Gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni, biorę trochę warzyw oraz wysokiej jakości parówki i robię ekspresowy gulasz. Danie zachwyca smakiem i zapewnia długie uczucie sytości.
Na co warto zwrócić uwagę, kupując parówki?
Parówki nie cieszą się dobrą sławą, bo skład wielu produktów pozostawia wiele do życzenia. Niektóre parówki nie zawierają mięsa, a jedynie oddzielone mechanicznie od kości resztki oraz wypełniacze np. soję i zbędne dodatki do żywności. Takie produkty są bezwartościowe pod względem odżywczym. Bez problemu można jednak kupić parówki wieprzowe oraz drobiowe o bardzo dobrym, krótkim składzie, które zawierają jedynie mięso i przyprawy. Wysokiej jakości parówki, choć są produktem przetworzonym, mogą stanowić składnik zdrowej diety.
Wskazówka: koniecznie sprawdź, czy parówki nie zawierają w składzie azotynu sodu (E250), który podczas obróbki termicznej przekształca się w toksyczne związki.
Jak zrobić tani gulasz z parówkami?
Mój przepis na gulasz z parówkami uwzględnia sporo warzyw. Robię go z dodatkiem m.in. pora, zielonego groszku, pieczarek, marchewki i ziemniaków. Możesz dodać również inne warzywa np. korzeń pietruszki, seler naciowy, pomidory i kolorową paprykę.
Do dań jednogarnkowych najlepsze są ziemniaki o wysokiej zawartości wody i niskiej zawartości skrobi. Takie ziemniaki nie rozpadają się w czasie gotowania na małe kawałki. Polecam użyć ziemniaków sałatkowych, które nie są mączyste. Przed dodaniem ziemniaków do pozostałych składników możesz obsmażyć je na mocno rozgrzanym oleju, dzięki czemu szybciej zmiękną w czasie gotowania i będą miały wyjątkowy smak.
Wskazówka: warzywną bazę potrawy możesz również wykorzystać do przygotowania gulaszu z piersi kurczaka lub potrawki z mięsem z rosołu, kiełbasą oraz pokrojoną w kostkę szynką.
Przepis: Gulasz z parówkami
To proste danie zrobisz szybko i tanio, a smakuje świetnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 526 w każdej porcji
Składniki
- 8 parówek z szynki
- 5 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 250 g pieczarek
- 200 g mrożonego groszku
- 15 cm kawałek białej części pora
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówMarchewkę, pora i ziemniaki obierz oraz umyj. Pokrój ziemniaki w dużą kostkę, a marchewkę i pora w półplasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w plasterki lub kostkę. Parówki pokrój na mniejsze kawałki.
- SmażenieNa dużej, głębokiej patelni z grubym dnem lub w rondlu rozgrzej klarowane masło i zeszklij cebulę oraz pora. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu 1 minutę, cały czas mieszając. Zwiększ grzanie, dodaj pieczarki oraz oregano i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż grzyby lekko się przyrumienią. Na koniec dodaj marchewkę i smaż jeszcze 2-3 minuty, często mieszając.
- Dodanie bulionu i ziemniakówWlej na patelnię podgrzany bulion oraz dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą niemal miękkie. Wskazówka: w czasie gotowania może być konieczne dodanie większej ilości płynu.
- Dodanie groszkuPrzelej mrożony groszek wrzątkiem i dodaj na patelnię. Gotuj do miękkości groszku.
- Dodanie parówekGdy wszystkie składniki będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje, dodaj pokrojone parówki i gotuj jedynie 2-3 minuty, żeby się zagrzały. Wskazówka: możesz również dodać parówki, wymieszać potrawę, wyłączyć grzanie i pozostawić pod przykryciem na 10 minut – parówki są gotowe do spożycia, więc wystarczy, że się podgrzeją w gorącym sosie. Gotową potrawę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gulasz z parówkami podaję gorący jako jednogarnkowe danie na obiad lub kolację. Przed podaniem lubię udekorować porcje potrawy świeżą, ulubioną zieleniną.
Czytaj też:
Wystarczy kiełbasa i dwa tanie dodatki, aby zrobić obłędnie pyszną zapiekankę. Jest idealna na obiadCzytaj też:
Duszę mięso mielone z warzywami. To genialny turecki przepis na szybkie i tanie danie jednogarnkowe