Odkryj mój sekret na tani gulasz. Ten szybki obiad zaskakuje smakiem i jest dziecinnie łatwy

Odkryj mój sekret na tani gulasz. Ten szybki obiad zaskakuje smakiem i jest dziecinnie łatwy

Dodano: 
Gulasz z parówkami
Gulasz z parówkami Źródło: Shutterstock / photocrew1
Tani gulasz z parówkami to zupa i drugie danie w jednym. Wystarczy podsmażyć składniki, zalać bulionem, chwilę pogotować i można cieszyć się smakiem jednogarnkowego obiadu.

Gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni, biorę trochę warzyw oraz wysokiej jakości parówki i robię ekspresowy gulasz. Danie zachwyca smakiem i zapewnia długie uczucie sytości.

Na co warto zwrócić uwagę, kupując parówki?

Parówki nie cieszą się dobrą sławą, bo skład wielu produktów pozostawia wiele do życzenia. Niektóre parówki nie zawierają mięsa, a jedynie oddzielone mechanicznie od kości resztki oraz wypełniacze np. soję i zbędne dodatki do żywności. Takie produkty są bezwartościowe pod względem odżywczym. Bez problemu można jednak kupić parówki wieprzowe oraz drobiowe o bardzo dobrym, krótkim składzie, które zawierają jedynie mięso i przyprawy. Wysokiej jakości parówki, choć są produktem przetworzonym, mogą stanowić składnik zdrowej diety.

Wskazówka: koniecznie sprawdź, czy parówki nie zawierają w składzie azotynu sodu (E250), który podczas obróbki termicznej przekształca się w toksyczne związki.

Jak zrobić tani gulasz z parówkami?

Mój przepis na gulasz z parówkami uwzględnia sporo warzyw. Robię go z dodatkiem m.in. pora, zielonego groszku, pieczarek, marchewki i ziemniaków. Możesz dodać również inne warzywa np. korzeń pietruszki, seler naciowy, pomidory i kolorową paprykę.

Do dań jednogarnkowych najlepsze są ziemniaki o wysokiej zawartości wody i niskiej zawartości skrobi. Takie ziemniaki nie rozpadają się w czasie gotowania na małe kawałki. Polecam użyć ziemniaków sałatkowych, które nie są mączyste. Przed dodaniem ziemniaków do pozostałych składników możesz obsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju, dzięki czemu szybciej zmiękną w czasie gotowania i będą miały wyjątkowy smak.

Wskazówka: warzywną bazę potrawy możesz również wykorzystać do przygotowania gulaszu z piersi kurczaka lub potrawki z mięsem z rosołu, kiełbasą oraz pokrojoną w kostkę szynką.

Przepis: Gulasz z parówkami

To proste danie zrobisz szybko i tanio, a smakuje świetnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
526 w każdej porcji

Składniki

  • 8 parówek z szynki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 250 g pieczarek
  • 200 g mrożonego groszku
  • 15 cm kawałek białej części pora
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówMarchewkę, pora i ziemniaki obierz oraz umyj. Pokrój ziemniaki w dużą kostkę, a marchewkę i pora w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Parówki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. SmażenieNa dużej, głębokiej patelni z grubym dnem lub w rondlu rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę oraz pora. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu 1 minutę, cały czas mieszając. Zwiększ grzanie, dodaj pieczarki oraz oregano i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż grzyby lekko się przyrumienią. Na koniec dodaj marchewkę i smaż jeszcze 2-3 minuty, często mieszając.
  3. Dodanie bulionu i ziemniakówWlej na patelnię podgrzany bulion oraz dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą niemal miękkie. Wskazówka: w czasie gotowania może być konieczne dodanie większej ilości płynu.
  4. Dodanie groszkuPrzelej mrożony groszek wrzątkiem i dodaj na patelnię. Gotuj do miękkości groszku.
  5. Dodanie parówekGdy wszystkie składniki będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje, dodaj pokrojone parówki i gotuj jedynie 2-3 minuty, żeby się zagrzały. Wskazówka: możesz również dodać parówki, wymieszać potrawę, wyłączyć grzanie i pozostawić pod przykryciem na 10 minut – parówki są gotowe do spożycia, więc wystarczy, że się podgrzeją w gorącym sosie. Gotową potrawę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gulasz z parówkami podaję gorący jako jednogarnkowe danie na obiad lub kolację. Przed podaniem lubię udekorować porcje potrawy świeżą, ulubioną zieleniną.

Czytaj też:
Wystarczy kiełbasa i dwa tanie dodatki, aby zrobić obłędnie pyszną zapiekankę. Jest idealna na obiad
Czytaj też:
Duszę mięso mielone z warzywami. To genialny turecki przepis na szybkie i tanie danie jednogarnkowe