Pokrój popularne warzywa i zapiecz z serem. Twoja rodzina będzie szaleć za tą kolacją

Pokrój popularne warzywa i zapiecz z serem. Twoja rodzina będzie szaleć za tą kolacją

Dodano: 
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna Źródło: Shutterstock / Maren Winter
Jeśli macie ochotę na kolację na ciepło, ale brakuje wam pomysłu, oto prosta propozycja. Dobrym rozwiązaniem będzie zapiekanka warzywna z serem. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak doskonały.

Kolacja na ciepło to jest to. Bije na głowę zwykłe kanapki, którymi można się znudzić. A jej przygotowanie potrafi być naprawdę proste. Tak, jak tej zapiekanki z dwóch popularnych warzyw i sera. Warto do niej podać sos jogurtowy i pieczywo czosnkowe, a zamieni się w pyszne danie, które sprawdzi się nawet w porze obiadowej.

Z jakich warzyw można przygotować szybką zapiekankę?

Na szybką zapiekankę nadają się różne warzywa. O tej porze roku można sięgnąć np. po marchewkę, cebulę, por czy ziemniaki. Dostępne są też bakłażan, cukinia i papryka, które także świetnie nadają się do zapiekania. Co więcej, nie wymagają długiej obróbki termicznej, więc zapiekankę robi się raz-dwa.

Jak zrobić zapiekankę z dwóch warzyw i sera?

Najszybszą zapiekankę warzywną robię z bakłażana i papryki. Bakłażan jest bardzo delikatny, zaś paprykę można jeść nawet surową. Stąd zapiekanka nie wymaga długiego pobytu w piekarniku. Pokrojone warzywa wystarczy tylko przyprawić i całość posypać startym serem. Doda on potrawie smaku, a także zapobiegnie wysuszeniu warzyw. Najlepiej do zapiekania nadaje się mozzarella, jednak jeśli nie macie jej pod ręką, możecie użyć sera żółtego, z niebieską pleśnią czy sera feta.

Przepis: Zapiekanka warzywna z serem

Bakłażan i papryka zapiekane z serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 2-3 czerwone papryki
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • 100 g startego sera
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPapryki umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój na kawałki. Bakłażan umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plastry. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z oliwą, ziołami i odrobiną soli. Marynatą skrop warzywa, wymieszaj.
  2. Zapiekanie warzywWarzywa przełóż do naczynia do zapiekania, posyp startym serem. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 35-40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie, a ser się rozpuści i lekko zrumieni. Przed podaniem całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak podać zapiekankę z warzyw i sera?

Zapiekanka z warzyw i sera potrafi być całkiem soczysta, pod warunkiem, że będziemy ją piec w niezbyt wysokiej temperaturze i pod przykryciem. Warto jednak podać do niej lekki sos, który nie tylko zwiększy soczystość potrawy, ale też doda jej smaku. Dopełnieniem zapiekanki warzywnej może być skrobiowy składnik typu: pieczywo czosnkowe, świeża bagietka czy pieczone ziemniaki.

Czytaj też:
Pożywne gofry robię z zaskakującego składnika. Nic się nie marnuje, a kolacja wychodzi pyszna
Czytaj też:
Tę kolację na ciepło robię ekspresowo z prostych składników. Rodzina nie może się nachwalić