Tak podsmażone kawałki boczku to baza szybkiego obiadu. Dodaj tylko makaron i proste składniki

Tak podsmażone kawałki boczku to baza szybkiego obiadu. Dodaj tylko makaron i proste składniki

Dodano: 
Smażony boczek
Smażony boczek Źródło: Shutterstock / Moha El-Jaw
Ten szybki obiad to sycący sos na bazie smażonego boczku i prostych dodatków. Najlepiej smakuje podany z makaronem.

Niektórzy mówią o tym sosie oszukana carbonara, bo tak jak we włoskim klasyku, bazą jest tu smażony, wędzony boczek (może być też policzek wieprzowy). Jednak włoska carbonara to sos na bazie żółtek i parmezanu. Nasz sos z boczku to sos na śmietanie. Kremowy, sycący, bardzo aromatyczny. I idealny do makaronu. To propozycja na szybki obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić sos z boczku do makaronu?

Najważniejsze to dobrze usmażyć boczek. Drobne pokrojenie wędzonego boczku może być trudne (nie bez powodu ta wędlina jest najczęściej sprzedawana w kawałkach, a sprzedawcy w sklepach mięsnych odmawiają krojenia takiego boczku na krajalnicy), jednak jest prosty trik na to, aby kawałki wyszły idealne. Wystarczy kawałek boczku włożyć do zamrażalnika na ok. 20-30 minut. Chodzi o to, aby tłuszcz stężał. Boczek wówczas twardnieje i łatwo się go kroi nawet w cieniutkie plasterki.

Choć z boczku wytopi się spora ilość tłuszczu, dodaj na początku smażenia odrobinę oliwy z oliwek. Do smażenia boczku można dodać też łyżkę masła, które jest idealnym nośnikiem smaków.

Przepis: Sos do makaronu z boczkiem

Pyszny, sycący i aromatyczny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
722 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g śmietany 18%
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie boczkuBoczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć boczek. Smaż, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj czosnek i smaż jeszcze -2-3 minuty. Boczek powinien ładnie się zrumienić. Dopraw boczek sporą ilością pieprzu.
  2. Robienie sosuŚmietanę wymieszaj z serem i dodaj do boczku. Wymieszaj i gotuj wszystko razem chwilę. Na koniec dodaj pietruszkę i dopraw sos do smaku.

Jak podawać sos z boczkiem?

Aby zrobić szybki obiad, makaron gotuj równolegle z przygotowaniem sosu. Może to być makaron o dowolnym kształcie. Na koniec dodaj do samego sosu odrobinę wody z gotowania makaronu, to sprawi, że będzie miał idealną konsystencję. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię czy też do rondelka z sosem i podrzucaj lub mieszaj, aż cały makaron idealnie pokryje się sosem.

Danie podawaj od razu. Już na talerzu możesz dodatkowo oprószyć wszystko tartym parmezanem i dodatkową porcją posiekanej natki pietruszki. Danie możesz też udekorować listkami świeżej bazylii lub innych ziół.

Czytaj też:
To zapomniane warzywo powraca na salony. Jego smak i właściwości zdrowotne podbijają najlepsze restauracje
Czytaj też:
Tę pożywną zapiekankę robię z trzech tanich składników. Serwuję na obiad lub kolację