Kuroń zachwycił przepisem na kotlety ziemniaczane. Sekretem jest aromatyczny, mięsny farsz

Kuroń zachwycił przepisem na kotlety ziemniaczane. Sekretem jest aromatyczny, mięsny farsz

Dodano: 
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane Źródło: Shutterstock / zoryanchik
To nie są zwykłe kotlety ziemniaczane, ale kotlety wypełnione pysznym, soczystym mięsem. Jasiek Kuroń pokazał danie, które zachwyciło jego fanów.

Jasiek Kuroń chętnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych, a dania z mięsa to jedna z jego specjalności. Tak jest i tym razem, bo te kotlety ziemniaczane wypełnia farsz z dobrego, wołowego mięsa – kucharz podkreśla, że jest to polska wołowina. Jego patent jest prosty, a efekt? Pyszne, chrupiące kotlety z masy ziemniaczanej, kryjącej farsz z mięsa, warzyw i ciągnącego, żółtego sera.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z wołowiną?

Przepis na samą masę ziemniaczana jest banalnie prosty, bo to tylko trzy składniki: ugotowane ziemniaki (Jasiek Kuroń podkreśla, że powinny być dobrze odparowane), mąka i jajko. Masy ziemniaczanej nie trzeba dodatkowo doprawiać, ponieważ ugotowane ziemniaki powinny być wystarczająco słone.

Jednak sekretem tej potrawy jest to, co w masę ziemniaczaną zawijamy. To pyszny farsz z mielonej wołowiny, z dodatkiem warzyw, przypraw i pomidorowej passaty. Mięso z dodatkami można dodatkowo podlać na czas duszenia odrobiną bulionu, ale płyn trzeba potem odparować. Ważne jest również, aby dobrze ostudzić farsz, nim zaczniemy go nakładać na masę ziemniaczaną (inaczej ziemniaki zaczną się rozpadać).

Przepis: Kotlety ziemniaczane z wołowiną

Przepis Jaśka Kuronia na faszerowane kotlety.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
592 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko (M)
  • 4 łyżki mąki pszennej

na farsz:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 kg mielonej polskiej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 100 ml passaty
  • sól, pieprz
  • starty żółty ser

dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówZiemniaki przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z jajkiem i mąką.
  2. Robienie farszuWołowinę przesmaż na patelni na złoty kolor, dodaj cebulę i czosnek, smaż 2 minuty i dodaj pozostałe, pokrojone drobno warzywa (paprykę i marchewkę). Podlej passatą i w razie potrzeby odrobiną bulionu. Dopraw pieprzem ziołowym i majerankiem, duś ok. 15 minut, aby odparować płyn. Dopraw solą, pieprzem i wystudź farsz.
  3. Robienie kotletówZ masy ziemniaczanej formuj placki, na każdy wykładaj farsz i odrobinę żółtego sera. Zamknij farsz w środku, uformuj kotlety i smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony (na złoto).

Jak zrobił kotlety ziemniaczane Jasiek Kuroń?

Jasiek Kuroń w mediach społecznościowych krok po kroku pokazał, w jaki sposób przygotowuje swoje kotlety. Widać na nim między innymi, w jaki sposób zawinąć mięso w masę ziemniaczaną i jak powinny wyglądać gotowe kotlety po usmażeniu.

Komentarze fanów kucharza mówią same za siebie. Ekstra są! Wow, pychotka! Będzie robione! – piszą Kuroniowi. A jedna z fanek o imieniu Kasia, przy okazji podsunęła swój pomysł, który nam również się bardzo podoba, dlatego go na koniec zacytujemy, jako inspirację: „Ja z lenistwa robię takie bez nadzienia, za to podaję z sosem pieczarkowym i suróweczką, pychaaa”.

Czytaj też:
Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrz
Czytaj też:
Do gotowych kopytek zrób kremowy sos. To ekspresowe danie smakuje i wygląda niczym z restauracji

Źródło: smaki.pl, Instagram/@jasiek_kuron_gotuje