
Robię chłopski garnek na obiad dla całej rodziny. Poznaj mój przepis na proste, sycące danie
Czytaj też:
Przepyszny przepis na obiad jednogarnkowy. Moja rodzina ciągle prosi mnie o to danie