Brak czasu na gotowanie nie musi być już przeszkodą, by przyrządzić pyszne i aromatyczne danie. Ja sięgam po niedrogi sposób na przygotowanie obiadu w orientalnym stylu. Dzięki temu prostemu i szybkiemu przepisowi robię kurczaka po koreańsku. Chrupiące mięso w wyrazistym sosie jest proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Sprawdza się na szybki obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić kurczaka po koreańsku?
Mięsne kąski w daniu są chrupiące, bo panieruję je w białku jajka i skrobi ziemniaczanej. Potem kurczak trafia na patelnię, gdzie smażę go na złoty kolor. Jednak to nie wszystko. Tajemnicą smaku tego dania obiadowego jest wyjątkowy sos. Można wyczuć w nim orientalne nuty. To zasługa użycia sosu sojowego oraz słodkiego sosu chili. Do tego miód naturalny, czosnek i imbir, które podkręcają smak i zapewniają daniu tak charakterystyczne słodko-ostre nuty.
Przepis: Kurczak po koreańsku
Ta prosta w przygotowaniu potrawa zaskakuje smakiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Koreańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 802 w każdej porcji
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 białko jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- granulowany czosnek
- mielony imbir
Na sos:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 150 ml oleju do smażenia
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki siekanego szczypioru
Sposób przygotowania
- Panierowanie mięsaFilet z piersi kurczaka pokrój w dość dużą kostkę, umieść w misce i dopraw solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i mielonym imbirem. Mięso wymieszaj z przyprawami, dodaj do niego białko i skrobię ziemniaczaną. Ponownie wymieszaj składniki.
- SmażenieRozgrzej dość dużo oleju na patelni i smażę kurczaka na złoty kolor. Po usmażeniu mięso wyjmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Przygotowanie sosuNa patelnię wlej trochę oleju i przez minutę smaż posiekany czosnek i starty imbir. Po chwili wsypu cukier, wlej ocet jabłkowy i sos chili. Następnie dodaj miód, ketchup, a na końcu sos sojowy. Całość zagotuj. Na drugiej, ale suchej patelni upraż sezam.
- ŁączenieDo gotowego sosu dodaj usmażonego kurczaka, wymieszaj, by mięso zostało dokładnie pokryte sosem.
Jak podawać kurczaka po koreańsku?
Kurczak po koreańsku będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli posypiesz go uprażonym sezamem. Mięso warto też posypać posiekanym szczypiorkiem. To danie obiadowe najczęściej podaję z ugotowanym białym ryżem, ale zdarza mi się serwować je z makaronem ryżowym. Delikatny smak tych dodatków znakomicie pasuje do kurczaka w wydaniu słodko-ostrym. Do kurczaka po koreańsku robię w 10 minut lekką surówkę z kapusty pekińskiej. Taki obiad nie ma sobie równych i cieszy się w moim domu zawsze dużym powodzeniem.
Czytaj też:
Uda z kurczaka w tej wersji smakują obłędnie. Natrzyj przyprawami i wstaw do piekarnikaCzytaj też:
Zalej pierś z kurczaka aromatycznym sosem i wstaw do piekarnika. Ten szybki obiad smakuje każdemu