Kotlety siekane robi się zwykle z mięsa drobiowego. Można więc sięgnąć po filet z piersi kurczaka lub indyka. Co ciekawe, kotlety te dzięki rozdrobnieniu są delikatniejsze w smaku niż klasyczne drobiowe. To także zasługa użytych dodatków. A moje kotlety siekane zachwycają jeszcze jednym – przyjemną chrupkością. Osiągam ją w bardzo prosty sposób.
Jak dodać chrupkości kotletom siekanym?
By kotlety siekane zyskały przyjemną chrupkość, można zadziałać na dwa sposoby. Po pierwsze, do mięsnej masy można dodać chrupiący składnik. Może nim być kukurydza z puszki, kiełki fasoli mung czy grzanki. Te ostatnie są też doskonałym dodatkiem do panierki. Dzięki grzankom w kotletach pojawia się bowiem wyjątkowa chrupkość, która świetnie harmonizuje z soczystym wnętrzem.
Jak zrobić chrupiące kotlety siekane z grzankami?
Kotlety siekane z grzankami robi się w zasadzie tak samo, jak klasyczne kotlety siekane. Z tą różnicą, że do masy dodaje się też małe grzanki. W tym celu bułkę należy pokroić w małą kostkę i wysuszyć w piekarniku lub na suchej patelni. Takie grzaneczki po usmażeniu kotletów smakują wprost genialnie.
Przepis: Chrupiące kotlety siekane
Drobiowe kotlety z mięsa siekanego z dodatkiem chrupiących grzanek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- ok. 400 g filetów z piersi kurczaka
- 1 kajzerka
- 2 łyżki majonezu lub śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBułkę pokrój w małą kostkę, podsmaż na suche patelni, aż będzie złocista i chrupiąca. Mięso opłucz, osusz, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do niego majonez, musztardę, jajko i 2-3 łyżki mąki. Masę wymieszaj, połącz z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i grzankami. Dopraw papryką, solą i pieprzem.
- Formowanie i smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje masy i formuj kotlety. Smaż je na średnim ogniu po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Z czym podać kotlety siekane?
Kotlety siekane to doskonały pomysł na danie obiadowe. Doskonale będą smakować podane z pieczonymi ziemniakami, choć jeszcze szybciej pojawią się na stole, gdy poda się je z ugotowanym na sypko ryżem. Dobrze też będzie do nich pasować kuskus. Idealnym dodatkiem do tego mięsnego dania będą gotowane warzywa, np. brokuł albo soczysta surówka np. z marchewki czy kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Piersi z kurczaka z cebulą i serem zaskoczą smakiem. Zrób je na obiad, a oczarujesz wszystkichCzytaj też:
Dwa proste dodatki, a kotlety mielone zyskały nowy smak. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam