Kolacja na ciepło to jest to. Bije na głowę zwykłe kanapki, którymi można się znudzić. A jej przygotowanie potrafi być naprawdę proste. Tak, jak tej zapiekanki z dwóch popularnych warzyw i sera. Warto do niej podać sos jogurtowy i pieczywo czosnkowe, a zamieni się w pyszne danie, które sprawdzi się nawet w porze obiadowej.
Z jakich warzyw można przygotować szybką zapiekankę?
Na szybką zapiekankę nadają się różne warzywa. O tej porze roku można sięgnąć np. po marchewkę, cebulę, por czy ziemniaki. Dostępne są też bakłażan, cukinia i papryka, które także świetnie nadają się do zapiekania. Co więcej, nie wymagają długiej obróbki termicznej, więc zapiekankę robi się raz-dwa.
Jak zrobić zapiekankę z dwóch warzyw i sera?
Najszybszą zapiekankę warzywną robię z bakłażana i papryki. Bakłażan jest bardzo delikatny, zaś paprykę można jeść nawet surową. Stąd zapiekanka nie wymaga długiego pobytu w piekarniku. Pokrojone warzywa wystarczy tylko przyprawić i całość posypać startym serem. Doda on potrawie smaku, a także zapobiegnie wysuszeniu warzyw. Najlepiej do zapiekania nadaje się mozzarella, jednak jeśli nie macie jej pod ręką, możecie użyć sera żółtego, z niebieską pleśnią czy sera feta.
Przepis: Zapiekanka warzywna z serem
Bakłażan i papryka zapiekane z serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 2-3 czerwone papryki
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- 100 g startego sera
- natka pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPapryki umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój na kawałki. Bakłażan umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plastry. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z oliwą, ziołami i odrobiną soli. Marynatą skrop warzywa, wymieszaj.
- Zapiekanie warzywWarzywa przełóż do naczynia do zapiekania, posyp startym serem. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 35-40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie, a ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Jak podać zapiekankę z warzyw i sera?
Zapiekanka z warzyw i sera potrafi być całkiem soczysta, pod warunkiem, że będziemy ją piec w niezbyt wysokiej temperaturze i pod przykryciem. Warto jednak podać do niej lekki sos, który nie tylko zwiększy soczystość potrawy, ale też doda jej smaku. Dopełnieniem zapiekanki warzywnej może być skrobiowy składnik typu: pieczywo czosnkowe, świeża bagietka czy pieczone ziemniaki.
Czytaj też:
Pożywne gofry robię z zaskakującego składnika. Nic się nie marnuje, a kolacja wychodzi pysznaCzytaj też:
Tę kolację na ciepło robię ekspresowo z prostych składników. Rodzina nie może się nachwalić